Koronavirus termíny neohrozí, věří architekt. Hala Komety by měla stát za tři roky, ve hře je i pořadatelství MS

Brněnští fanoušci léta marně vyhlíželi novou arénu, která by nahradila stárnoucí a kapacitně nevyhovující Rondo. Nyní to vypadá, že se konečně dočkají. Nový domov Komety vyroste na brněnském výstavišti, hala pro 12 tisíc diváků by měla stát do poloviny roku 2023. "Pak můžeme požádat IIHF o výjimku, aby se zde o rok později mohlo konat mistrovství světa," říká architekt Karel Tuza z brněnského ateliéru A Plus.

Vizualizace nové haly Komety Brno
zdroj: ČT sport

I přes nečekanou ránu v podobě koronavirové pandemie a očekávané finanční krize není podle Tuzy budoucnost stavby zatím ohrožena. "Jsme teď ve fázi projektového řízení a finanční stránku teprve řešíme. Za čtrnáct dní odevzdáváme dokumentaci pro stavební řízení investorovi. A pak se děj vůle boží," vysvětluje.

"Ta černá labuť v podobě pandemie stavbu tedy nijak výrazně neohrozila. Zatím. Dobré je, že tady není žádný výrazný odpůrce stavby, i když nepochybuji, že se časem objeví. A má zkušenost říká, že nejlépe se projektuje právě v době krize," neztrácí optimismus Tuza.

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové by měla nová aréna stát přes 1,5 miliardy korun. "Paní primátorka řekla ˈvíce nežˈ a s tím budu určitě souhlasit. Dál bych to raději zatím nekomentoval," připouští Tuza, že náklady na halu pravděpodobně překročí původní odhad.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor architekta Karla Tuzy pro Hokej v 60 minutách

Při tvorbě projektu se architekti inspirovali zejména novými kanadskými halami. "Naprosto klíčové pro nás je vytvořit prostor pro hokej formou uzavřeného kotle. Bezprostřední kontakt diváka za plexisklem vytváří sevřenost vnitřního prostoru a hokeji dává šmrnc. Zvnějšku se snažíme respektovat dominanci pavilonu Z na výstavišti," přibližuje Tuza.

V případě, že se neobjeví výrazné komplikace, měla by mít hala začátkem příštího roku stavební povolení. "Pak je tu tedy ještě výběrové řízení na zhotovitele, které je v režimu veřejných zakázek vždy složitější. Termín červen 2023 ale stále reálný je. Červen je důležitý kvůli prodeji permanentek na novou sezonu. A také proto, abychom zvládli požádat IIHF o výjimku a následující rok v květnu mohli hostit mistrovství světa," uzavírá Tuza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články