Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Extraligu bych nezavíral. Chceme se tam ale usadit, naznačil Prospal ambice Motoru

Českobudějovický Motor je zpátky v extralize a znovu u toho je klubový patriot Václav Prospal. Ačkoli jako nováčci mohou mít hned v první sezoně mezi elitou záchranářské starosti, kouč Jihočechů si tlak nepřipouští a v aktuální kauze budoucí podoby soutěže je jednoznačně proti jejímu uzavření. V rozhovoru pro Hokej v 60 minutách zhodnotil důležité příchody hráčů, ambice a i to, jak vnímá pikantní los prvního kola.

Ve výlukové sezoně 2004–2005 hrál Václav Prospal za Jihočechy v první hokejové lize společně s dalšími hráči z NHL – s Radkem Dvořákem, Andrewem Ferencem, Radkem Martínkem nebo Romanem Turkem, který je v současnosti prezidentem klubu. V baráži o extraligu se jim tehdy podařilo zdolat jihlavskou Duklu po sérii 4:1 na zápasy a vrátili Motor do extraligy.

Podruhé se to podařilo Prospalovi letos, tentokrát už v roli trenéra, kdy znovu dovedl Motor zpět mezi elitu poté, co před sedmi lety přišly České Budějovice o extraligovou licenci. V první lize neměl klub z jižních Čech v poslední sezoně konkurenci a po předčasně ukončeném ročníku automaticky postoupil po suverénním vítězství v základní části.

"Dostali jsme se do extraligy s tím, že tam chceme hrát, chceme se tam usadit. Veřejnost ví, jakým způsobem jsme o extraligu (v minulosti) přišli, teď jsme se tam nějakým způsobem dostali. Je to proces, cesta. Moje cesta je svým způsobem dvouletá, pro náš management to bylo daleko delší, takže v první lize museli vytrpět daleko víc času než já s tímto mančaftem," řekl Prospal.

"To, jestli se namočíme do situace, kdybychom hráli ve spodku tabulky, se stát může. Soutěž ale ještě ani nezačala, nechci, abychom se pasovali do role nějakého nováčka. Samozřejmě pro spoustu mých hráčů ta situace bude nová. Bude to o úroveň výš, ale záleží jenom na tom, jak rychle se adaptujeme, jaký budeme mít přístup a jestli budeme schopní se prosadit na vyšší úrovni," dodal Prospal.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor Václava Prospala pro Hokej v 60 minutách

Přímý sestup byl atraktivní

Pokud zůstane extraliga s přímým sestupem, čeká českobudějovický klub náročná sezona. Ostatně poslední nováček z Kladna situaci mezi elitou neustál a po roce se opět poroučel do první ligy. Ve hře je ale i varianta s uzavřením soutěže.

"Je to ošemetné téma, jelikož jsou tady dva návrhy. Já jsem samozřejmě moc rád, že jsme postoupili. Já osobně bych extraligu nezavíral. Myslím si, že to, co se dělo letos, kdy kluby do poslední chvíle bojovaly o udržení v extralize, bylo pro fanoušky velmi atraktivní a lákavé. Myslím si, že se daleko víc hokejová veřejnost dívala na to, co se děje ve spodku tabulky, než nahoře," uvedl Prospal.

O připravenosti svých svěřenců ale nepochybuje, přestože se na rozdíl od ostatních týmů připravují sami po zámořském vzoru. "U nás v klubu je už druhým rokem nastavena individuální příprava, takže kluci jsou zodpovědní za to, aby se dokázali připravit sami. Minulý rok jsme si to vcelku dobře vyzkoušeli a tím, že nastaly takové okolnosti, tak jsme v tom pokračovali. I kdyby žádná taková situace nenastala, tak individuální letní příprava by zůstala, protože jsem toho velkým zastáncem. Myslím si, že zodpovědnost je na každém hráči, aby se připravil tak, jak nejlíp umí," doplnil Prospal.

Máme kvalitního brankáře, uvedl Prospal

V poslední extraligové sezoně mělo Kladno nejnižší rozpočet ze všech klubů. Ani České Budějovice nebudou patřit k finančně nejsilnějším celkům, přesto se Jihočechům podařilo sehnat zajímavé posily.

"Rozpočet není nafukovací. Na druhou stranu já jsem maximálně spokojený s tím, jak jsme naše mužstvo posílili. Nejvíc nás tlačila bota v brankovišti a tam si myslím, že se nám podařilo přivést velmi kvalitního hráče (Marka Čiliaka)," prohlásil Prospal.

"To, co zaznělo mezi námi, bych si nechal pro sebe. S každým hráčem mluvím na rovinu, každému chci naznačit to, jakým stylem se chceme prezentovat, jak vedeme klub. Samozřejmě jsem mu chtěl říct hlavně to, že se snažím hrát každý zápas na vítězství. Je to možná jedna z věcí, která nás do extraligy posunula. Že jsme nečekali až na play-off, které se bohužel neodehrálo," byl přesvědčen Prospal.

"Marek je vítěz, dokázal to posledních pár sezon v extralize. Má za sebou mezinárodní zkušenost, chytal v KHL, působil v Kometě jako jednička, dvakrát jim pomohl k titulu. Takže přivést někoho takového kalibru do našeho týmu, vedení a sportovní úsek odvedly velmi dobrou práci. Uvidíme, jak sezonu odstartujeme, ale vždycky potřebujete mít kvalitního brankáře a já si myslím, že my ho máme," dodal Prospal.

Posily Českých Budějovic pro extraligovou sezonu 2020–2021
zdroj: ctsport.cz

V premiéře po návratu se Motor utká s Hradcem Králové

Na jih Čech se přesunul i brzy 25letý útočník původem z Písku Miroslav Indrák, který odehrál v nejvyšší soutěži už 336 zápasů.

"Svým způsobem je vždycky vynikající, když můžeš přivést hráče z jihu. Mají k regionu nebo kraji nějaký vztah a to, že bydlí blízko, určitě není na škodu. Míru si pamatuju, když jsem měl možnost začínat u reprezentace, tak jsme měli v Rokycanech kemp mladších hráčů. On už tam tenkrát byl, upoutal mě. Samozřejmě už má něco v extralize za sebou, budeme od něj čekat gólovou produkci. Nevyšla mu minulá sezona. U nás dostane prostor k tomu, aby si reputaci zase vylepšil, ale jedna věc je jistá: bude si to muset vybojovat, stejně jako další kluci," naznačil Prospal.

První extraligové kolo svede do pikantního souboje Jihočechy s Hradcem Králové. "To, že na nás vyšel zrovna Hradec, bude zápas možná pro někoho speciální. Hlavně pro naše fanoušky, sponzory a partnery. Pro nás trenéry a hráče to bude zápas, kdy chcete sezonu dobře odstartovat a vyhrát za tři body," nechtěl Prospal vyostřovat situaci, kdy extraligovou licenci koupil od Jihočechů v roce 2013 právě východočeský klub.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články