Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Birner: Máme šanci udělat úspěch, když budeme hrát týmově

Moskva - Čeští hokejisté v sestavě s třinácti nováčky na velké mezinárodní akci v úvodním utkání na mistrovství světa v Moskvě v pátek zaskočili favorizované Rusy. Podle útočníka Michala Birnera si český tým na sbornou i s hvězdami Pavlem Dacjukem, Artěmijem Panarinem či Sergejem Mozjakinem věřil a sebedůvěru mu dodala i vysoká výhra ve Znojmě nad Švédskem.

Michal Birner
zdroj: ČTK/AP

"Vstup do turnaje je důležitý. Odehráli jsme utkání velice dobře. Nějaké šance Rusové sice měli, ale my je do moc velkého počtu nepustili. Sami jsme si jich vypracovali docela dost. Gólů jsme mohli dát víc. Jejich šance pochytal Dominik Furch. Podali jsme hodně dobrý týmový výkon," pochvaloval si Birner po výhře 3:0.

Češi porazili sbornou už pošesté z posledních sedmi vzájemných zápasů. "My jsme si věřili. Věděli jsme, že jsme s Ruskem odehráli dobré zápasy. Statistika mluví za vše. Oni samozřejmě dovezli skvělé hráče z NHL, ale jsou to také jenom lidi. Tady je na ně obrovský tlak. Řekl bych, že od první minuty jsme měli lepší pohyb, byli jsme hladovější než oni," uvedla opora extraligových šampionů z Liberce.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Česko - Rusko: Birner - 3:0 (59. min.)

Český tým v přípravě na šampionát prohrál tři z posledních čtyř duelů. Po prohře ve Finsku 1:4 podlehl doma Švédsku 2:7, pak Švédy opět ve Znojmě porazil 7:1 a v generálce v Praze v úterý prohrál s Kanadou 0:3. "Nám dodal sebevědomí ten poslední zápas se Švédskem. Řekli jsme si, že nemá cenu hodnotit zápas s Kanadou, to jsme nehráli v plné sestavě. Teď jsme nastoupili ve stejné jako se Švédskem. Bylo to vidět," prohlásil třicetiletý slávistický odchovanec.

"Čišelo z nás sebevědomí, že jsme si řekli, že se nemusíme bát nikoho. Na nás není žádný tlak, ten je na úplně jiných týmech," prohlásil debutant na mistrovství světa, jenž vidí výhodu v tom, že český tým není plný hvězd. "Neříkám, že jsme si to sem jenom přijeli užít, samozřejmě chceme udělat úspěch, ale můžeme hrát uvolněně. Když budeme hrát takhle týmově jako proti Rusku, tak máme šanci tady něco udělat."

Český tým vytěžil první dvě branky z přesilových her. V 15. minutě otevřel skóre Tomáš Kundrátek tečovaným pokusem jen pět vteřin po skončení početní výhody a na začátku druhého dějství zvýšil Roman Červenka v pěti proti čtyřem. "Řekli jsme si, že musíme hrát hlavně jednoduše, dostat co nejvíc puků na branku. Když tam budeme mít jednoho, dva hráče, tak tam určitě něco padne. Potvrdilo se to," řekl Birner k úspěšným přesilovkám.

Birner pak v závěru pojistil výhru gólem při power play do prázdné branky. Puk za první trefu na mistrovství světa si neschoval. "Pro mě je to gól jako každý jiný. Takhle to neřeším. Jsem rád, že jsme vyhráli, a hlavně mě těší, jaký jsme podali výkon," podotkl Birner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články