Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Bělorusko pomalu šplhá nahoru, v Rusku by rádo zopakovalo postup ze skupiny

Minsk - Oba předchozí šampionáty, tedy domácí minský a poté loňský v České republice, postoupil tým Běloruska do čtvrtfinále. Podobný úspěch a celkový vzestup hokeje by rádi potvrdili i nyní v Petrohradu (a ideálně poté i v Moskvě). Jejich hlavními soupeři o postup do vyřazovacích bojů zřejmě budou Slováci, společný zápas by mohl být klíčový. Bělorusko se bude i letos spoléhat na hráče z KHL, zkušenosti z NHL mohou zúročit bratři Kosticynové.

Běloruská radost v utkání s Američany
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Bělorusko se už poměrně stabilně usadilo v elitní skupině mistrovství světa a loni dokázalo poprvé v historii zopakovat postup ze základní skupiny. Zdali se mu to povede i do třetice, ukáže dost možná souboj se Slovenskem, se kterým se bude přetahovat o první čtyřku ve skupině. Dá se očekávat, že Kanada, Finsko a Spojené státy do čtvrtfinále postoupí, o zbývající místo tedy bude soupeřit právě se Slováky, dále s Francií, Německem a Maďarskem.

Loni Bělorusům pomohl k postupu ze skupiny zejména jeden překvapivý výsledek: výhra nad USA v poměru 5:2. To podtrhli ziskem tří bodů s Dánskem, Norskem i Slovinskem, bod vydolovali s Finskem a Slovenskem, na prázdno vyšli pouze s Ruskem. V play-off to však již tak slavné nebylo, s pozdějšími vítězi turnaje z Kanady vypadli po poměrně hrozivém výsledku 0:9.

Největšími hvězdami týmu jsou zřejmě bratři Kosticynové, kteří oba hrají v KHL. Jednatřicetiletý Andrej, v současné době hraje v KHL v Soči, má na kontě v NHL za Montreal a Nashville 398 zápasů a 222 bodů za 103 branek a 119 asistencí. V play-off nasbíral ve 49 duelech 23 bodů za 14 tref a devět přihrávek. O dva roky mladší Sergej, nynější hráč Nižního Novgorodu, za stejné kluby sehrál v základní části 353 bodů a připsal si 176 bodů za 67 gólů a 109 přihrávek. V play-off přidal ve 40 duelech čtyři trefy a 11 asistencí.

Utkání Česko - Bělorusko
zdroj: AP autor: Heikki Saukkomaa

Půl reprezentace hraje v minském Dinamu

Zkušenost ze slavné zámořské soutěže má i bek Dmitrij Korobov ze Spartaku Moskva, který v ročníku 2013/14 nastoupil ve třech duelech za Tampu Bay a připsal si jednu asistenci. V současné době působí v zámoří dva hráči výběru kanadského kouče Davea Lewise. Bek Oleg Jevenko hraje na farmě Columbusu v Lake Erie v nižší AHL a zadák Kirill Gotovec v záložním týmu Chicaga v Rockfordu.

Vedle dvou hráčů z AHL je 19 nominovaných z Kontinentální ligy, z nichž 12 hájí barvy běloruského Dinama Minsk, tři jsou z domácí běloruské ligy a gólman Vitalij Kotal chytá za švédské druholigové Västeras. V týmu jsou tři Kanaďané, kteří získali běloruské občanství - brankář Kevin Lalande s útočníkem Charlesem Lingletem z Dinama Minsk a forvard Geoff Platt z CSKA Moskva. Devětadvacetiletý Lalande bude chytat na šampionátu v běloruském dresu už potřetí, o rok starší Platt se představil dosud jen na domácím MS v Minsku před dvěma lety a třiatřicetiletý Linglet bude na šampionátu debutovat.

V přípravě Bělorusové v Euro Hockey Challenge doma vyhráli nad Francií 2:1 po samostatných nájezdech a 8:1, v Lotyšku nejdříve zvítězili 3:1 a pak prohráli 2:3 po samostatných nájezdech, se Švýcarskem před vlastním publikem nejdříve podlehli 1:2 v prodloužení a následně zvítězili 3:2 a v Německu po prohře 3:5 vyhráli 4:3. 

Nominace hokejistů Běloruska na mistrovství světa v Petrohradu a v Moskvě (6.-22. května):

Brankáři: Dmitrij Milčakov, Kevin Lalande (oba Dinamo Minsk/KHL), Vitalij Koval (Västeras/Švéd.).

Obránci: Jevgenij Lisovec, Ilja Šinkevič, Nikita Ustiněnko (všichni Dinamo Minsk/KHL), Roman Djukov, Kristan Chenkel (oba Junosť Minsk), Oleg Jevenko (Lake Erie/AHL), Dmitrij Korobov (Spartak Moskva/KHL), Kirill Gotovec (Rockford/AHL).

Útočníci: Sergej Drozd, Artur Gavrus, Alexej Kaljužnyj, Charles Linglet, Nikita

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články