Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Česko: Tým kolem Plekance může hlavně překvapit. Zopakuje se rok 2010?

Ne, letošní mistrovství světa není turnaj, na který česká hokejová reprezentace pojede v pozici jednoho z hlavních aspirantů na titul. Kouč Vladimír Vůjtek musel před šampionátem přijmout nespočet omluvenek a národní tým je tak až na výjimky složen z hráčů z Evropy. V roce 2010 byla ale situace obdobná, a Češi si nakonec dovezli zlato. O stejné překvapení se pokusí i tentokrát, i když jednoduché to nebude.

Česká hokejová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Po jarní inspekci v zámoří Vladimír Vůjtek prohlašoval, že příjezd zámořských hvězd vidí optimisticky, a v hlavě už si vytvářel tým, se kterým by do Ruska nejraději vyrazil. Duben mu však jeho ideje rozmetal. Neprošel zdravotní prohlídkou. Operace. Nemá smlouvu. Takové omluvenky dorazily do Česka a kouč národního celku musel improvizovat.

Z NHL nakonec přijely pouze čtyři posily v čele s Tomášem Plekancem a Vůjtek před odletem na šampionát realisticky uznal, že to český tým nebude mít v konkurenci dalších favoritů vůbec jednoduché. "Původně jsme počítali s trochu jiným složením mužstva, ale po omluvenkách jedeme v pozici, že nejsme favorit. Chtěli bychom favority potrápit a překvapit," řekl osmašedesátiletý trenér, jenž nasbíral celkem 18 omluvenek.

Stačí se však podívat do nedávné historie a vyhlídky Čechů nemusí být zase až tak černé. Velmi podobná situace už nastala na světovém šampionátu 2010 a pro český tým nakonec znamenala senzační vítězství a velké oslavy na Staroměstském náměstí.

Kouči Vladimíru Růžičkovi tehdy dorazilo dokonce 29 omluv a na šampionát do Německa jel z drtivé většiny evropský výběr doplněný o čtyři hráče ze zámoří. Tým v čele s Jaromírem Jágrem, který v té době ještě působil v Omsku, ale na turnaji zářil. Ve finále porazil supersilné Rusko 2:1 a pro Čechy odstartovaly velké oslavy zatím posledního titulu.

Vůjtkův výběr, pro něhož bude šampionát první a poslední velkou akcí na lavičce národního týmu, může motivovat také rok 2000. Mistrovství se tehdy konalo rovněž v Rusku a český tým si na něm dokráčel také pro zlato.

To zatím poslední ruské MS z roku 2007 pro reprezentaci tak slavně nedopadlo. Do Moskvy sice dorazilo hned jedenáct posil ze zámoří včetně Plekance a po základní skupině vypadalo vše růžově. Do čtvrtfinále ambiciózní Češi ale prošli jen tak tak a cestu jim tam ukončila jasným vítězstvím 4:0 domácí sborná.

V kádru hned 16 nováčků, tahounem by měl být Plekanec

Na letošním turnaji hraném v Moskvě a Petrohradu přijíždí Češi s mnohem skromnějšími plány a nevykřikují do světa, že cíl je bezpodmínečně útok na zlato. Zároveň ale platí, že by rádi ukončili tříleté čekání na medaili. Po triumfu 2010 přišly dva bronzy, ale od té doby už nic.

Dvakrát českému týmu k cennému kovu chyběl jeden triumf - jak v roce 2014, tak i loni v Praze a Ostravě, se dostal až do duelu o bronz. Tam ale vždy narazil. Před dvěma lety reprezentace padla 0:3 se Švédy a loni stejným výsledkem s Američany.

O ukončení série bez cenného kovu se bude snažit z drtivé většiny evropský a především na velké akci dosti nezkušený výběr. Hned šestnáct hráčů si na mistrovství světa odbyde premiéru.

Sport
zdroj: ČT4

Mezi nováčky patří i hráči, kteří by tým v Rusku měli táhnout. Seniorský národní dres poprvé oblékne třeba útočník Bostonu David Pastrňák. Teprve devatenáctileté křídlo už letos za sebou jednu reprezentační akci má, když přijelo jako hlavní česká hvězda na šampionát dvacítek, a velké věci se od něj i přes nízký věk čekají i v seniorské kategorii. Oporou zadních řad by měl být i obránce Michal Kempný z Omsku, jenž se v KHL dostal do velké formy a měl by zamířit do NHL.

Vůjtek má ale k dispozici i zkušené hráče. Třeba zmíněný Tomáš Plekanec, který bude mít na dresu kapitánské céčko a je největší hvězdou týmu, absolvuje už devátý šampionát a v Rusku se pokusí konečně dosáhnout na vytoužené zlato. Přísun gólu by měl zaručit i Roman Červenka, jenž byl u triumfu v roce 2010, či Jan Kovář, čerstvý mistr KHL a druhý nejproduktivnější hráč play-off druhé nejprestižnější soutěže světa.

Zajímavá situace je v brankovišti. Ze zámoří nedorazil ani jeden z gólmanů a o post jedničky tak bojuje trojice evropských brankářů. Pozici trojky bude zastávat plzeňský Matěj Machovský. Kdo však bude jedničkou a dvojkou, zatím není úplně jasné.

Jisté ale už nyní je, že na turnaj vyrazilo celkově 27 hráčů. Z těch ještě Vůjtek bude muset vybrat vyvolené, které umístí do konečné pětadvacetičlenné nominace. Je možné, že si nechá na soupisce volné místo pro případnou posilu z NHL, která by doplnila čtyřlístek, Plekanec, Pastrňák, Michal Jordán a Michal Sekáč. "Vývoj play-off samozřejmě sledujeme, nic není uzavřené. Ale nechceme prozrazovat a nic k soupisce říkat," podotkl asistent trenéra Jiří Kalous.

Na start šampionátu ale nikdo nový s jistotou nepřijede. Turnaj Česká republika odstartuje hned 6. května, kdy v prestižním střetnutí narazí na domácí Rusko.

Nominace Česka na mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu:

Brankáři: Matěj Machovský (Plzeň), Dominik Furch (Omsk/KHL), Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL).

Obránci: Milan Doudera (Třinec), Jakub Jeřábek (Plzeň), Adam Polášek (Sparta), Radim Šimek (Liberec), Michal Jordán (Carolina/NHL), Michal Kempný (Omsk/KHL), Jan Kolář (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Petr Zámorský (Örebro/Švéd.).

Útočníci: Michal Řepík, Michal Birner (oba Liberec), Tomáš Filippi, Jan Kovář (oba Magnitogorsk/KHL), Roman Červenka (Chomutov), Dominik Kubalík (Plzeň), Richard Jarůšek (Mladá Boleslav), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL), Robert Kousal (Novokuzněck/KHL), David Pastrňák (Boston/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Jiří Sekáč (Arizona/NHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články