Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kanada zasypala Suchánka 57 střelami. Výhru favorita ozdobil Johnsonův trik

Hlavní favorit turnaje české mladíky rozhodně nešetřil. Kanaďané zapsali na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu třetí výhru, když přehráli svěřence Radima Rulíka 5:1. O tento výsledek se zasloužil především brankář Tomáš Suchánek, který předvedl několik výborných zákroků a celkově pochytal 52 střel. Za javorové listy dvakrát skóroval bodově rozjetý kapitán Mason McTavish a vítězství ozdobil trikem "grandlundovkou" Kent Johnson. Přímý přenos posledního českého duelu ve skupině proti Lotyšsku sledujte od půlnoci na ČT sport a ctsport.cz.

Se čtyřmi body zůstávají čeští junioři v základní skupině A třetí. K jistotě postupu do čtvrtfinále potřebují, aby buď Slovensko nevyhrálo v základní hrací době nad Finskem, či získali alespoň bod s Lotyšskem.

Do české branky se místo odpočívající jedničky Jana Bednáře postavil poprvé na turnaji Tomáš Suchánek a záda mu z lavičky kryl Pavel Čajan. V obraně chyběl Stanislav Svozil a do hry naskočil Štěpán Němec, který proti Slovensku (5:4) a Finsku (4:3 po samostatných nájezdech) zůstal jen na střídačce. A po pobytu na tribuně se zařadil i další bek František Němec. V útoku dostal šanci Petr Hauser.

Rulíkův tým mohl otevřít skóre ve 4. minutě, kdy při tlaku zahrozili před Garandem Myšák s Kulichem. V čase 4:24 dostal Chmelař za zákrok na Othmanna u mantinelu trest na pět minut a do konce utkání a po 46 sekundách se poprvé měnilo skóre.

Radovali se ale Češi a po Kosově přihrávce se trefil pod horní tyč Ryšavý. Sudí Fernandez s Hunniusem ale gól uznali až v po přerušení pokračující hry na základě videozáznamu, protože puk se od kamery v brance odrazil rychle ven.

Kanada stupňovala tlak nejen v pokračující početní výhodě, ale i po ní. Suchánek za první třetinu pochytal 21 střel, kryl spoustu šancí, ale nakonec dvakrát inkasoval. V 17. minutě tečoval za gólmana Tri-City v WHL Thompsonův pokus kapitán McTavish. Přesně minut před první pauzou zvýšil Johnson, který nabral za brankou puk na čepel a u pravé tyče jej zasunul do horního rohu.

"Bylo znát, že nechtějí třetinu prohrát. Od té chvíle byl znát výkonnostní rozdíl. Byli výborní na puku a měli výborný pohyb, s čímž jsme měli po celý zápas trochu problém. Tomáš Suchánek předvedl super výkon. Byl to náš nejlepší hráč. Dopředu byli Kanaďané strašně nebezpeční, dozadu už tak jistí nebyli. Šancí na vstřelení gólu jsme měli víc, ale bohužel se nám to nepodařilo. Myslím, že výsledek 5:1 odpovídá hře," řekl Rulík.

Brankář Tomáš Suchánek zasahuje v utkání MS hráčů do 20 let s Kanadou
zdroj: ZUMA autor: Matthew Helfrich

Suchánek ve 25. minutě zlikvidoval Greigův únik, ale vzápětí už se neúspěšný exekutor radoval z branky. Hned po pěti sekundách využil přesilovku při Szturcově trestu. Mezi kruhy změnil po Seeleyho asistenci směr puku mimo Suchánkův dosah.

Při Royově trestu se českým tým neprosadil a naopak v oslabení zahrozil v přečíslení po Ostapchukově přihrávce Cuylle. V polovině druhé třetiny po Dufourově akci minul odkrytou branku bruslí Roy. Další možnost měl Dufour. České pokusy o snížení končily u Garanda.

Ve třetí třetině nejdříve nepřekonal českého gólmana Bedard a přesnou mušku neměl Greig. Ve 48. minutě nabil Johnson mezi kruhy Foersterovi a Suchánek popáté kapituloval. Rulíkův výběr se neprosadil při Greigově trestu a neskórovala už ani Kanada, která vyhrála celkově na střely 57:23.

"Dá se najít dost pozitivních i negativních věcí. Z negativních se musíme před dalším zápasem poučit a od pozitivních odrazit. Pětiminutové oslabení jsme sehráli víc než dobře. Nedostali jsme gól a jeden jsme dokonce dali. To nám hodně psychicky pomohlo. Nebudu lhát, je to jeden z nejlepších týmů na světě, ale nějak jsme se s tím popasovali. Bohužel jsme dostali pět gólů," uvedl obránce Jiří Ticháček.

Duel sledovalo v Rogers Place pro 18,5 tisíce diváků při dosavadní slabé návštěvnosti na turnaji 5135 fanoušků. Dosud bylo nejvíce (3216) na utkání Kanada - Slovensko. Suchánek se dočkal za svůj výkon od fanoušků potlesku. "Mám rád, když přijde hodně lidí, celý zápas skandovali a fandili, užil jsem si to," popsal a poděkoval divákům za závěrečný potlesk."

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu (Kanada):

Skupina A:
Kanada - Česko 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
17. McTavish (J. Thompson, Seeley), 19. K. Johnson (Stankoven), 25. Greig (Seeley, Cormier), 32. McTavish (Bedard, Othmann), 48. Foerster (K. Johnson, Stankoven) - 6. Ryšavý (J. Kos). Rozhodčí: Fernandez (USA), Hunnius (Něm.) - Briganti (USA), Mackey (Kan.). Vyloučení: 2:1, navíc Chmelař (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5135.

Kanada: Garand - Sebrango, Zellweger, Del Mastro, Cormier, Thompson, Seeley, O'Rourke - McTavish, Bedard, Othmann - K. Johnson, Foerster, Stankoven - Dufour, Greig, J. Roy - Cuylle, Ostapchuk, Desnoyers - Gaucher. Trenér: Dave Cameron.

Česko: Suchánek - Ticháček, Jiříček, Hamara, D. Špaček, A. Čech, Š. Němec, F. Němec - Myšák, Gut, Kulich - Chmelař, G. Szturc, I. Ivan - Ryšavý, Menšík, J. Kos - T. Urban, Šapovaliv, Měchura - Hauser. Trenér: Radim Rulík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články