Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jaké bude běloruské MS v hokeji? Ptali jste se Michala Dusíka

Minsk – Po první hodině chatování si odskočil omrknout trénink české hokejové reprezentace, aby se pak ještě téměř čytři hodiny trpělivě přebíral záplavou dotazů. Jako zápasový komentátor ČT přibližuje mistrovství světa od roku 2004 a jeho hlas patří k ozdobám vrcholných bojů nejen v české extralize. Fanoušek Toronta Maple Leafs, milovník seriálu Simpsonovi a programátor rozhraní pro vlastní potřebu Michal Dusík odpovídal na všechno možné přímo z dějiště 78. mistrovství světa v běloruském Minsku.

Michal Dusík
zdroj: ČT

Nejčastější dotaz: Jsou Bělorusové dostatečně připraveni a zaplní divácky obě haly v porovnání s minulým šampionátem? Podle jeho prvních dojmů ano. "Co se týká návštěvnosti, tak jsme se ptali cestou do hotelu taxikáře a ten sliboval plný stadion na všechny zápasy. Ceny jsou nastavené mnohem příznivěji než ve Švédsku a navíc pro Bělorusy je to prestižní záležitost. Souhlasím, že návštěvy v Globenu byly žalostné, tady to vypadá, že už se zase bude hrát pro plné tribuny a bude to dobrá příprava na doufám vyprodané MS v Praze a Ostravě," přál si.

Komentátor odmítl, že Bělorusko není vhodná země pro hokejové mistrovství: "Rozhodně patří už tradičně do širší světové špičky a k elitní skupině MS, takže bych s vámi, co se týká kvality hokeje, nesouhlasil. Navíc je to nejoblíbenější sport běloruského prezidenta."

Sport
zdroj: ČT4

Běloruská metropole na něj dýchla už v letadle: "Zatím mám pocit, že časový posun je v Minsku hodina vpřed a 40 let vzad. Zaujalo mě například, že v časopise v letadle byl hlavním článkem deník prezidenta za poslední dva měsíce," popsal.

A bezpečnostní hrozby v Minsku? "Myslím, že útoky nehrozí. Což je asi jediná výhoda diktatury. Tedy pro diktátora je těch výhod víc, ale komu se to poštěstí, že?" uvedl.

Kromě Čechů a Slováků se těší na styl Američanů

"Český tým je v daných možnostech postaven zajímavě a šanci na medaili určitě má, ale to se dá říct o řadě soupeřů. Na papíře ještě nikdo šampionát nevyhrál, ale taky věřím," napsal k šancím českého výběru.

Zdali může být pro Čechy nevýhodu o polovinu menší počet hráčů z NHL než na loňském mistrovství, odpověděl s noblesou. "A byla nevýhoda v Naganu, že jsme měli méně hráčů z NHL než jiní? Navíc po olympiádě to tak má řada týmů. Český tým stavěl vždy svůj úspěch na skvělém brankáři a rozhodně na nich může stavět i tady," napsal.

Jak podle něj dopadnou těžké první tři utkání se Slovenskem, Švédskem a Kanadou? "Není čas sehrávat se a hned čekají nejtěžší soupeři, ale zase to může tým úžasně nastartovat. A pokud by se úvod nepovedl, pořád je čas to napravit. Super by bylo šest bodů," přál si a v podobné otázce přidal prognózu k vývoji ve skupině: "Čistě sobecky bych chtěl, aby ve skupině byli první nebo druzí, protože bychom nemuseli pro čtvrtfinále stěhovat studio, ale upřímně, pokud projdou ze čtvrtého místa k titulu, tak mi to taky nebude vadit."

Který nároďák ho na MS láká nejvíce? "Kromě českého a slovenského týmu reprezentace USA. Ne kvůli zemi, ale těším se na jejich tréninky, které se mi opravdu hodně líbí, a už jsem si od nich obkreslil dost cvičení, kdybych se ještě někdy k trénování vrátil. Líbí se mi organizací hry a nasazením," napsal.

Při komentování pomáhá tablet, brzo přibudou i Google Glass

Při práci hokejového komentátora využívá moderní pomocníky, ale pojistku má: "Mám přípravy v databázi v počítači a mám to upravené do tiskové sestavy tak, abych měl každý tým na jednom listu A4. K tomu mám ještě nějaké statistiky. Letos jsem to ještě upravil tak, abych měl vlastně identický výstup i na tabletu a jenom se mohl lehkým pohybem přepínat mezi týmy. Přes léto snad budu mít čas napsat pro Android trochu sofistikovanější rozhraní. Těším se na Google Glass, ale stejně si raději jednu verzi tisknu, kdyby technika zkolabovala," přiblížil.

Šampionát nejlepších týmů pravidelně každý rok má podle něj logiku, vzhledem k prodělečnosti jiných akcí IIHF. "MS v hokeji je tradičně každý rok a mimo jiné je to i vzhledem k faktu, že pro IIHF je to spolu s MS 20 jediná výdělečná akce, na ostatní musí IIHF doplácet. Tím je jasné, proč to v nejbližší době jiné nebude," vysvětlil.

Na chatu uvedl i zatím největší dosavadní zážitek z pozice hokejového reportéra i fanouška: "Olympijské finále v Naganu, kde jsem stál u ledu jako reportér a bylo to něco neskutečného, a pak MS v Praze 1985 na horním ochozu sportovní haly," vzpomínal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články