Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Dánové pomalu vyhlíží domácí MS, zatím se chtějí hlavně zachránit

Kodaň - Hokejisté Dánska odjíždějí na mistrovství světa do Moskvy s jednoduchým cílem - minimálně zopakovat výsledky z posledního šampionátu v Česku. Tedy zajistit si setrvání mezi elitou už před posledním zápasem ve skupině proti outsiderovi z Kazachstánu. Motivace pro Dány je o to větší, že v případě udržení si mezi elitou zahrají minimálně další dva roky, neboť šampionát v roce 2018 poprvé v historii pořádají.

Jak už bylo řečeno, červenobílí splnili loni v ostravské skupině povinnost a zachránili se v elitní skupině MS. Po porážce v nájezdech se Slovenskem a výhře nad Norskem měli jistotu nejhůře sedmé příčky ve skupině už před duelem se Slovinskem, kterému následně podlehli 0:1. Dokázali ale vcelku držet krok i s většinou favoritů, paradoxně nejvyšší porážku utrpěli od Běloruska, kdy na své poměry nebývale otevřeli hru a prohráli 1:5.

V přípravě Dánové v rámci Euro Hockey Challenge dvakrát vyhráli ve Francii 5:2 a 2:1, se svými soupeři v základní skupině MS Lotyšskem a Norskem doma získali jediný bod. S Lotyšskem prohráli 4:6 a 3:4, s Nory pak 0:3 a 3:4 po nájezdech.

Trestné střílení Larse Ellera
zdroj: AP autor: Paul Chiasson

V nominaci švédského trenéra Jana Karlssona chybí dvě aktuálně největší dánské hvězdy Mikkel Boedker z Colorada a brankář Frederik Andersen z Anaheimu, kterým končí v NHL kontrakty. V pětadvacetičlenném kádru jsou tak tři hráči elitní zámořské soutěže, Jannik Hansen z Vancouveru, talentovaný Nikolaj Ehlers z Winnipegu a Lars Eller z Montrealu. Ve hře ještě je forvard Frans Nielsen z New York Islanders, který aktuálně bojuje v druhém kole play-off NHL.

Zatímco Oliver Bjorkstrand pokračuje na farmě Colorada v play-off nižší AHL v dresu Lake Erie, nechybí další útočník Nicklas Jensen, jenž strávil sezonu v AHL. Nejdříve v záložním týmu Vancouveru Utica Comets a po lednovém přestupu do New York Rangers v Hartfordu. V zámořské juniorské lize OHL pak hraje forvard Mikkel Aagaard.

Mezi opory týmu působící v Evropě patří forvard Patrick Bjorkstrand v Medveščaku Záhřeb a zadák Jesper B. Jensen v Jokeritu Helsinky. Bek Oliver Lauridsen získal ve Švédsku titul s Frölundou a útočník Mads Christensen v Německu s EHC Mnichov. Z domácí ligy se do nominace dostalo jen sedm hráčů.

Nominace Dánska na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Simon Nielsen (Herning), George Sörensen (Frederikshavn), Sebastian Dahm (Štýrský Hradec/EBEL)

obránci: Mads Boedker (SoenderjyskE), Daniel Nielsen (Herning), Nicholas B. Jensen (Esbjerg), Jesper B. Jensen (Jokerit Helsinky/KHL), Emil Kristensen (Oskarshamn/Švéd.), Stefan Lassen (Pelicans Lahti/Fin.), Markus Lauridsen (AIK Stockholm/Švéd.), Oliver Lauridsen (Frölunda/Švéd.)

útočníci: Morten Green (Rungsted), Mathias Bau Hansen (Frederikshavn), Mikkel Aagaard (Sudbury/OHL), Patrick Bjorkstrand (Medveščak Záhřeb/KHL), Nikolaj Ehlers (Winnipeg/NHL), Lars Eller (Montreal/NHL), Mathias From (Rögle/Švéd.), Jannik Hansen (Vancouver/NHL), Mads Christensen (EHC Mnichov/Něm.), Nicklas Jensen (Hartford/AHL), Morten Madsen (Hamburk/Něm.), Morten Poulsen (Štýrský Hradec/EBEL), Kirill Starkov (Red Ice Martigny/Švýc.), Frederik Storm (Malmö/Švéd.)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články