Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rakousko zapomenuto. Pastrňák a spol. na ledě kouzlili a pohráli si s Lotyšskem

David Pastrňák se na světovém šampionátu ve Finsku rychle aklimatizoval. Útočník Bostonu Bruins po příletu ze zámoří ovládl svým pohybem, kreativitou a nakonec i produktivitou společně s dalšími členy prvního útoku úvodní třetinu proti Lotyšsku a zejména díky výkonu nově sestavené první formace Češi přehráli pobaltského soupeře 5:1. Reprezentanti tak napravili zaváhání s Rakouskem.

Jako kdyby to byl reprezentační návrat o čtyři roky zpátky a také na sever Evropy. Jen ne do Tampere, ale do Kodaně. Tehdy dorazil David Pastrňák společně s Davidem Krejčím z Bostonu na šampionát do Dánska a byli ústředními postavami duelu proti Rusku – Krejčí si připsal čtyři body a Pastrňák rozhodl o triumfu nad sbornou 4:3 v prodloužení vítězným gólem a celkově třemi body.

Tentokrát "Pasta" zaznamenal proti Lotyšsku dva body už v první části a opět perfektně zafungovala spolupráce s bývalým parťákem z Bruins. Nejzářivějšími momenty byla souhra vedoucí k druhému rychlému gólu v zápase, když v přesilové hře naprosto rozebrali obranu soupeře a vrcholem byla Pastrňákova kolmice na volného Romana Červenku, který se trefil do poloprázdné brány. Kapitán českého týmu tak bodoval i ve čtvrtém zápase na turnaji a celkově má bilanci 2+7.

Pastrňák se pak střelecky prosadil sám, když po dlouhém zámku v útočném pásmu zapomněli dezorientovaní Lotyši na českého kanonýra za brankou a Krejčí mu nahrál na jednoduchou trefu. První řada posbírala dohromady šest bodů a naznačila, že by přesun Matěje Blümela neměl tolik vadit.

"Vypovídá to o tom, jakým je 'Krejča' hráč. Neskutečně čte hru a já vím, že vždycky musím být připravený. Dal mi to přesně na forhend a pro mě to bylo jednoduché zakončení. Jsem rád, že to tam spadlo hned. Celkově jsme ale vyhráli velice důležitý zápas a doufejme, že nám to pomůže," hodnotil Pastrňák návrat do reprezentace.

Ke gólové smršti se navíc přidali i Michael Špaček a také členové nově sestavené druhé formace – Tomáš Hertl s Hynkem Zohornou, který skóre otevřel už v páté minutě. Všechny české zásahy padly v rozmezí patnácti minut a lotyšskou jedničku Elvise Merzlikinse nahradil od druhé části Arturs Šilovs.

"Byl to pro nás hrozně důležitý zápas. Začali jsme přesně, jak jsme si řekli. Samozřejmě jsem rád, že jsem mohl víc pomoct než v minulých zápasech. Strašně důležitá výhra. Ukázali jsme, že hokej hrát umíme, ale nesmíme se zastavit s jedním zápasem," dodal Hertl.

Karel Vejmelka nakonec čisté konto neudržel, na začátku třetí třetiny ho překonal z dorážky Arturs Kulda. Horším momentem utkání z českého pohledu ale bylo zranění Jakuba Vrány, který odkulhal na střídačku po souboji ve druhé třetině. Nakonec však zápas dohrál, přestože dostal ránu na koleno.

Skupina B (Tampere):

ČR - Lotyšsko 5:1 (5:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. H. Zohorna (Hertl, D. Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. M. Špaček (Flek), 17. Hertl (H. Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) - 42. Kulda (Rihards Bukarts, Džerinš). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), MacFarlane (USA) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 5711.

ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jiříček, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Černoch, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Lotyšsko: Merzlikins (21. Šilovs) - Zile, Jaks, Rubins, Kulda, Čukste, Sotnieks, Mamčics - Balcers, Abols, Keninš - Dzierkals, Džerinš, Rihards Bukarts - Marenis, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Jelisejevs. Trenér: Harijs Vitolinš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články