Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Medvědi doma rozdrtili 8:1 Vancouver, oba Češi bodovali

Boston - Hráči Bostonu ve třetím finále zámořské hokejové NHL rozdrtili v domácím prostředí Vancouver 8:1 a snížili stav série o Stanleyův pohár na 1:2 na zápasy. Gólem a asistencí se na tom podílel český útočník David Krejčí, který jedenáctým gólem ve vyřazovací části osamostatnil v čele tabulky střeců play-off a zároveň vyrovnal český rekord v počtu branek v jediném play-off, který drží Jaromír Jágr. Bod za přihrávku si připsal v dresu vítězů i obránce Tomáš Kaberle.

Kouč Bostonu Claude Julien nechal po dvou porážkách na ledě soupeře jen na tribuně dvojku loňského draftu Tylera Seguina, na jeho ve třetím útoku se posunul Rich Peverley a do čtvrté formace naskočil nově Shawn Thornton. Bruins ale brzy přišli o Nathana Hortona, jehož v šesté minutě na útočné modré čáře sestřelil zákrokem ramenem na hlavu Aaron Rome. Spoluhráč Krejčího z elitní formace opustil led na nosítkách a skončil v nemocnici. Rome inkasoval trest na pět minut a do konce utkání.

"Je vždycky těžké, když se někdo zraní. Chtěli jsme mu dnešní vítězství věnovat. Všichni jsme o něj měli obavy, ale určitě nám to dalo dodatečnou motivaci k výhře," řekl útočník Brad Marchard, který trefou na 3:0 v oslabení ve druhé třetině definitivně zlomil odpor Canucks.

Horton, který se ještě při pádu udeřil do hlavy, zůstal několik minut ležet na ledě v péči lékařů. Navíc zůstal v nemocnici pravděpodobně s otřesem mozku minimálně přes noc. "Byl to zákrok na nepřipraveného hráče, o kterých se mluví, že by se od nich měl hokej očistit. Je na vedení ligy, aby se k tomu postavilo," prohlásil trenér Bostonu Claude Julien.

Boston ale přes svůj nápor dlouhou přesilovku nevyužil. Vancouver se také neprosadil při trestu Adama McQuaida. Až v poslední minutě úvodní části měl obrovskou šanci Canucks Mason Raymond, který si vychutnal Dennise Seidenberga, ale nadvakrát zblízka nepřekonal gólmana Tima Thomase.

Druhé dějství patřilo Bruins, kteří už po 11 vteřinách získali vedení. Krejčí ještě střelou z pravé strany Roberta Luonga nepřekonal, ale pak úspěšně stínil před brankovištěm při gólové střele Andrewa Ferenceho od modré čáry. Ve 25. minutě si při přesilovce Bostonu srazil přihrávku Marka Recchiho na Peverleyho do vlastní branky Ryan Kesler.

Snahu Canucks o zkorigování v druhé přesilovce v krátkém sledu ukončil Brad Marchand, který ve 32. minutě po krásném sólu v oslabení upravil už na 3:0. Za čtyři minuty se prosadil i Krejčí, který zblízka prostřelil Luonga po přihrávce Michaela Rydera. S 11 trefami se vyrovnal Jágrovým výkonům z působení v Pittsburghu z let 1992 a 1996.

Gólman Thomas držel čistý štít následně ve čtyřech přesilovkách Vancouveru za sebou, vyznamenal se také při šancích Henrika Sedina či Chrise Higginse. V 52. minutě opět v oslabení zvýšil už na 5:0 Paille. Thomasovi sice sebral čisté konto Jannik Hansen, ale debakl Canucks dovršili svou druhou trefou v utkání Recchi, Chris Kelly a v přesilovce po Kaberleho asistenci Ryder.

Boston Bruins - Vancouver Canucks 8:1 (0:0, 4:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 21. Ference (Peverley, KREJČÍ), 25. Recchi (Ryder, Ference), 32. Marchand, 36. KREJČÍ (Ryder, Chára), 52. Paille (Boychuk), 58. Recchi (Marchand, Bergeron), 59. Kelly (Paille, Chára), 60. Ryder (KABERLE) - 54. Hansen (Torres, Lapierre). Rozhodčí: Walkom, O'Rourke - Racicot, Miller. Vyloučení: 10:5, navíc A. Ference, S. Thornton, Lucic všichni 10 min., Seidenberg 5 min. a 10 min. - Rome 5 min. a do konce utkání, D. Sedin, Burrows oba 10 min., Kesler 5 min. a 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 2:0. Střely na branku: 38:41. Diváci: 17 565. Stav série: 1:2.

Boston: Thomas - Chára, Seidenberg, Boychuk, A. Ference, McQuaid, KABERLE - Horton, KREJČÍ, Lucic - recchi, Bergeron, Marchand - Ryder, Peverley, Kelly - S. Thornton, Campbell, Paille. Trenér: Claude Julien.

Vancouver: Luongo - Bieksa, Rome, Edler, Salo, Ehrhoff, Alberts - Burrows, H. Sedin, D. Sedin - Raymond, Kesler, Higgins - Hansen, Lapierre, Torres - Oreskovich, Malhotra, Tambellini. Trenér: Alain Vigneault.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články