Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Krejčí jako první Čech vyhrál kanadské bodování play-off

Vancouver - Útočník David Krejčí z Bostonu jako první český hokejista a celkově šestý Evropan v historii vyhrál kanadské bodování play-off NHL. Pětadvacetiletý rodák ze Šternberku pomohl k triumfu Bruins 23 body za 12 branek a 11 asistencí ve 25 zápasech a vyhrál produktivitu o bod před Henrikem Sedinem z Vancouveru, který ve stejném počtu utkání vstřelil tři góly a na 19 přihrál.

Krejčí byl i nejlepším střelcem bojů o Stanleyův pohár, což dokázal také jako první Čech. S 12 trefami překonal i český rekord v jednom play-off, který předtím držel s 11 góly z let 1992 a 1996 z působení v Pittsburghu Jaromír Jágr. Maximum v produktivitě Jágrovi zůstalo, protože v roce 1992 nasbíral ve 21 duelech 24 bodů.

V tabulce střelců skončil Krejčí o gól před svým spoluhráčem Bradem Marchandem, který byl s 19 body nejproduktivnějším nováčkem play-off. Pozice nejproduktivnějšího obránce zůstala Danu Boyleovi ze San Jose, jenž v 18 zápasech zaznamenal 16 bodů za čtyři trefy a 12 asistencí.

Další český zástupce čerstvého šampiona Tomáš Kaberle byl v pořadí beků s 11 body za 11 asistencí pátý. Mezi nahrávači se i společně s Krejčím zařadil na osmé místo, nejlepší byl Henrik Sedin. Nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech měl s 16 kladnými body slovenský kapitán Bostonu Zdeno Chára.

Brankářské statistiky ovládl stejně jako v základní části Tim Thomas, který byl nejvýraznější postavou Bruins při cestě ke Stanley Cupu a získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Měl ve vyřazovací části nejvyšší úspěšnost rovných 94 procent, nejnižší průměr 1,98 obdržené branky na zápas a se čtyřmi čistými konty se vyrovnal gólmanovi poraženého finalisty Vancouveru Robertu Luongovi, jenž si statistiky ve finále zhoršil na úspěšnost 91,4 procenta a průměr 2,56 gólu na utkání.

V posledních letech kralují Evropané

Hokejisté ze "starého kontinentu" produktivitě bojů o Stanleyův pohár v poslední době vládnou, protože ji vyhrál za posledních pět let počtvrté. V roce 2007 se to povedlo Švédovi Danielu Alfredssonovi z Ottawy, o rok později jeho krajanovi Henriku Zetterbergovi z Detroitu a v roce 2009 Rusovi Jevgeniji Malkinovi z Pittsburghu. Loni vyhrál kanadské bodování Kanaďan Daniel Briere z Philadelphie.

Tomáš Kaberle
zdroj: AP autor: Sean Kilpatrick
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články