Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Francie stále nevzdává boj o čtvrtfinále, Maďary přejela 6:2

Petrohrad - Stále reálnou šanci na účast ve čtvrtfinále má Francie, která si připsala už tolik bodů, jako loni po celém šampionátu - pět. Přestože Maďaři hned v úvodu nastřelili dvě tyčky a brankovou konstrukci trefili za celý zápas hned třikrát, Les Bleus smetli Maďarsko 6:2 i díky hattricku Sachy Treilleho. Maďarsko tak ve zbývajících duelech čeká těžký boj o záchranu.

Slavící hokejisté Francie
zdroj: Reuters autor: MAXIM ZMEYEV

"Mít na kontě pět bodů po třech zápasech je dobré. Myslím, že se můžeme začít soustředit na to, abychom se ještě zlepšovali a třeba něčeho dosáhli. Čekají nás nyní Kanada, Finsko a USA, tedy ty největší hokejové mocnosti ve skupině. Půjdeme do zápasů s tím, že se je pokusíme porazit a přidat nějaké body," řekl kapitán vítězů Laurent Meunier.

Do utkání přitom skvěle vstoupili maďarští hokejisté. Galló se už v druhé minutě dostal k puku za brankou, vrátil před Hueta a Erdély poslal puk do tyče. Po následném vhazování si Stipsicz udělal prostor pro střelu a skvěle vypálil, trefil ale znovu jen tyč Huetovy brány.

Aktivita maďarských hokejistů ale poté povadla i kvůli dvěma vyloučením a kontrolu nad zápasem pomalu převzali Francouzi. A také ti se jako první ujali vedení. Auvitu si zpracoval puk ke střele, vypálil a těsně před Rajnou tečoval kotouč do sítě Ritz.

Maďarsku se ale po necelých čtyřech minutách povedlo vyrovnat. V přesilovce sevřeli Francii do její vlastní třetiny a i když se Huetovi podařilo střelu Nagye vyrazit, k dorážce do prázdné brány se dostal Márton Vas a nemýlil se.

Nabuzení Maďaři se na mistrovství konečně chtěli dostat do vedení a nebyli od něj daleko. Koger se dostal ke kolmici na modré čáře a probil se sám až před Hueta, ale puk mu v rozhodujícím momentu sjel z čepele.

Nedlouho poté Francouzi v přesilovce opět zpražili Maďary. Zcela neatakovaný Treille objel útočnou třetinu, vybral si místo pro střelu a prostřelil Rajnu mezi betony. Třetí úder pak přidal před koncem třetiny Damien Fleury. Francouzský útočník obdržel puk od Bellemareho, chytře objel bránu a nastřelil brusli Wehrse, od níž se puk dostal do brány.

"Dnes to nebyl náš den. Začali jsme dobře, ale pak přišlo několik špatných odrazů a najednou jsme měli rychle dvoubrankové manko. Potom už jsme pořádně nenaskočili zpátky do zápasu," připustil maďarský gólman Miklós Rajna.

Maďaři po dvou ranách v závěru třetiny začali prostřední část viditelně opaření a chybělo jim podobné nasazení jako v první dvacetiminutovce. Francouzi se na druhé straně do velkých útočných výpadů rovněž nepouštěli a spíše čekali na vhodnou příležitost.

Přesto mohli svěřenci Riche Chernomaze snížit. Po střele od modré čáry se ale puk otřel jen o břevno Huetovy brány. Necelé dvě minuty před koncem druhé třetiny pak Francouzi udeřili počtvrté. Maďaři propadli ve středu hřiště, puku se ujal Treille, v přečíslení se dostal až před Rajnu, předal Chakiachvilimu a ten doklepl za maďarského brankáře.

V prvních minutách třetí třetiny Francouzi výrazně polevili v nasazení, což zaznamenali i Maďaři, kteří se dostali hned k několika dobrým příležitostem. Nagy sebral puk za bránou a vybruslil si před Hueta, až příliš dlouho si ale hledal místo pro zakončení a Huet už prostor pro střelu vykryl. Hned poté ale mohli Les Bleus opět udeřit. Desrosiers ujel maďarské obraně, přenechal Fleurymu, který ale netrefil odkrytou polovinu Rajnovy brány.

Francouzi už evidentně dohrávali utkání na půl plynu, ve vlastní přesilovce se nedostali ani ke střele a nechali Maďary hrát. A to se jim mohlo vymstít už poté, co se síly na ledě vyrovnaly. Galló se dostal do úniku před Hueta, ale ve výborné pozici nevystřelil přesně.

Dvanáct minut před koncem se už ale Maďarům podařilo snížit a vybojovat ještě nějakou naději na zisk bodů. Bartalis si výborně podržel puk, přenechal Mártonu Vasovi a ten nahodil na Sofrona, který bruslí dovedl kotouč za Huetova záda. Jenže to bylo ze strany Maďarů vše, i když ještě jejich lehké vzepětí dokumentovala agresivní hra a několik tvrdých zákroků.

Francie se ale dvěma góly v závěru utkání definitivně utrhla a rozhodla o svém vítězství. Treille si přitom připsal hattrick po hattricku Bellemarových asistencí. Situace při pátém gólu byla podobná jako při Fleuryho brance. Bellemare mu přenechal puk na levé křídlo, ale francouzský útočník již neprojel až za Rajnu, ale propálil jej k pravé tyči.

Maďarský zmar dokonala naprosto zpackaná dvouminutová přesilovka pět na tři, kdy se Chernomazovi svěřenci dostali k pouhé jedné střele a nevytvořili si žádný tlak. Šestou branku Francie pak přidal opět Treille. Bellemare mu předal puk křižnou přihrávkou přes celou šíři hřiště přímo před Rajnou a francouzský útočník dokonal svůj hattrick gólem do prázdné brány.

Francouzi budou chtít na svůj první úspěch v základní hrací době navázat ve čtvrtek proti Američanům. "Čekají nás teď těžké zápasy. Myslím, že jsme ve dvou ze tří odehraných utkání zahráli solidně. A nikdy nevíte. Tohle je turnaj, kde kdokoliv může porazit kohokoliv," uvedl útočník Bellemare, jenž hájí barvy Philadelphie v NHL.

Maďarsko - Francie 2:6 (1:3, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 14. M. Vas (G. Nagy, Wehrs), 48. Sofron (M. Vas, Bartalis) - 10. Ritz (Auvitu, Moisand), 18. S. Treille, 20. Fleury (Bellemare, Auvitu), 39. Chakiachvili (Y. Treille), 54. S. Treille (Bellemare, Fleury), 57. S. Treille (Bellemare, Claireaux). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Kubuš (SR) - Kaderli (Švýc.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:2. Diváci: 3340.

Maďarsko: Rajna - Wehrs, Dudás, Szirányi, Sagert, Stipsicz, M. Vas, Garát - Erdély, Sarauer, Galló - Sofron, Bartalis, Sebök - Kóger, J. Vas, G. Nagy - Benk, Kovács, K. Nagy - Banham. Trenér: Rich Chernomaz.
Francie: Huet - Auvitu, Moisand, Beron, Chakiachvili, Janil, Raux, Dieude-Fauvel - Fleury, Bellemare, S. Treille - Y. Treille, Meunier, Perret - Bozon, T. Da Costa, Bertrand - Claireaux, Ritz, Desrosiers - od 41. navíc Lamperier. Trenér: Dave Henderson. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články