Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Výhra Kanady nad Švédskem zajistila dvacítce prvenství ve skupině, ve čtvrtfinále se utká se Švýcarskem

Výhra Kanady 5:1 nad Švédskem rozhodla o tom, že čeští hokejisté vyhráli na MS do 20 let základní skupinu A. Ve čtvrtfinále se svěřenci Radima Rulíka v Halifaxu utkají od 19:30 SEČ se Švýcary, čtvrtým celkem skupiny B v Monctonu. Češi nakonec ovládli skupinu o bod právě před domácími obhájci titulu, které dokázali hned na úvod šampionátu porazit 5:2. Ačkoliv však Švýcaři postupovali z druhé skupiny až jako čtvrtí, ze čtyř zápasů hned třikrát vyhráli a naprázdno vyšli pouze proti USA (1:5).

Utkání Kanada - Švédsko
zdroj: twitter.com/HockeyCanada

Vedle souboje Čechů se Švýcary se utkají Kanaďané se Slováky, Američané s Němci a v severském derby na sebe narazí Finové a Švédi. Všem čtvrtfinálovým utkáním je v zámoří vyhrazeno pondělí.

Svěřenci kouče Radima Rulíka zvládli s přehledem své poslední vystoupení v základní fázi a deklasovali Německo 8:1, což jim zajistilo nejhůře druhé místo v konečném účtování skupiny.

Švédové, kteří udolali Čechy v prodloužení a byli do duelu s Kanaďany posledním neporaženým účastníkem turnaje, potřebovali k jejich sesazení alespoň dvoubodový zisk.

K tomu však měli nakonec hodně daleko. Kanaďané hnáni na zteč opět více než deseti tisíci diváky na ledě dominovali a už po 12 minutách měli na své straně vedení 3:0.

Krátce poté sice přišla komplikace, když byl na pět minut a do konce utkání vyloučen Ostapchuk, ale Švédové korigovali pouze jedním gólem.

Výhru domácích řídil i tentokrát skvělý Connor Bedard. Očekávaná jednička příštího draftu NHL dohrála s bilancí 0+4.

Program čtvrtfinále mistrovství světa hokejistů do 20 let:

Pondělí 2. ledna:

17:00 (Moncton): Finsko - Švédsko

19:30 (Halifax): Česko - Švýcarsko

22:00 (Moncton): USA - Německo

Úterý 3. ledna:

0:30 (Halifax): Kanada - Slovensko.

Čtyři body zaznamenal Bedard po šestibodovém představení (2+4) v duelu proti Rakousku (11:0) a dokonce sedmibodovém (3+4) v klání s Německem (11:2).

V úvodním vystoupení s Čechy (2:5) sedmnáctiletý talent jednou skóroval. Na turnaji tak má Bedard na kontě ze čtyř startů už 18 bodů za šest gólů a 12 přihrávek a s velkým náskokem vévodí produktivitě turnaje.

Vítězství ve skupině bylo ve hře také v posledním utkání "béčka" v Monctonu. Američané si proti Finsku s přehledem došli pro plný zisk a vyskočili až na čelo.

Útočník Jimmy Snuggerud k tomu přispěl čtyřmi body za gól a tři asistence. Finům pomohl k druhému místu na úkor Slováků při stejném bodovém součtu lepší vzájemný zápas (5:2).

Výsledky mistrovství světa hokejistů do 20 let:

Skupina A (Halifax):

Kanada - Švédsko 5:1 (3:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Roy (Bedard, Clarke), 3. Othmann (S. Wright, Bedard), 12. Hinds (Stankoven, Bedard), 41. Othmann (Guenther, Del Mastro), 53. Korchinski (Bedard, Allan) - 17. Jansson (Rosén, Bystedt). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Salonen - Hautamäki (oba Fin.), Grillo (USA). Vyloučení: 4:5, navíc Ostapchuk (Kanada) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 10 301.

Skupina B (Moncton):

Švýcarsko - Slovensko 4:3 po nájezdech (0:1, 1:2, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 22. Reichle (Taibel, Streule), 43. Ramel (Reichle, Müller), 49. Canonica (Biasca, Robin), rozhodující nájezd Dionicio - 5. Sýkora (Bečár, Nátny), 38. Petrovský (L. Nemec, Mešár), 39. Petrovský (Mešár, L. Nemec). Rozhodčí: Hamilton (Kan.), Iwert - Laguzov (oba Něm.), Knox (Kan.). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 4849.

USA - Finsko 6:2 (1:1, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 16. Lucius (Ufko, Blake), 25. McGroarty (L. Hughes, Augustine), 30. Snuggerud, 35. L. Hughes (Cooley, Snuggerud), 44. Cooley (Snuggerud, Gauthier), 57. Hutson (Snuggerud, Cooley) - 17. Kemell (Heimosalmi, Hämeenaho), 36. Hämeenaho (Huuhtanen, Heimosalmi). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Harnebring - Persson (oba Švéd.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:1. Diváci: 8231.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články