Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Dánové mají první tři body, Norsko přehráli jasně 3:0

Moskva – Derby dvou severských týmů na úvod mistrovství světa vyznělo pro hokejisty Dánska, kteří udělali jeden z důležitých kroků k postupu do play-off. V souboji s Norskem zvítězili 3:0, a to i přes fakt, že jejich soupeř vystřelil téměř dvakrát tolik střel. Skóre zápasu otevřel Nicklas Jensen. Druhou branku přidal ve 35. minutě Jesper Jensen a vše završil při norské power play opět Nicklas Jensen.

Utkání Norsko - Dánsko
zdroj: ČTK autor: Ludvig Thunman

Zápas začal zostra a hned v první minutě Dánové zahrozili. Jannik Hansen, posila z NHL, pálil z vrcholu kruhů a nastřelil tyč Haugenovy branky. Od začátku utkání se hrál fyzicky náročný hokej a u obou týmů bylo patrné, že jim jde o hodně.

Dány úvodní šance nakopla a byli po ní aktivnější. Norové se osmělili až téměř po pěti minutách, kdy se ukázala norská posila Mats Zuccarello, který v NHL nastupuje v týmu New York Rangers. Ránou z mezikruží ale Dahma neprostřelil.

Před polovinou třetiny hráli Norové přesilovku, ve které si vypracovali slušný tlak, ale z početní výhody vytěžili pouze tvrdou ránu obránce Holose a šanci Martinsena, jehož skvělým zákrokem vyrážečkou vychytal Dahm.

Dánové se do konce třetiny jen bránili norské převaze, ale protože se jejich soupeř z dalších pozic už neprosadil, skončila úvodní dvacetiminutovka 0:0.

Do druhé třetiny nastoupili Dánové mnohem koncentrovaněji. Odměnou jim byla úvodní branka na začátku druhé minuty po nápadité souhře Storma s Jensenem. Druhý jmenovaný se dokonale schoval za norskou obranou a po přihrávce od svého spoluhráče uspěl v přímém souboji s Haugenem po blafáku do forhendu.

Dánové těžili z psychické výhody i v dalším průběhu druhé třetiny a v její první polovině Nory k ničemu nepustili. Až ve 32. minutě zahrozil Trettenes, ale ani nadvakrát nedokázal dostat puk do branky. Dánové poté nejprve nevyužili přečíslení tři na jednoho, ale mrzet je to nemuselo. Ještě v průběhu stejného střídání se po přihrávce Larse Ellera prosadil Jesper Jensen a v 35. minutě zvýšil na dvoubrankový rozdíl.

Norsko hrálo po druhé inkasované brance dlouhou přesilovku při čtyřminutovém vyloučení Ellera, ale Dahm zůstal neprůstřelný. Do kabin se tak odcházelo po 40 minutách za stavu 2:0 pro Dány.

Norové potřebovali ve třetí třetině minimálně dvakrát skórovat a po závaru na přelomu 41. a 42. minuty byli blízko snížení gólového deficitu na polovinu. Dahm ale ve spolupráci s obranou i nadále odolával, Dánové tak mohli hrozit z brejků a častějších okének v norské defenzivě.

Nebezpečnější však zůstávali Norové a k další šanci se probojoval Stene v 45. minutě. Zdramatizovat utkání mohl poté v přesilovce Holos, ale tvrdá rána v dánské síti neskončila.

Definitivní rozuzlení zápasu mohl přinést únik Björkstranda, ale dánský útočník nastřelil, podobně jako Hansen pouze tyč.

Jednu z posledních možností na korekci výsledku měli Norové poté, co hráli déle jak půl minuty přesilovku pět na tři. Na Dahmovi si však nejprve vylámal zuby Zuccarello a poté i Martinsen. Neujala se ani Olimbova dělovka, která dokonce vytrhla Dahmovi hokejku z ruky.

V závěru zkusili Norové vykřesat naději při hře bez brankáře, jenže prosadili se znovu Dánové. Do prázdné branky uzavřel skóre svou druhou brankou Nicklas Jensen.

Norsko - Dánsko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Nicklas Jensen (Storm, Madsen), 35. J. Jensen (Eller, Nielsen), 60. Nicklas Jensen (Nielsen). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Wehrli (Švýc.) - Pihlblad (Švéd.), Šefčík (SR). Vyloučení: 2:8. Bez využití. Diváci: 6668. 
   
Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Johannesen, Tollefsen, Trygg, Ödergaard - Martinsen, K. Olimb, M. Olimb - Bastiansen, Zuccarello, Rosseli Olsen - Röymark, Forsberg, Roest - Ask, Dahlström, Valkvae Olsen - Trettenes, Stene. Trenér: Roy Johansen. 


Dánsko: Dahm - J. Jensen, Nicholas Jensen, Boedker, Lassen, Nielsen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Kristensen - Ehlers, J. Hansen, Eller - Storm, Nicklas Jensen, Madsen - Bjorkstrand, Christensen, Green - Starkov, Poulsen, Bau Hansen. Trenér: Jan Karlsson.


Hlavní zprávy

Nejčtenější články