Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Litvínovský Reichel dal první extraligovou branku, v nájezdech ale slavily Vítkovice

Ostrava – Velké poprvé zažil v extralize syn Roberta Reichela Kristian. Na ledě Vítkovic vstřelil svoji premiérovou ligovou branku. Ani jeho gól ale Litvínovu k vítězství nestačil. Ostravané o výhře 5:4 rozhodli v samostatných nájezdech, když ten rozhodující proměnil Jan Štencel.

Radost hokejistů Vítkovic
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Litvínov do zápasu nastoupil svižněji, ale také musel čelit první vyložené šanci, kterou v deváté minutě nikým nekrytý Szturc spálil nepřesnou střelou. Štěstí se ale na hosty usmálo 64 sekund před koncem úvodní dvacetiminutovky: Martynek pohotovým bekhendem zasunul za Kantora vyraženou Hanzlovu střelu.

Vítkovická produkce měla k ideálu daleko. Kouč Svozil proto od druhé třetiny zredukoval hru na tři pětky a už v prvním střídání mohl srovnat Olesz, ale jeho pokus narazil na tyč. Domácím to však vzadu nadále skřípalo. Gerhátův průnik tak tak zastavil Kantor, ale naprosto neobsazený Doležal ho vzápětí z mezikruží podruhé prostřelil ranou mezi betony.

"Prohrávali jsme 2:0 a řekněme si na rovinu, že jsme nehráli dobře. Nebruslili jsme, byli jsme ustrašení, asi jsme pociťovali důležitost toho zápasu," řekl vítkovický obránce Karol Sloboda.

Domácí působili bezradně, ale soupeř jim hodil záchranný kruh vlastními kiksy. Slobodovu přihrávku si gólman Janus bruslí sám srazil za záda, načež se Trávníček nechal vyloučit na pět minut a do konce utkání a Olesz šťastnou tečí přesilovku rychle zužitkoval ve vyrovnání. Dvougólové manko smazali za 70 sekund.

Vítkovice mohly mít i více, jenže promarnily dvouminutovou přesilu pět na tři, jejíž část navíc litvínovský Doležal odehrál bez zlomené hokejky. "To byl asi zlom toho, že jsme tady nedostali nějakou nálož," řekl litvínovský trenér Radim Rulík.

Nápor Ostravanů utnul v 34. minutě Piroš, který v útočném pásmu zachytil jejich rozehrávku a příklepem z těžkého úhlu vrátil Litvínovu vedení. "Rozehráno jsme to měli dobře, ale první špatný okamžik přišel za stavu 2:0 tím gólem na 2:1. Pak přišlo navíc to vyloučení, přesilovka, vyrovnání a tam jsme se dostali trošku pod tlak. Naštěstí jsme se z toho dostali trochu štastným gólem na 3:2," řekl Reichel.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Vítkovice - Litvínov

Měřítko play-off, jak Vítkovičtí zápas nazvali před začátkem, snesla z jejich strany teprve poslední část. Až v závěru se do soupeře pořádně zakousli a ze stupňovaného tlaku rezultoval prvně gól Šticha, který v 50. minutě skóroval ranou bez přípravy od modré čáry. Domácím to ale nestačilo a pět minut před koncem je k vytouženému vítězství posunul Balán, jenž zblízka rychle mezi Janusovy betony tečoval Vandasovo nahození z rohu hřiště.

"Od druhé třetiny jsme zredukovali sestavu a prospělo nám to. Trefili jsme navíc snad tři tyčky. Můžeme být spokojeni s tím, že jsme to otočili z 0:2," řekl vítkovický kouč Ladislav Svozil.

V krizové pasáži však Severočechy z temnoty vyvedl nejmladší hráč na ledě Reichel, který svůj aktivní výkon korunoval v 58. minutě při hře pět na čtyři vyrovnávací trefou na 4:4. Nakonec ještě málem skóre obrátil Duda, avšak z otočky minul, a tak v nájezdech přihrál druhý bod Vítkovicím Štencel, jenž byl jediným úspěšným exekutorem. "Při tom vývoji jsou pro nás dva body dobré," řekl Sloboda.

HC Vítkovice Steel - HC Verva Litvínov 5:4 po sam. nájezdech (0:1, 2:2, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Sloboda (Burger, P. Zdráhal), 29. Olesz (Čerešňák, Kudělka), 50. Štich (Burger, P. Zdráhal), 55. Balán (Vandas, Philipp), rozhodující nájezd Štencel - 19. Martynek (R. Hanzl, Kubát), 27. J. Doležal (Válek), 34. Piroš (M. Hořava), 58. Reichel (M. Hořava, Piroš). Rozhodčí: Hejduk, Mrkva - Bryška, Skopal. Vyloučení: 3:3, navíc Trávníček (Litvínov) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 4283.

Vítkovice: Kantor (34. Dolejš) - Čerešňák, Kudělka, Štencel, Philipp, Sloboda, Štich - Olesz, Szturc, Hovorka - Vandas, Kolouch, Kucsera - P. Zdráhal, Balán, Burger - Tomi, M. Hlinka, E. Němec. Trenéři: Svozil a Petr.

Litvínov: Janus - F. Pavlík, Kubát, Gula, T. Pavelka, Z. Sklenička, Frolo - Duda, Gerhát, Lukeš - Martynek, R. Hanzl, Trávníček - M. Hořava, Reichel, Piroš - Jurčík, Válek, J. Doležal. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Ladislav Svozil (Vítkovice): "Pro nás to bylo hrozně těžké utkání hlavně co se týče psychiky. Na mužstvu to bylo vidět. Nedali jsme si přesně puk, skákalo nám to. Na první dva góly jsme Litvínovu nahráli my. Zaplaťpánbůh, že jsme to pak otočili z 0:2 aspoň na bodík v normální době. Přeskupil jsem formace, trefili jsme asi tři tyčky. Bylo vidět, že to je o hlavě. Dneska byl výkon svázaný psychikou od začátku, to se těžko hraje. Nechtěli jsme prohrát, to se podařilo."

Radim Rulík (Litvínov): "Nezačali jsme špatně. Měli jsme dobrý pohyb a dneska jsme do zápasu na naše možnosti vstoupili dobře. Ten zápas měl různé periody, nechci to dopodrobna rozebírat, ale jsme rádi, že jsme vybojovali bod, protože jsme těsně před koncem prohrávali o branku. Nepodali jsme špatný výkon. Čtyři góly je na naše poměry dost, to jsme nedali dlouho. Navíc venku. Z toho pohledu jsme rádi. Na nájezdy jsme prohráli, byť je to disciplína, která se nám vcelku daří, ale nemůžeme je vyhrávat pořád."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články