Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Byl to krásný vstup, ale euforii musíme krotit, řekl Červenka, jenž varuje před Lotyši

Moskva – Jeho gól z úvodu druhé třetiny zvýšil skóre a přinesl na české hokejky větší klid a nasměroval národní tým k velkému vítězství nad Rusy 3:0. Roman Červenka po zápase chválil hru národního týmu, ale zároveň přiznal, že Češi nemohou hned lítat v nebesích, jelikož proti favoritům se hraje vždy lépe. Proto varoval před duelem s Lotyšskem, kde se role otočí. Přímý přenos utkání Česko - Lotyšsko sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 18:45.

Roman Červenka se raduje z vítězství s brankářem Dominikem Furchem
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Přes překvapivou výhru 3:0 se Červenka drží při zemi. "Jsme samozřejmě strašně rádi, jak jsme to zvládli, ale tu radost bych nepřeháněl. Euforii musíme tlumit. Všichni dobře víme, že kolikrát se proti favoritům hraje líp," řekl Červenka novinářům.

Český tým se shodoval v tom, že klíčem k vítězství bylo úspěšné otupení očekávaného úvodního náporu sborné. "Přesně tak jsme to chtěli. Byli jsme připravení, že Rusové po nás doma půjdou a budou si vytvářet tlak," připustil Červenka.

"Právě proto jsme chtěli být aktivní, abychom je do něj nepustili a nemohli hrát s pukem. Nebáli jsme se hrát a navíc nám pomohl první gól. Proti Rusům je vedoucí gól vždycky dobrý, protože pak musí chodit do plných a vznikají v jejich obraně okénka," popsal Červenka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Rusko

Sám se postaral o velmi důležitý druhý zásah - při přesilovce hned v nástupu do druhé dvacetiminutovky. "Po první třetině jsme si řekli, že bychom chtěli přesilovku trošku změnit," připomněl Červenka, který věří, že se spoluhráči ještě početní výhody vypilují a budou v nich velkou hrozbou pro soupeře.

"Rozhodli jsme v nich zápas, ale ještě to není úplně ono, pořád je na čem dělat. Hlavně jsme chtěli puky dostávat na bránu. Při gólu jsem viděl, že je před bránou volno a snažil jsem se jenom puk najít," řekl Červenka.

Nebýt Furcha, nevyhráli bychom

Vyzdvihl brankáře Dominika Furcha. "Můžu mu jenom pogratulovat, podal parádní výkon. Nebýt jeho, tak jsme nevyhráli. Moc mu přeju, že mu první zápas na mistrovství světa - navíc proti domácím Rusům - takhle vyšel. To je fakt nádhera," ocenil Červenka.

Dalším soupeřem bude hned v sobotu Lotyšsko, které pořádně potrápilo Švédy a podlehlo až v prodloužení. "Bude to něco úplně jiného, oni budou hlavně bránit a bude to strašně těžký zápas. Chtělo by to zase dát první gól, aby se nám ulevilo. Může to být těžší zápas než dneska," varoval Červenka.

"Ale i když je tu spoustu hráčů poprvé, všichni si dobře uvědomujeme, jak je hokej vyrovnaný. Na jednu stranu je potřeba si takové vítězství proti Rusům v jejich domácím prostředí užít - je to nádherný. Ale musíme se dobře vyspat a už v sobotu máme další zápas," uvedl Červenka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články