Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Finové zůstávají stoprocentní, udolali i Američany

Petrohrad - Finové i potřetí na turnaji vyhráli a ani po první konfrontaci se soupeřem ze světové špičky neztratili ani bod. Do zápasu vstoupili aktivněji a rychle vedli o dva góly, avšak Američané bryskně snížili. Na dlouhou dobu to ale bylo vše, co bylo k vidění, bez vzruchu byla téměř celá druhá třetina, ovšem hned zkraje třetí Spojené státy srovnaly. Finům nicméně vedení v zápase chybělo, a tak si ho za necelé čtyři minuty vzali zpět - 3:2. A stav udrželi až do závěrečného hvizdu.

Radosti finských hokejistů v zápase s USA
zdroj: REUTERS autor: Maxim Zmeyev

Oba týmy začaly poměrně opatrně, což tempu zápasu příliš nesvědčilo. Do lehké převahy se jako první dostali Američané, ale Maroon největší příležitost na konci čtvrté minuty nezužitkoval. I dále se těžiště hry drželo spíše kolem mantinelů, a pokud se některý z týmů dostal ke střele, hrozil povětšinou poměrně z dálky.

První gól tak přišel z čista jasna. Koivu po řadě nepřesností dostal puk na levý kruh a bez přípravy jej poslal přesně do růžku branky amerického brankáře Condona. O chvíli později se dostali do slušné šance hráči Spojených států, ovšem Finové z bleskového protiútoku opět udeřili, když Pihlström trefil opět naprosto přesně ten samý roh branky, jako jeho spoluhráč o pár chvil předtím.

Američany dva inkasované góly zaskočily, nechybělo mnoho a inkasovali ve třinácté minutě potřetí. Tentokrát však obrana zafungovala. No a o minutu později poněkud překvapivě zafungoval i útok. Vatrano se z nepříliš nadějné pozice u mantinelu napřáhl, propálil překvapeného Koskinena a snížil na 1:2. Sled gólů notně nakopl spád celého zápasu, v první třetině však další gól už nepadl.

Po přestávce vše vypadalo velmi podobně jako zkraje zápasu. Opět si týmy tvořily pár šancí, na nějakou zásadní se ale čekalo delší dobu. Snad až ve 27. minutě zahrozil z úniku Jokinen, ale Condon puk reflexivně vykopl. V polovině zápasu rázně skončila disciplinovanější část utkání. Rychlým sledem tří vyloučených se hra poněkud rozkouskovala, početní výhodu ale nikdo nevyužil.

Tentokrát se příliš nevedlo finské hvězdě Patriku Lainemu. Ve hře příliš nevyčníval, po jedné ze ztrát puku v útočné třetině navíc zahákoval soupeře a poslal Finy do oslabení. Američané si ale příliš nevěděli s pukem rady, ke klasickému přesilovkovému vzorci se dostali až v závěru přesilovky, dvě solidní střely ale cestu do branky nenašly, a tak si šly oba týmy odpočinout před třetí třetinou za stejného stavu, jako naskočily do té druhé.

Poslední dvacetiminutovka začala zcela odlišně než dvě předchozí. Hned po pár desítkách sekund dostal zpoza branky nahrávku na pravý kruh Murphy a přesnou střelou ke vzdálenější tyči srovnal stav utkání. Finové se ale k vedení rychle vrátili, po faulu Maroona využil ve 45. minutě přesilovku Komarov. Američané se tak ze srovnaného stavu mohli radovat pouze lehce přes tři minuty.

S přibývajícím časem hra opadla, přibylo nervozity a v podstatě se čekalo na závěrečný nápor Američanů v power play. K jediné vážnější šanci se dostal Matthews, ale branku Koskinena přestřelil, čas doplynul svého konce a Finové zůstávají po výhře 3:2 nadále na turnaji stoprocentní.

Finsko - USA 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. Koivu (Mikael Granlund, Aho), 13. Pihlström (Pulkkinen, Sallinen), 45. Komarov (Barkov, J. Jokinen) - 14. Vatrano (Matthews), 41. Murphy (Maroon, Larkin). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Björk - Malmqvist (oba Švéd.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 4830.

Finsko: Koskinen - Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Kukkonen, Ohtamaa, Salmela - Aho, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pyörälä, Koskiranta, Komarov - Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Trenér: Kari Jalonen.

USA: Condon - Wideman, Hanifin, Murphy, Skjei, Warsofsky, Santini - Maroon, Larkin, Foligno - Schroeder, Matthews, Vatrano - Motte, Compher, Hendricks - Fasching, Hinostroza, Wood. Trenér: John Hynes.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články