Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Do nominace se nevešli Vincour a Voráček, do Ruska odletí 27 hráčů

Praha - Z kádru české hokejové reprezentace před odletem na mistrovství světa do Moskvy vypadli obránce Tomáš Voráček a útočník Tomáš Vincour. Kouč Vladimír Vůjtek má aktuálně v širší nominaci 27 hráčů, na soupisku pro šampionát jich může zařadit jen 25.

Tomáš Vincour
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"Před prvním zápasem zařadíme na soupisku dvacet hráčů v poli a dva brankáře. Bude tam sedm obránců a třináct útočníků. Necháme si nějakou rezervu a postupně zapíšeme hráče do těch pětadvaceti," řekl Vůjtek. Ještě nechtěl jmenovat hráče, kteří budou mimo soupisku. "Je brzo po zápase, ještě jsme se nedohodli," podotkl Vůjtek.

V pondělí padla naděje na účast na šampionátu pro nemocného Milana Gulaše. Teď Vůjtek se svými asistenty Josefem Jandačem, Jiřím Kalousem a Jaroslavem Špačkem vybral tým bez Voráčka a Vincoura. "Celou dobu pracujeme kolektivně, tak jsme se i kolektivně dohodli a vyšlo nám to na ty dva kluky," řekl Vůjtek.

Vladimír Vůjtek: "Tomáš Voráček je docela důrazný, ale trošku mu chybí proti ostatním klukům hokejovost. U Tomáše Vincoura jsme čekali víc pohybu a taky nějaké ty branky, ale ty bohužel nepřicházely tak jako v sezoně. V prosinci byl jedním z našich nejlepších hráčů, ne-li nejlepší. Teď mu závěr sezony nějak nevyšel."

Je nám líto, video expirovalo.
Tisková konference k nominaci na MS

Ve stávajícím výběru jsou čtyři hráči z NHL – bek Michal Jordán z Caroliny a útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu, David Pastrňák z Bostonu a Jiří Sekáč z Arizony. Dvanáct nominovaných působí v Kontinentální lize, jeden ve Švédsku a deset v domácí extralize.

Poprvé se na mistrovství světa vydají brankáři Dominik Furch s Matějem Machovským, obránci Milan Doudera, Michal Kempný, Tomáš Kundrátek, Jakub Jeřábek, Adam Polášek a Radim Šimek. Mezi útočníky jsou to Michal Birner, Tomáš Filippi, Richard Jarůšek, Robert Kousal, Dominik Kubalík, Pastrňák, Michal Řepík a Tomáš Zohorna.

Mistry světa z roku 2010 z Německa jsou útočníci Roman Červenka, Lukáš Kašpar a Petr Koukal. Červenka byl na pěti světových šampionátech a dvou olympijských hrách a má i bronz z roku 2011 z Bratislavy. Koukal hrál na čtyřech MS a získal bronz v roku 2012 v Helsinkách, kde byl i Kašpar, který má z obou svých dosavadních startů na MS medaili.

Nejvíce zkušeností má kapitán Tomáš Plekanec, jenž startoval na dvou olympiádách a chystá se na devátý šampionát. Juniorský mistr světa z roku 2001 na zlato s A týmem čeká. Má stříbro z roku 2006 z Rigy a bronzy z let 2011 a 2012.

Češi vstoupí do turnaje v pátek v 19:15 SELČ proti domácímu Rusku, hned v sobotu nastoupí ve stejný čas proti Lotyšsku. V dalších duelech je čeká Švédsko, Norsko, Kazachstán, Dánsko a Švýcarsko.

Nominace Česka na mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Matěj Machovský (Plzeň), Dominik Furch (Omsk/KHL), Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)

obránci: Milan Doudera (Třinec), Jakub Jeřábek (Plzeň), Adam Polášek (Sparta), Radim Šimek (Liberec), Michal Jordán (Carolina/NHL), Michal Kempný (Omsk/KHL), Jan Kolář (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Petr Zámorský (Örebro/Švéd.)

útočníci: Michal Řepík, Michal Birner (oba Liberec), Tomáš Filippi, Jan Kovář (oba Magnitogorsk/KHL), Roman Červenka (Chomutov), Dominik Kubalík (Plzeň), Richard Jarůšek (Mladá Boleslav), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL), Robert Kousal (Novokuzněck/KHL), David Pastrňák (Boston/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Jiří Sekáč (Arizona/NHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články