Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Chtěl nechat vyřadit dres po mrtvém parťákovi. Elvis se nedočkal, a tak nosí číslo 80 na jeho počest

Po fiasku s Rakouskem si další zaváhání nemohou dovolit, jinak se dostanou do nepříjemné pozice. Čeští reprezentanti musí zabrat ve čtvrtém zápase na světovém šampionátu proti Lotyšsku. Národní tým posílený o hráče z NHL však může čelit zatím nejtěžší překážce na turnaji na pozici brankáře. Přímý přenos utkání Česko – Lotyšsko sledujte na programu ČT sport a ČT sport Plus od 19:00.

Lotyšsko patří k pravidelným účastníkům mistrovství světa a v minulosti několikrát českou reprezentaci nepříjemně potrápilo. Letos se pobaltský zástupce navíc může opřít o oporu v brance, která si proklestila cestu nejen do NHL, ale také až ke klubové pozici číslo jedna.

Elvis Merzlikins z Columbusu Blue Jackets má za sebou už tři sezony v nejlepší lize světa, přičemž v aktuálním ročníku odchytal 59 z 82 zápasů a v týmu definitivně převzal roli prvního gólmana. K tomu má i bohaté zkušenosti z mezinárodní scény. Na seniorském šampionátu totiž debutoval už před šesti lety, kdy začal nahrazovat legendárního Edgarse Masalskise. V 28 letech se Merzlikins jako maskovaný muž také dostává do nejlepšího hokejového věku.

V reprezentaci i Columbusu se Merzlikins v minulých letech sešel se svým dobrým kamarádem a spoluhráčem Matissem Kivlenieksem, který na loňském turnaji doma v Rize mimo jiné vychytal budoucího šampiona z Kanady, když k výhře Lotyšska 2:0 přispěl 38 úspěšnými zákroky a čistým kontem.

Elvis Merzlikins se dívá na číslo 80 na památku zesnulého Matisse Kivleniekse
zdroj: Reuters autor: Aaron Doster

V červenci minulého roku však Kivlenieks podlehl zraněním po zásahu pyrotechnikou. Pro Merzlikinse to byla velká rána, protože svého kolegu považoval za mladšího bratra, a po této tragédii Columbus před startem této sezony vyřadil Kivlenieksovo číslo 80.

Merzlikins vyslovil touhu, aby se stejné pocty dostalo jeho bývalému parťákovi také v reprezentaci, ale přání zůstalo nevyslyšeno. A tak se hlavní lotyšská hvězda rozhodla pro neobvyklý tah – v reprezentaci si změnila číslo a svou třicítku nahradila Kivlenieksovou osmdesátkou.

Merzlikins však k tomuto kroku přistoupil s neskrývaným záměrem. "Jednou bude jeho číslo 80 a moje příjmení vyvěšeno pod stropem na jednom dresu a budeme zase spolu," má jasno Merzlikins.

Zdroj
ČT sport, eliteprospects.com, nhl.com, thehockeynews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články