Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Média: MS má nově pořádat Rusko. Šéf běloruského hokeje je podezřelý z podílu na vraždě

Velké stěhování, ale zase ne až tolik? Bělorusko kvůli napjaté politické situaci v zemi zřejmě přijde o spolupořadatelství hokejového mistrovství světa v příštím roce. Mezinárodní federace IIHF se údajně chytá přesunout část turnaje z Minsku do Ruska. Druhým hostitelem šampionátu má zůstat Lotyšsko. IIHF navíc řeší další problém: šéf běloruské hokejové federace je podezřelý z podílu na vraždě.

Situací v Bělorusku se vedení IIHF zabývalo tento týden. Kromě násilného potlačování protestů proti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka dělá federaci starosti také šíření koronaviru v zemi. Už v srpnu lotyšský premiér Krišjánis Kariňš prohlásil, že si organizaci MS se svým jižním sousedem aktuálně nedovede představit.

"Za normálních okolností by bylo v současné chvíli nereálné, aby Bělorusko a Lotyšsko byly ve stavu pořádat společně mistrovství světa," uvedl před pár dny šéf hokejové federace René Fasel. "Musíme mít jistotu, že se šampionát uskuteční bezpečně a zodpovědně, pro všechny," dodal.

Podobně se nyní vyjádřil i viceprezident IIHF Kalervo Kummola. "Všichni jsou znepokojeni současnou situací. Musíme si být stoprocentně jistí, že turnaj bude možné bezpečně uspořádat. A s koronavirem je to velmi špatné," řekl finský funkcionář s tím, že federace si nechala vypracovat podklady od expertů.

Je nám líto, video expirovalo.
Plánované MS v Bělorusku vyvolává spoustu otázek a emocí. Někteří volají po přesunu

"Zaměřili jsme se na bezpečnost a situaci s koronavirem, o ostatních aspektech jsme nemluvili," podotkl Kummola. Podle něj musí IIHF o dějišti MS rozhodnout nejpozději do začátku ledna. "Kdyby se mělo mistrovství světa konat nyní, nešlo by to," řekl druhý muž světového hokeje s tím, že momentálně neexistuje oficiálně žádná alternativa. I proto, že není jasné, zda se zápasy budou hrát i za přítomnosti diváků.

I to by mohl být důvod, proč MS přesunout. V Rusku totiž fanoušci na stadiony v omezeném počtu mohou. "Děje se něco nepochopitelného. Potřebujeme šampionát bez diváků? I to je jedno z témat. A pokud máme peníze navíc, musíme to zkusit. Musíme zvážit klady a zápory," uvedl bývalý útočník a nyní člen Státní dumy Vjačeslav Fetisov.

Teoreticky by se šampionát mohl konat jen v Lotyšsku. Podle informací ruských médií ale v Rize v současnosti není druhá aréna, ve které by se mohlo hrát. A navíc - šéf běloruské hokejové federace Dmitrij Baskov je podezřelý z podílu na vraždě, což může být pro IIHF velký problém.

V minulých týdnech se objevily i zprávy, že by šampionát v Bělorusku mohlo bojkotovat například Švédsko. Obchodní sankce na Bělorusko v minulých týdnech uvalila Kanada a Velká Británie. 

"Už jsem to řekl několikrát. Co se stane, když Finsko bojkotuje mistrovství světa? Pokud k tomu dojde, je pravděpodobné, že se do bojkotu zapojí více zemí," řekl Kummola. Problém s dějištěm turnaje připustil i prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Mistrovství světa je naplánováno na 21. května až 6. června příštího roku. Letošní šampionát ve Švýcarsku byl kvůli koronavirové pandemii zrušen. O možném přesunu z Minsku do Moskvy informoval magazín The Hockey News.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články