Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Lukašenko je problém, přesuňme MS, žádá běloruská olympionička. IIHF se zdráhá

Letošní plánované mistrovství světa v hokeji odpískal ve Švýcarsku koronavirus a situace je zatím velmi nejasná i u šampionátu nadcházejícího. Ten má pořádat Bělorusko spolu s Lotyšskem. Jenže v autokrativním státu už řadu týdnů eskaluje bezpečnostní situace poté, co běloruská opozice označila prezidentské volby za zmanipulované. Jak dál? Mezinárodní hokejová federace IIHF se zatím k záležitosti staví velmi rezervovaně.

Dominik Furch při tréninku národního týmu
zdroj: Adam Nejedlý

Od čtvrtka platí v běloruské metropoli Minsk povinnost nosit na veřejnosti roušky, tamní vláda ale ujišťuje, že uspořádá bezpečný šampionát. A to jak s ohledem na covid-19, tak i na protesty proti totalitní vládě prezidenta Alexandra Lukašenka.

S turnajem, který je v plánu na přelomu května a června roku 2021, zatím počítají i běloruští reprezentanti.

"Běloruský nároďák má mít v příští reprezentační pauze přípravné zápasy, myslím, že příprava dál pokračuje," tvrdí Dominik Furch, který chytá za Minsk.

Je nám líto, video expirovalo.
Plánované MS v Bělorusku vyvolává spoustu otázek a emocí. Někteří volají po přesunu

Proti konání šampionátu se nicméně v anketě opoziční organizace Golos vyslovilo 90 procent z téměř půlmilionu hlasujících Bělorusů. A někteří sportovci i funkcionáři tlačí kvůli přesunu na národní hokejové federace.

"Všechny tyto země doufám vědí, jaká jsou základní lidská práva a že znají olympijskou chartu. Myslím, že nás podpoří a budou hlasovat pro přesun mistrovství světa v hokeji," říká bývalá běloruská plavkyně Alexandra Herasimenja. 

Ta má na svém kontě dvě stříbrné medaile z Her v Londýně a stojí na straně demonstrantů protestujících proti výsledkům voleb. Tamní mnohdy neoznačené bezpečnostní složky již řadu týdnů opozici perzekvují agresivním chováním, stovky demonstrantů skončily ve vazbě.

Minsk-Arena, dějiště MS 2014
zdroj: ČTK

A třeba prezident Českého hokeje Tomáš Král se v nedávném rozhovoru pro deník Sport vyjádřil poměrně jasně: "Pokud se řekne, že se mistrovství odehraje, ještě to neznamená, že tam všechny země přijedou. Nevíme, jak to tam bude vypadat. Jestli se bude střílet na ulicích, vážně nevím, jestli bych do Běloruska posílal hráče. Asi ne."

Generální sekretář českého hokeje Martin Urban se při nominační tiskové konferenci před Turnajem Karjaly zase vyjádřil v tom smyslu, že by akce mohla běloruské společnosti pomoci podobně jako předrevoluční světový šampionát v Praze. A dodává: "O odejmutí může rozhodnout pouze IIHF."

IIHF, pro kterou je pořádání MS důležité zejména kvůli zisku, se zdráhá odejmout Bělorusku šampionát z politických důvodů. Na základě vypracované expertizy bude ale v nadcházejícím týdnu posuzovat různá bezpečnostní rizika.

Tanečnice v běloruských krojích s fanouškem na MS v Minsku
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Martti Kainulainen

"Žádat od nás, abychom z politických důvodů odložili mistrovství světa? Když sami politici nemůžou najít řešení? To není legitimní," uvedl v říjnu generální tajemník IIHF Horst Lichtner. IIHF dle něj nemůže porušit smlouvu. Vstupenky na akci zatím nejsou v prodeji.

"První je bezpečnost všech účastníků, nejen hráčů. Pak je tady samozřejmě problém pandemie covidu. A další je i problém právní. Budeme o tom jednat," ujišťuje člen Rady IIHF Petr Bříza.

Česká reprezentace má naplánovanou skupinu právě v Minsku, který pořádal už MS 2014. Kouč švédského národního týmu Johan Garpenlöv už dříve prohlásil, že by jeho tým v Bělorusku hrát neměl. 

Téměř jisté je tak jen to, že pokud se zámořská NHL rozjede začátkem příštího roku, na MS se hráči z nejsledovaněiší hokejové soutěže světa nepředstaví. Ať už to bude v Minsku, Rize či někde jinde.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK, sport.de

Hlavní zprávy

Nejčtenější články