Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Němci i napotřetí padli, Spojené státy naopak slaví třetí výhru

Třetí zápas na mistrovství světa a třetí prohra o jednu branku. Hokejistům Německa na letošním šampionátu nepřeje štěstí. Ačkoliv se naši západní sousedé dokázali v průběhu duelu s USA dostat do vedení 2:1, nakonec utrpěli porážku 2:3. Naproti tomu hokejisté USA si mohou užívat perfektní vstup do turnaje, když si připsali již třetí vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo – USA

Američané prohráli úvodní bezbrankovou třetinu na střely na branku jasně 4:12, ale byli o poznání nebezpečnější. V sedmé minutě Němci propadli a Eyssimont uháněl sám na Niederbergera, při kličce do forhendu mu však německý gólman nenechal ani kousek prostoru, jímž by mohl propasírovat puk za čáru. Němci pak přes Sturmovu šanci nevyužili přesilovku.

Ve 13. minutě měl německý výběr během pár sekund velkou porci štěstí. Niederberger nejprve vytěsnil pokus Alexe Tucha, který jen krátce poté tečoval Hutsonovo nahození a kotouč zazvonil na brankovou konstrukcí. Němci oplatili stejnou mincí – Tiffelse vychytal brankář DeSmith, pak po vyhraném buly pálil Wiederer a rovněž jeho pokus zastavila tyčka.

Do vedení mohl zámořský tým poslat v úvodu druhé části dokonce v oslabení O'Connor, gólman Niederberger ale situaci dobře ustál a levou rukou vyrazil puk do bezpečí. Vedoucí gól dal až ve 26. minutě Attard. Střela bez přípravy mu sice nesedla a mířila po ledě vedle branky, ale bek Wissmann usměrnil kotouč bruslí nešťastně za záda svého gólmana.

Oba celky si pak zahrály krátce po sobě přesilovku, využít ji však nedokázaly. Američané při ní dokonce sami inkasovali. Jen 14 sekund po jejím začátku vyrovnal v polovině utkání zblízka dorážející Soramies. S druhým šokem pak přispěchal pouhých pět sekund před druhou sirénou Schütz, když proměnil sólový únik.

Ve třetím dějství mohli pohnout stavem Thrun a na druhé straně Tiffels, ale podařilo se to až Farrellovi na konci 46. minuty, kdy vypálil za kruhem a využil Niederbergerova zakrytého výhledu. Další obrat ve skóre dovršil v 55. minutě přesilovkovým zásahem do odkryté branky Coronato, kterého našel krásnou nahrávkou Perunovich. Němci tvrdě bojovali o vyrovnání, sáhli k dlouhé hře bez gólmana, ale soupeř už těsnou výhru uhájil.

Německo - USA 2:3 (0:0, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 31. Soramies (M. Müller, Seider), 40. Schütz (Tuomie) - 26. Attard (Eyssimont, Tynan), 46. Farrell (Hutson), 55. Coronato (Perunovich, Tynan). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Kaukokari (Fin.) - Ondráček (ČR), Cattaneo (Švýc.). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 8003.

Německo: Niederberger - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Hüttl, Wagner, Szuber, Gawanke - Kahun, Noebels, Peterka - Ehl, Sturm, Soramies - Tiffels, Kastner, Wiederer - Schütz, Stachowiak, Tuomie. Trenér: Kreis.

USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Thrun, Perunovich, Mackey, Hutson, Attard - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, O'Connor, Eyssimont - Mazur, Tynan, Gauthier - Bjork, Coronato, Farrell - L. Tuch. Trenér: Quinn.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články