Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Češi předvedli v závěru heroický výkon s Kanadou, ve čtvrtfinále se střetnou s Američany

Pražskou skupinu na mistrovství světa ovládla Kanada. Javorové listy zvládly také sedmý duel na turnaji, když porazily českou reprezentaci 4:3 po prodloužení. Vítěznou branku zaznamenal Dylan Cozens. Češi ve čtvrtfinále narazí na Američany, Kanaďané se utkají se Slováky. Přímý přenos utkání USA – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve čtvrtek od 19:30.

Ve třetí třetině se za bezbrankového stavu strhly gólové hody. Vrcholem základní hrací doby byly poslední čtyři minuty, kdy Češi sáhli za stavu 1:3 ke hře bez brankáře. Nejprve šťastně snížil Ondřej Palát v početní výhodě, když tělem tečoval střelu Davida Špačka od modré čáry, a srovnání zařídil Roman Červenka. Kapitán národního týmu zužitkoval perfektní pas Martina Nečase a v čase 58:11 poslal zápas do prodloužení.

V nastavení však rozhodl o druhém bodu pro Kanadu dvougólový Cozens, jenž zvládl bekhendový blafák. Cozens se dvěma trefami v utkání zlepšil na turnaji už na osm gólů a deset bodů. Tentokrát se prosadil nejprve v přesilovce a prodloužení rozhodl dokonce v oslabení. Kanada získala dvacet z 21 možných bodů.

"Hráli jsme čtyři na tři, byla velká šance to rozhodnout, pro lidi by to taky byla velká odměna, protože jsou fantastičtí. Je to škoda, ale bereme to, jak to je, musíme se připravit na čtvrtek. Každé čtvrtfinále je nějaký tlak, ale je to doma, chceme využít té energie od lidí a atmosféry, jakou přinesou," prohlásil Červenka k faktu, že Češi si v početní výhodě nepohlídali v prodloužení Cozense.

"Byla tam některá dobrá střídání, někdy jsme se nedostali na puk. Byl to silný soupeř. Musíme čekat na šanci, když je, tak po ní jít. Škoda, že jsme si nevzali druhý bod v prodloužení," dodal Červenka ke spolupráci útoku.

Za národní tým nastoupili také David Pastrňák s Pavlem Zachou, kteří vytvořili nový útok právě s Červenkou, ale posily z Bostonu se neprosadily. "Myslím, že první zápas tady proti Kanadě, to bylo pro mě dobré, mají dobrý tým. Ale od nás výborný výkon, stáhnout to takhle před koncem. Teď už se musíme soustředit jen na čtvrtek. To české srdce tam je, jak se říká, i když je konec zápasu, což bylo hodně důležité," řekl Zacha.

Statistiky Davida Pastrňáka a Pavla Zachy z utkání proti Kanadě
zdroj: Wisehockey

"Ze začátku to bylo trochu víc bruslení pro mě (na širokém kluzišti), ale zase tak velký rozdíl to nebyl. Jsem rád, že jsem si mohl s Romanem (Červenkou) zahrát, hraje se s ním hodně lehce, bojuje, jsem za to rád. Myslím, že jsme měli včera hodně mítinků, co a jak dělat. Teď bude ještě trénink a ve čtvrtek už budu mít všechno v hlavě a budu vědět, kam jít. Atmosféra byla parádní, jak hulákají fanoušci celý zápas, to je nádhera, užil jsem si to," dodal Zacha.

Nečas asistoval také u vyrovnávacího gólu Dominika Kubalíka na 1:1, když se český bomber v přesilovce nemýlil. Kanadský dvoubrankový náskok zařídili v závěru zápasu Dawson Mercer s Brandonem Hagelem.

"Byl to kvalitní zápas, věděli jsme, že to nebude nic jednoduchého. Výborný comeback, góly na konci, dokázali jsme se vrátit zpátky, škoda, že jsme to nedotáhli. Když máme 'Pastu' v týmu, 'Zachič', 'Neči'… To jsou výborní hráči, kteří nám určitě pomůžou a pomohli. Jsme rádi, že je tady máme. Byl to vyrovnaný zápas s nešťastným koncem pro nás. Dokázali jsme být vyrovnaným soupeřem, i když tam určitě byly věci, které jsme mohli udělat líp," hodnotil Michal Kempný.

Český tým nakonec přišel o druhé místo ve skupině poté, co jej na poslední chvíli sesadilo na třetí příčku Švýcarsko po výhře 3:1 nad Finskem. "(Zápas) ukázal, že síla tam je, můžeme hrát vyrovnané zápasy i s týmy jako Kanada, nemusíme se ničeho bát, můžeme jít vyrovnaní do čtvrtfinále," dodal David Kämpf.

Mistrovství světa v hokeji – skupina A (Praha):

Česko – Kanada 3:4 v prodl. (0:0, 0:0, 3:3 – 0:1)

Branky a nahrávky: 50. D. Kubalík (Nečas, L. Sedlák), 57. Palát (D. Špaček, Červenka), 59. Červenka (Nečas, D. Špaček) – 42. Cozens (Power, Paul), 52. Mercer (Severson), 56. Hagel (Tavares, Dubois), 64. Cozens. Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Björk – Yletyinen (oba Švéd.), Briganti (USA). Vyloučení: 2:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 17 413.

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – Pastrňák, Zacha, Červenka – O. Kaše, L. Sedlák, Palát – Nečas, Kämpf, D. Kubalík – Flek, Tomášek, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Kanada: Binnington – Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger – Mercer, McBain, B. Tanev – Bedard, Paul, McCann – Dubois, Tavares, Hagel – Mangiapane, Cozens, Bunting – Guenther. Trenér: Tourigny.

Zdroj
ČT sport, iihf.wisehockey.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články