Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Mountfield asi vytvoří s Hradcem jeden tým

České Budějovice/Hradec Králové - Přesun českobudějovického klubu na východ Čech pravděpodobně vyústí ve spojení do jednoho extraligového týmu. Varianty spolupráce a propojení obou klubů zůstávají sice nadále otevřené, ale ekonomické hledisko patrně bude hrát prim - neumožní zajistit působení obou celků ve dvou nejvyšších tuzemských soutěžích.

Zimní stadion v Hradci Králové
zdroj: ČT24 autor: Alexandra Mlejnková

"Technicky je to složité, ale fungování extraligového i prvoligového mužstva na jednom stadionu by bylo možné. Nevěřím však moc tomu, že by se tato možnost podařila zajistit ekonomicky. Podpora města je nějaká a stejně tak i podpora partnerů," uvedl generální manažer hradeckého klubu Aleš Kmoníček.

Řešit situaci konkrétněji bude možné po úterním jednání zastupitelstva. "Zatím je to všechno na dobré cestě, teď už zbývá jen poslední bod, aby město příchod Mountfieldu posvětilo, a můžeme začít řešit další věci a už konkrétněji," podotkl Kmoníček. Podle všeho se však oba kluby připravují právě na variantu spojení v jeden tým, který bude působit v extralize.

Aleš Kmoníček:

"Pokud se vše stihne, tak ta představa je taková, aby se co nejdříve uskutečnilo nějaké společné minisoustředění. Už jsme se o tom bavili s Českými Budějovicemi, že by ti hráči tady měli určitě dostat šanci, pak už by bylo na nich, kolik z nich by ji využilo a dostalo se do extraligového kádru."

"Z mé strany je složité k tomu cokoliv říkat, je to ještě předčasné, když zatím nevíme, jak dopadne jednání v Hradci v příštím týdnu. Pak bychom měli vědět více," uvedl sportovní manažer Jihočechů Petr Sailer. Šéf klubu Miroslav Schön přiznal, že už má spočítáno, že o místo v extraligovém mužstvu by se ucházelo 53 hokejistů, kteří jsou smluvně vázáni v obou klubech.

Hradec je na extraligu připravený

Plánovaný přesun hokejové extraligy do Hradce Králové přinese vedení klubu jen minimální starost s podmínkami na zimním stadionu. Východočeská aréna byla totiž od roku 2007 postupně kompletně rekonstruována a momentálně jí ke splnění extraligových podmínek mnoho nechybí. Podle všeho nejzásadnějším zásahem bude nainstalování systému pro brankového videorozhodčího a také přesun informační kostky z Českých Budějovic.

Před provedením změn na stadionu čeká Hradec Králové ještě jedno důležité hlasování. Městští zastupitelé musí v úterý administrativně posvětit příchod extraligy do východočeské metropole. To by však neměl být problém, jak už ukázalo pondělní jednání zástupců společnosti Mountfield na magistrátu.

Zdeněk Fink (primátor Hradce Králové):

"Jsme připraveni extraligu přijmout."

To je první část úkolu pro Hradec, druhou jsou změny na stadionu, který byl otevřen v roce 1957 a o dvanáct let později zastřešen. V posledních letech však prochází postupnou rekonstrukcí. "Nemělo by to být příliš náročné a drahé," řekl předseda představenstva HC Mountfield Miroslav Schön. "Stadion je nejmenším zlem, základním podmínkám vyhovuje," doplnil jej ředitel extraligy Josef Řezníček.

Nejdůležitější věcí pro extraligu bude vybudování prostorů pro novináře a zařízení (i místa) pro brankového videorozhodčího. "Máme dvě možnosti. Buď ho koupit, nebo si ho pronajímat," oznámil generální manažer hradeckého klubu Aleš Kmoníček. Podle něj je lepší první varianta, protože ta druhá je velmi drahá. Náklady na jeden zápas by se vyšplhaly na deset až patnáct tisíc korun.

Ondřej Šebek, generální manažer Pardubic

"Určitě se těším. Je to obrovské lákadlo, řekl bych celonárodní událost. Derby Pardubice - Hradec Králové by bylo velkým zpestřením pro celý český lední hokej. Byly to velmi sledované zápasy, tryskaly v nich emoce mezi hráči i fanoušky. Východočeské derby by ozdobilo celou extraligu."

Je nám líto, video expirovalo.
Vyjádření primátora Juraje Thomy k odchodu Mountfieldu z Budějovic

Další zásadní záležitostí je instalace informační kostky nad ledem. "Ta ale není součástí licenčního řízení," upozornil Kmoníček. To znamená, že ji tým ke vstupu do extraligy nepotřebuje. Přesto v Hradci bude novější, přesune se sem ta z budějovické Budvar Arény, je totiž majetkem HC Mountfield. "Musíme jen prozkoumat, jak je to s nosností háku na našem stadionu," podotkl Kmoníček.

Ostatní úpravy jsou už jen kosmetické. Podle pravidel je nutné nainstalovat časomíru do kabiny rozhodčích a hostů, v níž také musí být televize napojená na interní okruh.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články