Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Hrubka Annunena stála Finy medaili, bronz berou Švédové. Němci se udrželi

Finále jim nevyšlo, ale Švédové berou alespoň bronz. V utkání o třetí místo přehráli na juniorském šampionátu Finsko 3:2, rozhodující gól padl po chybě brankáře Justuse Annunena, který si srazil Öbergovu střelu z úhlu do sítě. Němečtí hokejisté sobotní výpadek hned o den později napravili a udrželi elitní skupinu, když v rozhodujícím třetím utkání zvítězili jasně nad Kazachstánem 6:0, čímž pro sebe získali sérii 2:1 na zápasy. Za rok na šampionátu v kanadských městech Edmontonu a Red Deeru Kazachy nahradí Rakušané.

Finský gólman si srazil v duelu o bronz se Švédy puk do branky
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Simon Hastegaard

Od úvodu se zdálo, že semifinálová porážka víc zacvičila se Švédy. Suomi do utkání vstoupili aktivně, a tak šli jako první do vedení. Prosadil se lídr finské ofenzivy Patrik Puistola. Kim Nousiainen mu šikovně nastřelil brusli a gól po krátkém přezkoumání na videu platil.

Odpověděl pravděpodobně nejlepší bek turnaje Rasmus Sandin. Trestal v přesilovce přesnou ranou pod víko branky Justuse Annunena. Minutu před vypršením první třetiny však udeřili opět Finové, Matias Maccelli využil ztráty puku Tre kronor a sám si proti Hugo Alnefeltovi poradil střelou na vyrážečku.

Svěřenci Tomase Montena se ovšem dokázali vzchopit. V polovině druhé části udeřilo úderné duo Höglander – Fagemo. První jmenovaný vypálil v přečíslení dva na jednoho a nejlepší střelec turnaje Samuel Fagemo se při dorážce do odkryté branky nemýlil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání o bronz Švédsko – Finsko

"Chci být lídrem v tomto týmu, skórovat a vytvářet šance společně s mými spoluhráči. Teď je ten pocit fantastický. Ukázali jsme týmového ducha, vytvořili si hodně šancí a máme bronz," řekl Fagemo.

Švédy pak dostal do vedení 3:2 Linus Öberg poměrně kuriózním momentem, když si jeho nahození od mantinelu srazil betonem do sítě Annunen. Bohužel pro Suomi se stala tato chyba osudovou. Švédové závěrečný tlak severského rivala ustáli i díky skvělému Hugo Alnefeltovi v brance.

"Opravdu frustrující. Dobře jsme začali v první třetině, ale ve druhé třetině Švédové otočili dvěma góly stav. Měli jsem šance na vyrovnání, ale jejich brankář chytal skvěle," ocenil Puistola.

Němci rozložili soupeře ve druhé třetině a zachránili se

Kazachstán v sobotu odpověděl na čtvrteční porážku s Německem 0:4 úspěšným výsledkem 4:1 a na šestý pokus na turnaji poprvé vyhrál. Ale klíčový duel už se týmu nepovedl.

"Dali jsme všechno do včerejšího zápasu, ale do dnešního už nám nezbyly síly. Měli jsme dost střel, ale nedokázali jsme dát góly. Němci ty své využili. Budeme bojovat, abychom se dostali do elitní skupiny zpátky," uvedl sedmnáctiletý kazašský útočník Ansar Šajchmeddenov.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih rozhodujícího utkání baráže Německo – Kazachstán

Skóre otevřel ve 13. minutě po přihrávce Tara Jentzsche z pozice mezi kruhy Dominik Bokk. Tentýž hráč v polovině utkání po pokusu Leona Hüttla z dorážky zvýšil na 2:0.

Za 83 sekund se prosadil Tim Fleicher a mezi 34. a 35. minutou zařídili Němcům už pětibrankový náskok Lukas Reichel a Niklas Heinzinger. V 56. minutě dovršil výsledek Eric Mik.

"Včera jsme je podcenili. Byli lepší, ale dnes jsme byli připravení od začátku. Byli jsme ráno trošku nervózní, ale to je před každým zápasem o všechno normální. Všichni jsme ale věděli, že máme dobré mužstvo a můžeme vyhrát, pokud budeme bojovat," řekl Reichel, synovec olympijského vítěze, trojnásobného mistra světa a současného asistenta české reprezentace Roberta Reichla.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Ostravě:

O 3. místo:

Švédsko - Finsko 3:2 (1:2, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Sandin (Lundkvist, Fagemo), 31. Fagemo (Höglander, Ginning), 34. Öberg (Nässén) - 9. Puistola (Nousiainen, Tanus), 20. Maccelli. Rozhodčí: Campbell, Lawrence - Huseby (všichni Kan.), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. Diváci: 7954.

Švédsko: Alnefelt - Söderström, Sandin, Lundkvist, Ginning, Broberg, Björnfot, Norlinder - Fagemo, D. Gustafsson, Höglander - Berggren, Bäck, Pašič - Holtz, Henriksson, Raymond - Öberg, H. Gustafsson, Nässén - Eriksson. Trenér: Tomas Montén.

Finsko: Annunen - Nousiainen, Thomson, Heinola, Hatakka, Utunen, Kokkonen, Honka, Seppälä - Maccelli, Petman, Erholtz - Puistola, Tanus, Oden - Killinen, Saarela, Aku Räty - Aatu Räty, Ranta. Trenér: Raimo Helminen.

O udržení - 3. zápas:

Německo - Kazachstán 6:0 (1:0, 4:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Bokk (Jentzsch, Seider), 31. Bokk (Hüttl, Mik), 32. Fleischer (Valenti, Schinko), 34. Reichel (Peterka), 35. Heinzinger (Jentzsch, Schütz), 56. Mik (Mass, Schütz). Rozhodčí: Morozov (Rus.), Tscherrig (Švýc.) - Hägerström (Fin.), Lederer (ČR). Vyloučení: 5:1, navíc Brune (Něm.) 10 min. Bez využití. Diváci: 1124. Konečný stav série: 2:1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články