Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Birner: Chceme dokázat, že i tenhle tým má sílu

Moskva – Česká reprezentace udolala v pondělní vypjaté bitvě na mistrovství světa Švédsko 4:2 a výrazně se přiblížila účasti ve čtvrtfinále. Navíc národní tým dokázal otočit duel se severským protivníkem, ačkoliv po první třetině prohrával, což se mu právě proti Švédům v minulosti příliš nedařilo. Výrazný podíl na vítězství měl autor dvou branek Michal Birner, nejproduktivnější český hráč na turnaji. "Mnoho lidí nás před šampionátem podceňovalo, ale ukazujeme svou sílu," uvedl Birner.

Michal Birner
zdroj: ZUMA autor: Ludvig Thunman

Tým se třinácti nováčky na velké akci zatím překonává očekávání fanoušků i odborníků, dokázal porazit dva silné soupeře a má nakročeno k nejlepšímu výsledku v základní skupině od roku 2011. "Chceme všem pochybovačům ukázat, že tady máme tým na to, abychom udělali nějaký úspěch. Někdy může být nevýhoda, když je v týmu tolik nováčků. Ale právě proto my, co jsme tady poprvé, do toho dáváme o to víc a chceme ukázat, že jsme tady právem," vysvětlil Birner.

Liberecký útočník vstřelil na konci druhé třetiny rozdílový gól v oslabení. "Viděl jsem, že obránci puk přeskočil hokejku a nikdo jiný okolo nebyl, tak jsem zkusil zaútočit. Nejdřív jsem myslel, že jedeme dva na jednoho, Švédové to ale stihli zpátky dobruslit. Měl jsem puk na bekhend, takže jsem mohl zkoušet maximálně nějakou žabku, tak jsem si to stáhnul na střed a zbytek už byla jen intuice. Obránce si mi tam trochu hloupě lehnul a pak už jsem jen doufal, že trefím branku," popisuje Birner premiérovou branku české reprezentace v oslabení v této sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Birner: My nováčci chceme dokázat, že jsme na mistrovství právem

V závěru utkání Birner uklidnil spoluhráče gólem na 4:2, když z rychlého protiútoku i podruhé překonal Markströma střelou pod horní tyčku. "Věděli jsme, že je to velký gólman, který chodí hodně dolů a je mu těžké dát gól těsně nad ledem nebo kolem betonu. Ale když si klekne, tak kolem hlavy a ramen má dost místa. Takže jsme to cíleně zkoušeli střílet nahoru. V prvním případě jsem to chtěl zkusit nad lapačku, tady jsem měl trochu štěstí, že ten puk líznul jednomu ze švédských obránců hokejku a on už nestihl zareagovat," objasnil Birner.

Už před šesti lety nebyl Birner daleko od nominace na mistrovství světa, zranění kolena ho ale připravilo o start na pozdějším zlatém šampionátu v Německu. Další šance se dočkal až letos. "Dá se říct, že je to splněný sen. Tenkrát mě to hodně mrzelo, protože jsem měl za sebou dobrou sezonu ve Finsku a cítil jsem formu. Bohužel jsem celé finále odehrál se zraněním a nechtěl jsem se jet na mistrovství jen zúčastnit a nemoct tam odvést takový výkon, jaký bych chtěl. Letos jsme měli v Liberci neskutečnou sezonu a věřil jsem, že tentokrát by to mohlo vyjít," řekl Birner.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články