Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Malátní Češi ve Francii prohrávali, ale duel nakonec obrátili

Přípravné období české hokejové reprezentace pokračuje přátelskými duely v rámci Euro Hockey Challenge a v prvním ze dvou duelů proti Francii se na vítězství 5:2 národní tým natrápil. Po špatném začátku a nevydařené první třetině Češi nabrali dvougólové manko, od druhé části ale přišel herní i výsledkový obrat. Vítězný gól si připsal pardubický útočník Tomášek. Přímý přenos odvetného utkání sledujte v sobotu na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 20:45.

Michal Řepík se raduje z gólu v síti Francie
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Gólman Dominik Furch inkasoval dvakrát během úvodní dvacetiminutovky, kdy ho překonali Teddy Da Costa a Guillaume Leclerc. V čase 34:01 ale nastartoval obrat Matěj Stránský, už o 26 vteřin později vyrovnal David Kaše a ve 37. minutě se trefil David Tomášek. Výhru potvrdili zkraje třetího dějství David Šťastný a Andrej Nestrašil. Stránský, Kaše a Šťastný slavili první góly v národním mužstvu.

Výběr, v jehož čele byl jako kapitán útočník Birner, byl sice v úvodní třetině střelecky aktivnější, jenže strážce domácí branky Hardy se vcelku v poklidu zahříval a nemusel řešit příliš ošemetných situací. Až v páté minutě po skončení první přesilovky ho více prověřil Stránský.

Jenže pak si zkusili početní výhodu i Francouzi a pobyt Hanzla na trestné lavici zkrátil Da Costa, když parádní ranou nad Furchovo rameno otevřel skóre. Během následného vyloučení Nestrašila zahrozili v oslabení Birner s Hrbasem, ale Hardy přečkal poté i velkou šanci Nestrašila a místo vyrovnání zvýšil v 16. minutě důrazný Leclerc.

Další možnost měl ve druhé části Rech. Nestrašilova teč zblízka skončila nad a ve 29. minutě Ritz pálil z mezikruží jen do Furcha. Chvilku nato zakončoval Pyrochta bez přípravy, ale Hardy se proti jeho střele stihl včas přesunout. Domácí gólman byl vzápětí bezchybný i při Tomáškově ráně a obrovské šanci Hanzla, ale sílící tlak českého výběru přece jen přinesl své ovoce.

Jaký je současný stav reprezentace v přípravném období a je angažování trenérů Varadi a Hadamczika k mládežnickým výběrům správným krokem? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

V začínající 35. minutě Pavelkovo nahození tečoval Stránský a načal tak skvělou pasáž českého týmu. Kašeho parádní trefa do horního růžku znamenala vyrovnání. Poté měl dobrou příležitost Ordoš, ale obrat přinesl až důraz Tomáška, který skvěle úřadoval na brankovišti a dorážkou přidal třetí trefu.

Ve 42. minutě si Šťastný povodil Hardyho a snadno do prázdné branky zvýšil už na 4:2. "Myslím, že od druhé třetiny už jsme byli lepším týmem. V první třetině bylo hodně přesilovek a oslabení, takže to bylo takové rozkouskované. Měli jsme pak už od druhé třetiny lepší pohyb, byli jsme víc na puku v útočné třetině a to hodně pomohlo a rozhodlo," řekl Šťastný.

Úsměvy na hostující střídačce pak zajistila kuriózní trefa Nestrašila, po jehož teči se kotouč odrazil vysoko do vzduchu a zapadl za záda Hardyho, jenž vůbec netušil, kam mu zmizel z dohledu.

Češi pak sice promarnili čtyřminutovou přesilovku, ale mrzet je to nemuselo. "Můj gól, to byla hrozná náhoda. Už v první třetině jsem měl úplně prázdnou bránu a také v Příbrami proti Švýcarům jsem měl dost šancí, takže zaplaťpánbůh za tenhle," smál se Nestrašil. Český tým čeká během přípravy před mistrovstvím světa v Dánsku ještě sedm utkání. Hned v sobotu nastoupí v Cergy k odvetnému duelu s Francií, který začne ve 20:45.

Zápas Euro Hockey Challenge v Amiens:

Francie - ČR 2:5 (2:0, 0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 8. T. Da Costa (Rech), 16. Leclerc (Gallet, Texier) - 35. M. Stránský (T. Pavelka, Nestrašil), 35. D. Kaše (Moravčík, Birner), 37. Tomášek (M. Kaut, D. Sklenička), 42. D. Šťastný (A. Musil, Hrbas), 44. Nestrašil (M. Stránský). Rozhodčí: Barcelo, Gremion - Caillot, Douchy. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 2836.

Francie: Hardy - Besch, Auvitu, Gallet, Hecquefeuille, Janil, Chakiachvili, Manavian - Perret, Ritz, Guttierez - Leclerc, Texier, S. Treille - T. Da Costa, Bouvet, Rech - Raux, Berthon, Lamperier. Trenéři: Dave Henderson a Pierre Pousse.

ČR: Furch - Pyrochta, Jordán, T. Pavelka, Hrbas, D. Sklenička, Klok, J. Galvas, Moravčík - Nestrašil, R. Hanzl, M. Stránský - D. Kaše, Kousal, Birner - Orsava, A. Musil, D. Šťastný - M. Kaut, Tomášek, Ordoš. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Josef Jandač (trenér ČR): "My jsme neměli úplně špatný start, první minuty nebyly špatné, ale potom jsme polevili a inkasovali dvě branky. Myslím, že to nás trošku přibrzdilo, neměli jsme dobrý pohyb. S první třetinou jsme nebyli spokojení. Pak ve druhé půlce zápasu - hlavně ve druhé polovině druhé třetiny - když jsme otočili skóre, jsme Francouze přehrávali a zaslouženě jsme utkání obrátili."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články