Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Hokejisté oslavili titul na Staroměstském náměstí. Bez vás bychom to nezvládli, smekl Pastrňák

Česká hokejová reprezentace oslavila titul mistrů světa s davem fanoušků na Staroměstském náměstí v Praze. V nedělním finále porazila Švýcarsko 2:0 díky rozhodujícímu gólu Davida Pastrňáka v 50. minutě, pojistku přidal během power-play soupeře David Kämpf.

Hokejisté po příjezdu na Staroměstské náměstí nejprve vylezli i s pohárem na střechu autobusu, fanoušci je přivítali nadšeným křikem a skandováním "kdo neskáče, není Čech". Až po několika minutách reprezentanti vyslyšeli volání "pojďte sem" a vydali se na pódium. Řada příznivců se oblékla do hokejových dresů nebo si na tváře namalovala české národní barvy.

Ještě na střeše autobusu si hráči pořizovali selfie fotografie se zaplněným náměstím na pozadí. Na pódium je doprovodil hit kapely Queen "We Are the Champions". V bouřlivé atmosféře moderátor Libor Bouček představil přítomné reprezentanty, trenéra Radima Rulíka i členy realizačního týmu. Celým náměstím se následně neslo "hoši, děkujem".

Hráči na oplátku děkovali fanouškům. "Bez vás bychom to nezvládli. Děkujeme moc za atmosféru, kterou jste předvedli. Moc jsem si užil každou minutu na ledě," prohlásil jeden z hlavních hrdinů finále David Pastrňák.

Obdobně se vyjadřovali také další mistři světa. "Já bych vám chtěl z celého srdce moc poděkovat. Protože podpora, kterou jsme cítili celý turnaj, byla prostě neuvěřitelná," uvedl nejlepší brankář šampionátu Lukáš Dostál.

Na Pastrňákovu výzvu náměstí zpívalo "Tak jsme mistři no a co", zazněla také například moravská lidová píseň Vysoký jalovec.

"V životě jsem nic takového nezažil. Moc děkujeme za podporu, kterou máme a kterou jsme dostávali po celou dobu turnaje. Moc si toho vážíme," řekl dojatý obránce Michal Kempný, jenž v roce 2018 získal s Washingtonem Stanleyův pohár. Teď ale může slavit doma. "Znovu jsme dokázali, že Česko je hokejový národ. Dokázali jsme ho spojit na nějakou dobu. Tohle je nejvíce," podotkl třiatřicetiletý bek.

V podobném duchu mluvil také další z beků Radko Gudas. "Tohle jsem si vždy přál, když jsem byl malý kluk a hrál jsem na ulici nebo za barákem. Neuvěřitelné. Je to něco, co se naskytne jednou za život," zdůraznil.

Jako jediný z týmu už zažil přivítání od fanoušků na Staroměstském náměstí kapitán Roman Červenka, který získal titul i v roce 2010. "Myslím, že všechno běží, jak má. Všichni si to užívají. Je to neskutečné," popsal Červenka, jehož v příštích dnech čekají i společenské povinnosti. Ve středu přijme tým premiér Petr Fiala a o den později prezident Petr Pavel. 

Zlato po 14 letech

Právě Staroměstské náměstí bylo v minulosti tradičním místem pro přivítání a oslavy s hokejisty po jejich velkých triumfech. Vedle jiného si tam vychutnával vítězství i legendární olympijský výběr z Nagana.

Češi dosáhli na zlato poprvé od triumfu v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem a Mannheimu. Svěřenci trenéra Rulíka triumfovali v éře samostatného Česka posedmé, šest zlatých medailí získalo bývalé Československo.

Po desetiletém půstu na velkých mezinárodních akcích vybojovali Češi druhou medaili za poslední tři ročníky po bronzu z roku 2022 ve Finsku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články