Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Překvapí opět parta dvoutisícovek? Musí ustrážit švédské techniky s "lakrosařem" Höglanderem

Nic nového pro tento ročník hokejových juniorů. Na vrcholné akci vstupují Češi do čtvrtfinále v roli outsidera, jenže hráči narození v roce 2000 a 2001 přesto cítí velkou šanci. Favority už na reprezentačních akcích dokázali několikrát překvapit. Teď k tomu má parta kolem Dostála či Zábranského jedinečnou šanci na domácím mistrovství světa dvacítek proti Švédům, suverénům skupiny A. Čtvrtfinále MS sledujte od 20:00 na programu ČT sport a webu ctsport.cz.

Brankář Lukáš Dostál v komunikaci s bekem Karlem Klikorkou
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Čeští mladíci spoléhají na soudržnost a obětavý výkon. "Bohužel v Česku nemáme takovou velkou základnu. Je to většinou o třiceti hráčích, točí se to a známe se od šestnáctky. Co se týče pospolnosti, jsme výborný tým a musíme to ukázat," burcoval kapitán Libor Zábranský.

Se spoluhráči se vytáhl už na mistrovství světa osmnáctiletých před necelými dvěma lety v Čeljabinsku ve čtvrtfinále na Kanadu (2:1). Poté z toho bylo v Rusku čtvrté místo. Na Memoriálu Ivana Hlinky v roce 2017, jak se prestižní turnaj ještě tehdy nazýval, vybojovali Češi stříbro.

Je nám líto, video expirovalo.
Osmnáctka ve finále Hlinkova memoriálu nestačila na Kanaďany

"Náš ročník, ač jsme dost podceňovaní a kritizovaní, dokázal všechno obrátit v náš prospěch. Na Hlinkovi jsme byli druzí, na MS postoupili přes Kanadu ve čtvrtfinále," připomněl forvard Petr Čajka.

Koneckonců i na probíhajícím šampionátu v Ostravě parta kolem kapitána Zábranského kromě jasné prohry s Kanadou (2:7) trápila favority. Rusko ve skupině přehrála 4:3, s Američany brala bod za prohru 3:4 po prodloužení.

"Věřím, že kluci porážku s Kanadou hodí za hlavu. Dostali se tam, kde chtějí hrát, do čtvrtfinále. Přijede kvalitní tým, my jsme jich ve skupině měli spoustu. Kluci si věří a já věřím jim, že ze sebe vymáčknou maximum," povídal kouč Václav Varaďa a zároveň nabádal k disciplíně.

Až dnes po rozbruslení bude jasné, zda se tým bude moct znovu jako na předchozích turnajích v klíčovém zápase opřít o stálici v brankovišti Lukáše Dostála, jenž byl v minulých dnech nemocný. Brankáři Lukáš Pařík a Nick Malík by měli být také připraveni. Otakar Šik by pravděpodobně i po trestu do konce utkání za faul proti Kanadě měl být k dispozici.

I když hrály oba týmy v jiné skupině, v nedávné době se potkaly. V přípravě na šampionát Češi podlehli ve Frýdku-Místku Tre kronor 1:5. "Nebyli jsme v kompletní sestavě, oni to pojali trochu jinak. Měli sestavu pohromadě, jen přidávali další hráče, aby naplnili soupisku. Nebral bych to nijak dramaticky. Samozřejmě ten výsledek nebyl dobrý, ale pokud budeme hrát náš hokej, máme šanci uspět," prohlásil Varaďa.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih přípravného utkání Česko "20" – Švédsko "20"

Švédové v základních skupinách soupeře válcují, vyhráli 52 duelů v řadě

Roli favorita se Seveřanům daří plnit dlouhodobě, nebo aspoň co se týká bojů v základních skupinách na juniorských šampionátech. Drží sérii 52 vítězství za sebou. V Třinci nyní nevyhráli za tři body pouze v utkání s Finskem (3:2 pp). 

"Dívám se na to pozitivně. Švédové i loni propluli svou skupinou a následně ve čtvrtfinále padli se Švýcary, kteří hráli disciplinovaně, od podlahy a jako tým. Pro nás je to ukazatel toho, že se dá hrát s každým," podotkl Varaďa.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko – Finsko

Tým Tomase Montena disponuje skvělými individualitami. Útočník Frölundy Samuel Fagemo vede se šesti brankami jednoznačně tabulku střelců. Stejný počet sedmi kanadských bodů (3+4) má i forvard Rögle Nils Höglander, který uhranul "lakrosovým" zakončením proti Finům.

"Určitě to bude rychlý hokej. Myslím si, že když budeme hrát kontaktní hokej, do těla, můžeme je rozhodit. Mohou pak dělat chyby v obranném pásmu. Švédové jsou dobře technicky vybavení, nesmíme je nechat si hrát s pukem a dělat věci za bránou. Viděl jsem, že Švéd nabral puk za brankou a hodil ho do branky," popsal vyhlídky na čtvrtfinále Čajka.

Program čtvrtfinále a plán vysílání:

12:30 (Třinec) Švýcarsko - Rusko

15:00 (Ostrava) Kanada - Slovensko - ČT sport a web ctsport.cz

17:30 (Třinec) USA - Finsko

20:00 (Ostrava) ČR - Švédsko - ČT sport a web ctsport.cz

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články