Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi prohráli v generálce na MS s Kanadou 0:3

Praha – V generálce na mistrovství světa v zaplněné O2 areně prohrála česká hokejová reprezentace s výběrem Kanady 0:3. Po úvodní třetině vedli Kanaďané 2:0, třetí branku přidal Connor McDavid v 53. minutě. Český tým neskóroval v libeňské hale už ve čtvrtém zápase za sebou.

Radost hokejistů Kanady
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V úvodu české hráče svazovala atmosféra důležitého utkání a v lepším světle se na začátku ukazovali Kanaďané. Skóre otevřel v 7. minutě kapitán kanadského výběru Ryan O'Reilly, který tečoval střelu Riellyho. V 9. minutě zvýšil na 2:0 Matt Duchene, který se vydal nebojácně do předbrankového prostoru od pravého mantinelu, a po střele na přední tyč překonal Francouze podruhé.

První větší šanci českého týmu měl Vincour až ve 14. minutě, ale z mezikruží minul Talbotovu bránu. První třetina tak skončila 2:0 a nic na tom nezměnilo ani vyloučení Taylora Halla v posledních vteřinách úvodní dvacetiminutovky.

Do utkání nenastoupili útočníci Roman Červenka, Jan Kovář, Michal Birner, Lukáš Kašpar i obránci Michal Kempný a Jan Kolář. Po lehkém otřesu mozku se v zápase představil Jiří Sekáč, ale byl to právě rychlý útočník, který na začátku druhé třetiny podrazil protihráče, a Češi tak přesilovku nevyužili.

Ve 26. minutě se do dobré příležitosti dostal kapitán Tomáš Plekanec, ale Talbot jeho střelu lapačkou vytěsnil. Poté mohl snížit Michal Řepík, jenže v nadějné příležitosti přestřelil. V polovině utkání došlo na předem avizované střídání brankářů v českém brankovišti, Pavla Francouze nahradil Dominik Furch.

"Nastoupit do rozjetého zápasu úplně nejlepší není. Domluvil jsem se s trenéry, že jsem na druhou třetinu ani nešel na střídačku. Protáhnul jsem se a rozcvičil, takže to bylo jednodušší," řekl Dominik Furch. K brankářské výměně došlo také na straně Kanady, Cama Talbota vystřídal Calvin Pickard.

Kanadský brankář se následně předvedl u dvojité šance českého týmu, když nejprve vychytal bekhendový pokus Tomáše Zohorny, a bezprostředně poté i dorážku Richarda Jarůška, proti jehož pokusu se natáhl lapačkou. Zohorna neproměnil ani svou druhou šanci, když se před Pickardem ocitl zcela sám, ale také on v ideální příležitosti přestřelil.

Začátek třetí třetiny nabídl hokej se šancemi na obou stranách, ale skóre se neměnilo. Další přesilová hra domácího týmu žádnou gólovou pozici nenabídla a spíš poukázala na hlavní nedostatky českého výběru. "Přesilovky se nám nedařily. Bylo to ale i tím, že už jsme v tréninku najeli režim na Rusko a připravujeme se ve složení, ve kterém budeme hrát. Dnes to byla víceméně improvizace," řekl Jandač.

Naopak při vyloučení Kousala hrozili opět Kanaďané, když drželi Čechy v pomyslném zámku po dobu 80 vteřin. Dva skvělé zákroky ale předvedl vynikající Furch, vyznamenal se zejména u šance Stonea, který zakončoval prakticky do prázdné branky, ale v cestě byla Furchova vyrážečka. Nakonec ale třetí branku přece jen přidala vycházející hvězda NHL Connor McDavid, který snadno projel českou obranou a překonal Furcha.

Česko - Kanada 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 7. O'Reilly (Rielly, Tanev), 9. Duchene (Domi), 53. McDavid (Matheson, Dumba). Rozhodčí: Šindler, Šír - Blümel, Gebauer. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 16.812 (vyprodáno).  

Česko: Francouz (31. Furch) - Jeřábek, Jordán, Šimek, M. Doudera, Kundrátek, T. Voráček, Zámorský, Polášek - Pastrňák, Plekanec, D. Kubalík - Řepík, Filippi, Sekáč - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna - Vincour, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček. 

Kanada: Talbot (31. Pickard) - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Dumba, Hutton, Matheson - Reinhart, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Domi - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Stone, Scheifele, Hamilton. Trenér: Bill Peters.

Josef Jandač (asistent trenéra): "Musíme respektovat sílu soupeře, který je jeden z nejsilnějších. Myslím si, že určité rezervy ve hře nám to ukázalo, ale za předvedený výkon jsme si nějaký gól zasloužili. Je potřeba, abychom zlepšili finální fázi, ale zároveň potřebujeme lépe posouvat puky z obranného pásma, protože máme pomalý přechod do útoku. Pomalou rozehrávku. Na tom musíme zapracovat nejvíce."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články