Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kanada přejela ruskou mašinu a zahraje si doma o zlato proti USA

Ruským juniorům se nepovedla odveta za prohrané finále s Kanadou z loňského mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Ostravě. Letos se mladá sborná musela sklonit v Edmontonu před javorovými listy už v semifinále po jasné porážce 0:5. Soupeřem Kanady budou Spojené státy, které přetlačily Finsko 4:3 díky vítěznému gólu Arthura Kaliyeva v předposlední minutě. Přímý přenos finále sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz v noci z úterý na středu od 3:30.

Slavící junioři Kanady
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Andy Devlin

Kanada se na domácím šampionátu dostala do souboje o zlato po komplexním výkonu a zejména díky perfektnímu začátku. Ve 25. minutě vedly javorové listy po trefách Newhooka, McMichaela, Perfettiho a Schneidera už o čtyři branky a Rusové prakticky neměli protihru.

Největší rozdíl byl ale v brankovištích. Kanadská jednička Devon Levi neměl moc práce a podal spolehlivý výkon. Přestože ho v přesilové hře překonal ve 37. minutě Michajl Abramov, gól nebyl uznán pro předchozí ofsajd Rusů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kanada – Rusko

Na druhé straně se trápil Jaroslav Askarov. Nejtalentovanější a nejvýše tažený gólman posledního draftu NHL inkasoval už po minutě hry a po celý zápas měl problémy s udržením vlastní hole po skrumážích v jeho modrém půlkruhu.

U dvou ze čtyř branek neměl k dispozici vlastní náčiní a na jeho nešťastném semifinálovém vystoupení nezměnilo nic ani chycené trestné střílení Dylana Cozense v poslední minutě druhé části. Tomu to ale nemuselo vadit, v závěru přidal gól do prázdné brány při power-play Rusů a Kanaďané si připsali další cenný skalp rivala.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USA – Finsko

Druhé semifinále rozhodl divoký závěr

Zatímco úvodní semifinále se lámalo už v první třetině, výsledek druhého souboje mezi USA a Finskem se rodil ve druhé polovině zápasu. Finové ztráceli na soupeře po dvou třetinách dva góly, ale v závěru se nadechli k dalšímu zvratu.

Nejprve snížil svou druhou trefou v utkání Kasper Simontaival a po šťastném vyrovnání Roniho Hirvonena necelé čtyři minuty před koncem se schylovalo k dalšímu finskému zázraku. Jenže prodloužení odmítl Kaliyev, jenž pouhých 76 sekund před koncem základní hrací doby rozhodl.

O titul si tak zahrají Američané, kteří vyzvou Kanaďany. Finům zbyde souboj o bronz proti Rusům.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let Edmontonu - semifinále:

Kanada - Rusko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Newhook (Schneider, Quinn), 11. McMichael (Pelletier, Cozens), 16. Perfetti (Byram, Cozens), 25. Schneider (R. Suzuki, Mercer), 59. Cozens (Pelletier). Rozhodčí: Gouin, Roeland - Deschamps, O'Quinn (všichni Kan.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Bez diváků.

USA - Finsko 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 13. Turcotte (Kaliyev, Faber), 36. Farinacci (LaCombe), 37. Boldy (Zegras, Caufield), 59. Kaliyev (Turcotte, Sanderson) - 15. Simontaival (Puutio, Heinola), 52. Simontaival (Puutio, Helenius), 57. Hirvonen (Lundell, Heinola). Rozhodčí: Campbell, Sandlak - Vanoosten, Wyonzek (všichni Kan.). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:2. Bez diváků.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články