Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norové promrhali tříbrankový náskok, Velkou Británii udolali až v nájezdech

Norové sice vybojovali první výhru na mistrovství světa, přesto mají o čem přemýšlet. Nad Velkou Británií vedli i díky dvěma gólům kapitána Mathise Olimba ještě v polovině třetí třetiny 3:0, pohodlný náskok ale ztratili a vítězství nad jedním z outsiderů skupiny B museli zachraňovat nakonec až v samostatných nájezdech. 

Velká Británie nezopakovala v úvodním dějství výkon z prvního utkání, kdy byla proti výběru Kariho Jalonena nebezpečná. Norové ji přestříleli 11:1.

V 7. minutě gólman Bowns Jakobssonovu střelu z pravého kruhu vyrazil ramenem a při Conwayově vyloučení jej nepřekonal ani zblízka Hoff po Trettenesově přihrávce.

V čase 16:13 už se výběr Pettera Thoresena dočkal šťastného prvního gólu na turnaji. Klavestad nahodil puk od pravého mantinelu a David Phillips jej tečoval hokejkou mezi Bownsovy betony do vlastní branky.

Zvýšit se podařilo Norsku v 27. minutě při trestu Jonathana Phillipse. Britský gólman vyrazil dvě dorážky Rosseliho Olsena, ale Mathis Olimb u levé tyče poslal puk těsně za brankovou čáru, odkud jej ze vzduchu odpálil Richardson.

Kanadský sudí Lawrence sice za brankou rozpažil, ale s Dánem Frandsenem pak podle videa gól uznali.

Haukeland si pak poradil s Dowdovou střelou. Britové se neprosadili ani ve své první přesilovce při Kasastulově vyloučení.

Při Wallerově pobytu na trestné lavici v 36. minutě naopak znovu inkasovali. Mathis Olimb se trefil od modré čáry přesně k levé tyči.

Třetí třetinu ale ovládli svěřenci trenéra Petera Russella. V čase 43:19 měli po Johannesenově nedovoleném zákroku na unikajícího Perliniho možnost trestného střílení, které však sám faulovaný hráč neproměnil.

Mezi 53. a 57. minutou ale Britové dokázali tříbrankové manko smazat. Jako první překonal Haukelanda po spolupráci s Lakem bekhendovou střelou z pravého kruhu Dowd.

Za 38 sekund Mosey po objetí branky přihrál Perlinimu, který zamířil do odkryté branky, a prodloužení vynutil střelou z pozice mezi kruhy Richardson, jehož našel z rohu Perlini.

V prodloužení mohl dovršit obrat Mosey, ale Haukelanda ani nadvakrát nepřekonal. V nájezdech uspěli za Nory bekhendovými blafáky Trettenes a Haga, za Brity uspěl jen Conway.

Norsko - Velká Británie 4:3 po nájezdech (1:0, 2:0, 0:3 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Klavestad (Trettenes, Hoff), 27. M. Olimb (Rosseli Olsen, Johannesen), 36. M. Olimb (K. A. Olimb, Rosseli Olsen), rozhodující nájezd Haga - 53. Dowd (Lake, Batch), 54. Perlini (Mosey, Conway), 57. Richardson (Perlini, Tetlow). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Lawrence (Kan.) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 4651.

Norsko: Haukeland - Johannesen, Lilleberg, Krogdahl, Kasastul, Klavestad, Nörstebö, Rokseth - K. Olimb, M. Olimb, Rosseli Olsen - Röymark, Martinsen, Haga - Trettenes, Jakobsson, Hoff - Henriksen, Salsten, Rönnild. Trenér: Petter Thoresen.

Velká Británie: Bowns - Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Ehrhardt, Clements, Batch - Mosey, Conway, Lake - Perlini, Dowd, Neilson - Davies, J. Phillips, Waller - Lachowicz, Myers, Duggan - Hook. Trenér: Peter Russell.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články