Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Do síně slávy IIHF byly uvedeny i bývalé hvězdy Detroitu Yzerman a Lidström

Minsk – Hvězdy zámořského i evropského hokeje byly v dějišti mistrovství světa v Minsku uvedeny do Síně slávy mezinárodní federace IIHF. Do elitní společnosti byli zařazeni Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Vjačeslav Bykov, Andrej Chomutov a tragicky zesnulý Ruslan Salej. Slavnostní ceremoniál načal v hotelu Victoria finálový den mistrovství světa v Minsku. 

Nicklas Lidström
zdroj: ČTK/AP

Bývalý centr Yzerman kromě NHL, kde dovedl Detroit jako kapitán ke třem triumfům ve Stanley Cupu, sbíral úspěchy i na mezinárodní scéně. Na mistrovství světa v Praze 1985 a ve Švédsku o čtyři roky později získal stříbro, ale především pomohl Kanadě v roce 2002 ke zlatu na olympijských hrách v Salt Lake City. Z pozice výkonného ředitele se současný generální manažer Tampy Bay podílel na kanadském triumfu v roce 2010 ve Vancouveru a letošním úspěchu na olympiádě v Soči.

Yzermanův dlouholetý spoluhráč z Detroitu Lidström vstřelil vítězný gól Švédska ve finále olympijského turnaje v Turíně 2006 proti Finsku. Obránce, jenž ukončil kariéru v roce 2012, má ve sbírce také zlato z MS 1991 a díky čtyřem triumfům ve Stanley Cupu je členem Triple Gold Clubu.

Další dvojicí spoluhráčů v Síni slávy IIHF jsou Bykov a Chomutov, kteří spolu s Valerijem Kamenským vytvořili v druhé polovině 80. let obávanou útočnou trojici v sovětské reprezentaci. Bykov získal dvě olympijská zlata, pět titulů na MS a k dalším dvěma dovedl Rusko jako trenér. Chomutov byl olympijským vítězem třikrát a mistrem světa šestkrát.

Symbolicky byl na premiérovém světovém šampionátu ve svém rodném městě do Síně slávy uveden bývalý obránce Salej. Častý kapitán běloruských týmů na velkých akcích tragicky zahynul v roce 2011 při letecké katastrofě Lokomotivu Jaroslavl. Ve funkcionářských kategoriích vstoupili do elitní společnosti Kanaďané Murray Costello a Mark Aubry.

Zase bez Čechů

Stejně jako před rokem nebyl do Síně slávy uveden žádný český hokejista. Naposledy se této pocty dostalo v roce 2012 útočníkovi Milanu Novému.

Z hráčů jsou mezi více než dvěma stovkami osobností také Vladimír Bouzek, Vlastimil Bubník, Josef Černý, Jaroslav Drobný, Karel Gut, Ivan Hlinka, Jiří Holeček, Jiří Holík, Oldřich Machač, Josef Maleček, Vladimír Martinec, Bohumil Modrý, Václav Nedomanský, František Pospíšil, Jan Suchý, František Tikal a Vladimír Zábrodský. Dále pak činovníci Luděk Bukač, Vladimír Kostka, Miroslav Šubrt a také rozhodčí Quido Adamec. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články