Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Třetí Čech v historii králem bodování MS? Červenka vede o dva body

Je to už dlouhých 25 let, kdy se naposledy některý český hokejista stal králem kanadského bodování na mistrovství světa. Letos by ale mohla přijít změna. Skvěle našlápnuto má Roman Červenka, jenž po čtvrtfinále vede produktivitu o dva body před Kanaďanem Pierrem-Lucem Duboisem a Švýcarem Denisem Malginem. 

Šestatřicetiletý Červenka si v osmi zápasech připsal 14 bodů a s deseti asistencemi je i nejlepším nahrávačem turnaje. Dubois je se sedmi brankami nejlepším střelcem a přidal pět přihrávek. Malgin, který svou bilanci už nerozšíří, má na kontě pět tref a sedm asistencí.

Pokud by Červenka triumfoval v kanadském bodování, stal by se třetím tuzemským hráčem, kterému by se to v době samostatné české reprezentace podařilo. V roce 1997 se to na šampionátu hraném také v Helsinkách, Tampere a Turku povedlo společně Vladimíru Vůjtkovi a Martinu Procházkovi, kteří tehdy nasbírali po 14 bodech za sedm gólů a stejný počet asistencí. V dobách Československa to dokázal v roce 1976 v Katovicích Vladimír Martinec, jenž zaznamenal 20 bodů za devět branek a 11 přihrávek.

Páté místo patří v produktivitě Davidu Krejčímu, jenž si připsal deset bodů a s osmi asistencemi je druhým nejlepším nahrávačem spolu s Kanaďanem Drakem Bathersonem. Matěj Blümel je s osmi body za čtyři góly a stejný počet přihrávek jedenáctý. David Pastrňák se se sedmi body (4+3) zařadil na 18. pozici.

Nejproduktivnějším obráncem je s dvěma brankami a sedmi asistencemi Fin Mikko Lehtonen, který má s devíti kladnými body také nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech společně s Kanaďanem Dylanem Cozensem. Blümel je se sedmi plusovými body osmý. Nejtrestanějším hráčem je s 33 minutami švýcarský bek Michael Fora.

Nejlepší na vhazování je s úspěšností 70,21 procenta český útočník David Kämpf. Krejčímu patří třetí místo (64,29).

Brankářské statistiky zcela ovládá Fin Jussi Olkinuora s úspěšností zákroků 97,58 procenta, průměrem 0,5 obdržené branky na zápas a čtyřmi čistými konty. Český gólman Karel Vejmelka je s úspěšností 93,39 i s průměrem 1,53 čtvrtý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články