Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Legendární brankář Jiří Holeček 164krát reprezentoval svou vlast

Praha - Jeden z nejlepších světových hokejových brankářů slaví narozeniny. Jeho předností byla vynikající reakce a mimořádně rychlá práce nohou. Po vzoru kanadského brankáře Setha Martina používal jako jeden z prvních rozkleku. V ligové soutěži Holeček odehrál 14 sezón (488 zápasů,) a mezi československými i českými brankáři je držitelem dodnes nepřekonaného rekordu v počtu reprezentačních utkání - 164. Jiří Holeček se narodil 18. března 1944. Rodák z pražského Žižkova, který byl pilířem zejména při vypjatých duelech se Sovětským svazem, se zúčastnil deseti mistrovství světa, třikrát se mistrem světa stal a na pěti šampionátech byl vyhlášen nejlepším brankářem. Holeček je také držitelem stříbrné a bronzové olympijské medaile. Po skončení aktivní dráhy působil jako trenér. "Hokejový fakír" je členem Síně slávy Mezinárodní hokejové federace i nově vzniklé Síně slávy Českého svazu ledního hokeje.

Jiří Holeček (uprostřed)
zdroj: ČT

Politický režim v Československu ho nutil zářit především doma 

"Holeček je nejlepší brankář na světě. Lepší než Dryden, Plante nebo Treťjak. Prostě nejlepší," řekl Bobby Hull, patrně nejtvrdší střelec historie. Věděl, co říká. "Mr. Butterfly", jak Holečka překřtili v zámoří, byl sice v sestavě i při prvním Kanadském poháru, ale vzhledem k politické situaci zářil hlavně na starém kontinentu. Zúčastnil se celkem deseti světových šampionátů: v Praze '72, v Katovicích '76 a ve Vídni '77 si na krk pověsil zlatou medaili, čtyřikrát se stal mistrem Evropy. Z olympijských her v Sapporu si přivezl bronz, z Innsbrucku 1976 stříbro.

Na Rusy to Holeček uměl prý nejvíc 

Holeček byl pilířem týmu zejména při vypjatých duelech se Sovětským svazem. "Na Rusy jsem to uměl ze všech nejvíc. Rozebírali soupeře obrovskou rychlostí a perfektní kombinací. Já ale věděl, že proti nim nesmím jako většina gólmanů vyjíždět," vysvětloval. "Rusové byli většinou prima kluci. Taky se tam našli volové, ale nebylo jich moc. Hodně jsme se hecovali. Třeba Charlamov se vždycky ptal Machače, proč ho tak bije. A on na to: ty nechceš, abych tě bil? Tak jezdi po druhý straně," vyprávěl s typickým pousmáním.

Premiéru se lvíčkem na prsou si odbyl proti Kanadě 25. února 1966, kdy střídal Dzurillu. Téhož roku odjel na své první MS, ale ještě si moc nezachytal. O rok později nahradil za stavu 0:2 Nadrchala a ČSSR poprvé prohrála s Finskem 1:3. "Byl jsem označen za viníka a bál jsem se, že jsem propásl svou životní šanci," říkával. V "nároďáku" sice tři roky chyběl, ale pak si reprezentaci bez Holečka uměl málokdo představit. Naposledy chytal ve 34 letech s bilancí 164 reprezentačních zápasů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články