Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Slováci vědí, že prohra s Francií je velkou ztrátou. Turnaj však nevzdávají

Minsk - Zbytečná vyloučení ve třetí třetině, vlastní lehkovážnost a horší bruslení, tyto faktory vypíchnuli slovenští hokejisté jako hlavní důvody své překvapivé prohry s Francií, jež jim výrazně překřížila jejich případnou cestu směrem k vyřazovací části turnaje. Tým mladíků kolem Šatana však zbraně pro zbytek mistrovství rozhodně neskládá, byť v reakcích hráčů bylo patrné značné rozčarování ze ztráty tří bodů.

Zklamaný slovenský gólman Ján Laco
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

"Potřetí za sebou jsme ztratili zápas ve třetí třetině, to je nepřijatelné," zlobil se po zápase útočník Marek Hrivík a upozornil na až příliš častou hru v oslabení, která posadila soupeře na koně. "Měli jsme moc vyloučených. Nabídli jsme jim, aby se vrátili do zápasu," litoval Hrivík.

V podobném duchu se vyjádřil i autor dvou branek, Ladislav Nagy. "Nemůžeme se dopouštět takovýchto zbytečných faulů. Bohužel celý zápas jsme působili, jako kdyby nám došly síly. Francouzi lépe bruslili. Prostě to nebylo z naší strany ono," uvedl útočník Jokeritu Helsinki a jedním dechem dodal: "Je to velká ztráta, musíme teď bojovat v každém zápase, jako by to byl náš poslední na turnaji."

U klíčových momentů ve třetí třetině byl obránce Juraj Valach. Po "háčku" na Bellemareho musel z trestné lavice sledovat, kterak francouzský tým během jedné minuty srovnal stav utkání na 3:3. "Byly to zákroky, které rozhodčí mohli zapískat a také nemuseli. Myslím si, že v takto vypjatých koncovkách zápasů by asi neměly mít oba týmy možnost hrát pět na tři," vyjádřil se emotivně Valach, jenž byl následně na ledě při slovenské přesilovce pěti proti třem a několikrát vypálil od modré na Hueta. "Měli jsme také dobré střely, jenže neprošlo to tam. Francouzi měli více štěstí, nahazovali puky na bránu a padalo jim to tam lehce," dodal bek Slavie Praha.

Vůjtek předpovídá náročné klání o udržení mezi elitou

"Já už bych nemluvil o čtvrtfinále, ale o záchraně. O tu bude tvrdý boj. Je vidět, že optimismus, který byl s tímto mladým mužstvem na Slovensku, nebyl oprávněný," řekl novinářům trenér slovenské reprezentace Vladimír Vůjtek. "Nejsme už žádný favorit s Francií, Norskem, Dánskem, jsme jim možná rovnocenní a musíme se bít o každý bod. Italové porazili Francouze, mají tři body, my máme jeden," prohlásil Vůjtek otevřeně.

Kouč Vladimír Vůjtek na lavičce Slováků
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Před sebou mají Slováci duely s Norskem, Švédskem, Itálií a Dánskem. "Filosofie se musí změnit. Měli jsme rozhovor s hráči, už nesmíme dělat žádné fauly, jsme outsideři pro každý zápas. Musíme bojovat o každý bod. Kdybychom všechno vyhráli, všechno vyšlo a postoupili jsme do čtvrtfinále, tak to bereme. Ale to dneska považuji za utopii," konstatoval Vůjtek.
 
V kádru má dvanáct nováčků na mistrovství světa a podle něj se to projevuje. "Jeli jsme sem s tímto mužstvem a nevěděli, co čekat. Dnešními jedenácti minutami s Francií zjišťujeme, že to mužstvo má velké problémy. Hlavně na závěr v psychice. Spousta lidí si myslela, že když jsme vzali mladé kluky, tak přivezeme medaili. Ale k tomu nadšení potřebujete i umění a to místy chybí," uvědomuje si Vůjtek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články