Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Finové rozdrtili Bělorusy 6:2, po dvou gólech dali Granlund a Laine

Petrohrad – Finové deklasovali v úvodním zápase na MS Bělorusko 6:2. Shodně třemi body za dvě trefy a nahrávku přispěli k výhře útočníci Patrik Laine a Mikael Granlund.

Utkání Finsko - Bělorusko
zdroj: Reuters

"Je to pro nás důležité vítězství. První deset minut se nám nepovedlo, tam jsme se hledali, ale pak jsme začali důvěřovat jeden druhému. Díky tomu jsme pak odehráli dobrý zápas a dali také dost gólů," uvedl Barkov.

Bělorusové zahrozili hned v úvodu. Neuběhla ani minuta a torontský rodák Platt dostal puk do ideální pozice před branku. Tváří v tvář gólmanu Koskinenovi však neuspěl. Finové se rozbruslovali pomalu, zničehonic se však v páté minutě dostal do protiútoku Barkov. Opět byl úspěšnější protějšek v brance Koval.

Také elitní běloruská formace s bratry Kosticynovými dokázala zahnat hráče Suomi do obranné třetiny. Favoritům nepomohla ani hra v oslabení kvůli špatnému střídání. Už po přesilovce se do nečekané šance dostal Bělorus Drozd, jenže vysoko přestřelil. Vzápětí fauloval Aho, Bělorusové však nedokázali ze zámku nebezpečně zakončit.

Pětigólová smršť ve druhé třetině

Ve druhé třetině se roztrhl gólový pytel. Finové se prosadili hned v úvodu. Laine se v 22. minutě dostal s pukem hluboko do třetiny, zadovkou předal Barkovovi a ten skvělou přihrávkou nazpět už našel Laineho osamoceného. Osmnáctiletý talent se nemýlil.

Gól rozvázal Finům nohy. Granlund se snažil v tísni dotlačit puk po Ahově střele. Běloruská obrana začala mít před Kovalem hodně starostí. To se projevilo i ve 33. minutě, kdy se zpoza branky dostal před Kovala Koivu a důrazem protlačil puk skrz betony.

Bělorusům dal naději Stas, který v 38. minutě proměnil samostatný únik. Závěr však patřil opět favorizovanému severskému týmu. Laine tentokráte tvrdou ranou navýšil vedení a čtyři sekundy před koncem druhé třetiny se Granlund bez námahy dostal ke čtvrté trefě.

"Druhá třetina byla klíčová, konečně jsme tam začali hrát jako tým," uvedl kouč vítězů Kari Jalonen. "Ve druhé části jsme byli takoví mdlí. A začínali jsme faulovat, což byl pak náš konec. Mají v sestavě hned několik opravdu šikovných hráčů a pro naši formaci na oslabení to bylo hodně těžké," uvedl běloruský útočník Charles Linglet.

Kde Finové skončili, tam začali i ve třetí části. Pihlström přejel půlku kluziště a skrytou střelou překvapil Kovala - 5:1. Ve 48. minutě se stal dvougólovým Granlund. O čtyři minuty alespoň trochu potěšil běloruské fanoušky přesnou střelou Kaljužnyj.

Finsko - Bělorusko 6:2 (0:0, 4:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 22. Laine (Barkov), 33. M. Koivu (Mikael Granlund, Lindell), 39. Laine (M. Koivu, J. Jokinen), 40. Mikael Granlund (Laine, Barkov), 43. Pihlström, 48. Mikael Granlund (Salmela, Aho) - 38. Stas (Pavlovič), 52. Kaljužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Gebei (Maď.) - Fluri (Švýc.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4877.

Finsko: Koskinen - Kukkonen, Ohtamaa, Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Salmela - Pyörälä, Koskiranta, Komarov - Aho, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Trenér: Kari Jalonen.

Bělorusko: Koval - Djukov, Korobov, Gotovec, Jevenko, Šinkevič, Chenkel, Lisovec - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - Drozd, Kitarov, Děmkov - Pavlovič. Trenér: Dave Lewis.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články