Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AMUNDI Czech Ladies Challenge

SESTŘIH: Larmi trápil švédské střelce, o postupu Tre Kronor rozhodl až v prodloužení Eriksson Ek

Hokejisté Švédska jsou posledním postupujícím do semifinále mistrovství světa, kde se utkají s českým týmem. Tre Kronor v severském derby udolali srdnatě bojující Finsko 2:1 v prodloužení. Dlouho bezbrankový duel otevřel až v 56. minutě po individuální akci Rasmus Dahlin, 58 sekund před koncem ale vyrovnal tečí Hannes Björninen. Rozhodující gól vstřelil v 66. minutě Joel Eriksson Ek, který v přesilovce překonal vynikajícího finského brankáře Emila Larmiho.

"Měli jsme hodně střel, ale nebyli jsme frustrovaní. Hráli jsme dobře a brankář soupeře byl fenomenální," řekl švédský obránce Victor Hedman.

"Věděli jsme, že to přijde. Larmi proti Švédsku odchytal spoustu skvělých zápasů, takže jsme věděli, že před sebou máme těžký úkol. Nakonec jsme ho ale zvládli a teď se budeme připravovat na další," poukázala hvězda Tampy na semifinálový souboj s českou reprezentací.

Na zápas proti pořadateli MS se těší. "Bude to skvělý zážitek. Hrát proti domácímu týmu před 18. tisíci diváky v Praze. Vyspíme se a v pátek vyrazíme do Prahy," řekl Hedman.

"Češi mají dobrý tým. Nejlepší jsou asi Pastrňák a Nečas, ale připravit se musíme na všechny," doplnil jej útočník Isac Lundeström, který se těší na souboj s klubovým spoluhráčem z Anaheimu Lukášem Dostálem.

Švédové postoupili do čtvrtfinále jako vítěz základní skupiny s bilancí sedmi výher, Finsko ale nebylo jejich vysněným soupeřem.

Oba týmy se totiž před šampionátem utkaly pětkrát a poslední čtyři zápasy vyhráli Finové, dvakrát bez inkasované branky.

V úvodu byli výrazně aktivnější Švédové, na brankáře Larmiho, který dostal překvapivě přednost před turnajovou jedničkou Säterim, ale vyzrát nedokázali.

Vývoj utkání Švédsko – Finsko z pohledu iniciativy
zdroj: Wisehockey

Finové navíc postupně srovnali krok a v 8. minutě skončila tečovaná střela Rissanena na tyčce Gustavssonovy branky. O chvilku později zvonila tyč i na druhé straně, v přesilovce ji trefil Eriksson Ek.

Švédové byli výrazně střelecky aktivnější, gólové šance si však nevytvářeli. Larmiho připravenost prověřil po přečíslení tři na dva Dahlin.

Ve druhé části se v přesilovce dostal do slibné pozice Marcus Johansson. Ani on ale nedokázal otevřít skóre. Po finské chybě v rozehrávce zahrozil Lundeström, Larmi byl ale připravený.

Finové se do nebezpečných pozic dostali až v závěru druhé části, Jääskä ani Innala své individuální akce do gólové koncovky nedotáhli.

Ve třetí třetině nejprve další přesilovku nevyužili Švédové, poté v první početní výhodě neskórovali ani Finové a bylo jasné, že případný první gól tým výrazně přiblíží semifinále.

Ofenzivní statistiky utkání
zdroj: Wisehockey

V 56. minutě se jej podařilo vstřelit Dahlinovi a Finové, kteří do té doby měli na kontě jen 11 střeleckých pokusů, museli začít útočit.

I krátký časový úsek jim ale stačil k vyrovnání. Gustavsson si připsal několik dobrých zákroků, 58 sekund před koncem základní hrací doby jej však v power-play překonal Björninen.

Klíčový moment prodloužení přišel v 65. minutě. Helenius zastavil Kempeho v šanci jen za cenu faulu a Švédové dostali šanci přesilové hry čtyři na tři. Po sérii střel ji využil Eriksson Ek, který tečoval Hedmanův pokus. Finové inkasovali první gól na turnaji v oslabení.

Švédsko – Finsko 2:1 v prodloužení (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 56. Dahlin (Lundeström, Raymond), 66. Eriksson Ek (Hedman, Dahlin) – 60. Björninen (Puustinen, M. Lehtonen). Rozhodčí: Ansons (Lot.), MacFarlane - N. Briganti (oba USA), Hynek (ČR). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 6691.

Švédsko: Gustavsson – Karlsson, Hedman, Heed, Pettersson, Brodin, Dahlin – Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson – Burakovsky, Holmberg, Raymond – Zetterlund, Lundeström, Olofsson – Frödén, L. Johansson, Grundström. Trenér: Hallam.

Finsko: Larmi – Jesper Mattila, Määttä, Vittasmäki, M. Lehtonen, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola – Pakarinen, Björninen, Mäenalanen – Jormakka, Helenius, Puistola – Puljujärvi, O. Kapanen, Innala – Puustinen, Hyry, Jääskä. Trenér: J. Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články