Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Výhru Lva nad Rigou zajistil hattrick Klepiše v nájezdech

Praha - Lev doma před sérií venkovních utkání porazil lotyšské Dinamo Riga 2:1 po nájezdech. V KHL tak jeho hráči po třech prohrách v řadě bodovali a drží se na pozici zaručující play-off. V zápase chudém na góly prohrávali po brance z oslabení, ale ještě v první třetině vyrovnal Jaakola. V nájezdech rozhodl Jakub Klepiš, který proměnil hned tři své pokusy.

Jakub Klepiš úspěšně proměnil bekhendový blafák
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"To se mi podařilo naposledy snad ve čtvrté třídě na turnaji v Kolíně," řekl Klepiš. Dva nájezdy v zápase už ale proměnil, v derby proti Spartě. "To je ale maximum. Více se mi nepovedlo, co si pamatuji," uvedl mistr světa z roku 2010.

Lev začal snahu o ukončení série porážek aktivně, od první minuty se tlačil do útoku, stejně jako v předešlých duelech se jim ale nedařilo v koncovce. A hosté to dokázali využít. Pražané nevyužili první přesilovku, Dinamo, v sestavě s českým útočníkem Polákem, hned první prohřešek domácích potrestalo. V 8. minutě otevřel skóre Szczechura, jeden z trojice hráčů Rigy v minulé sezoně hrajících za český tým.

V 15. minutě mohl vyrovnat Cingel, brankář Tellqvist však jeho slibnou šanci zlikvidoval. Švédskou oporu hostů překonal nevydařenou tečovanou střelou Jaakola. Pražané měli i nadále herní převahu, často hráli v útočném pásmu, přidat druhý gól se jim ale nepodařilo ani v řadě početních výhod. Engrena, který se v brance Lva představil po osmi zápasech, prověřil jen Wilson. Chybu Gragnaniho ale potrestat nedokázal.

S blížícím se koncem normální hrací doby bylo jasné, že tým, který dokáže vstřelit druhý gól, bude hodně blízko výhry. Velkou šanci si ale nikdo vytvořit nedokázal. Ani Riga v Praze nedokazovala, že jí v Západní konferenci KHL patří třetí místo a vyhrála čtyři z posledních pěti zápasů. Utkání tak dospělo do prodloužení. "Když je to 1:1, tak se hraje hodně opatrněji. Když někdo přidá druhý gól, tak si to často pohlídá a je těžké zápas srovnat," řekl Klepiš.

Hned v 61. minutě trefil hostující Wilson tyč, když poté Lev nevyužil krátkou přesilovku čtyři na tři, rozhodly o zisku druhého bodu samostatné nájezdy. Zejména díky Klepišovi se nakonec z výhry radovali domácí, Klepiš totiž proměnil tři nájezdy za sebou.

"Měl jsem trochu štěstí. Při druhém gólu, kdy jsem střílel mezi nohy, to propadlo přes hokejku," přiznal Klepiš, který Tellqvista překonal dvakrát svou oblíbenou bekhendovou kličkou a jednou jej prostřelil. I před třetím pokusem si prý věřil. "Když dá člověk dva ze dvou, tak se sebevědomí zvedne," přiznal.

Nyní Lev čeká série čtyř zápasů na kluzištích soupeřů, začne v sobotu v Jaroslavli, doma se opět představí až 13. listopadu. I proto byl Klepiš rád, že Pražané se s domácím prostředím rozloučili výhrou. "Jsme rádi, že jsme získali dva body. Teď jsme prohrávali, takže jsme rádi za každý bod," dodal Klepiš.

Lev Praha - Dinamo Riga 2:1 po sam. náj. (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Jaakola, rozhodující nájezd Klepiš - 8. Szczechura (Pujacs, Niživijs). Rozhodčí: Ravodin, Rönn - Otmachov, Šeljanin. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Diváci: 4 006.

Lev: Engren - Nakládal, Ševc, O'Byrne, Jaakola, Němec, Gragnani - Klepiš, Azevedo, Novotný - Řepík, Vrána, Birner - Thörnberg, Zackrisson, Sekáč - Cingel, Tatíček, Ridderwall. Trenér: Kari Jalonen.

Riga: Tellqvist - Ozolinš, Rekis, Robinson, Pujacs, Sotnieks, Lavinš - Polák, Wilson, Hossa - Skvorcovs, Kuzmenkovs, Pavlovs - Indrašis, Szczechura, Bukars - Meija, Džerinš, Niživijs. Trenér: Artis Abols.

Kari Jalonen (Lev Praha): "Byl to zajímavý zápas. Bojovali jsme, měli jsme hodně šancí a hlavně v přesilových hrách jsme se měli prosadit. Výhod jsme měli hodně. Jsme ale šťastní, že jsme nakonec vyhráli alespoň za dva body."

Artis Abols (Dinamo Riga): "Naše hra byla v Praze slabá, hlavně z pohledu útoku. I kvůli tomu jsme dali jen jeden gól. Jeden získaný bod je ale lepší než žádný."

Lukáš Kašpar nastartoval gólem obrat v utkání Donbassu Doněck na ledě suverénního lídra Tarasovovy divize Dynama Moskva. Český útočník pouhé dvě sekundy před koncem první třetiny vyrovnal na 1:1, ve druhé třetině Petteri Virtanen poslal hosty z ukrajinského klubu do vedení a další gól už nepadl.

Kašpar se mezi střelce zapsal v sezoně pošesté a s 13 body je druhým nejproduktivnějším hráčem mužstva po Maximu Jakucenjovi (14), který mu shodou okolností dnešní gól připravil. Kašpar od něj v rychlém protiútoku převzal puk, po fintě objel branku a zpoza ní zasunul kotouč k tyči dřív, než se gólman Alexandr Jerjomenko stihl přesunout. Doněck ukončil třízápasovou vítěznou sérii úřadujícího šampiona KHL a na druhém místě Tarasovovy divize snížil jeho náskok na deset bodů.

Výsledky:

Chabarovsk - Omsk 2:5 (za hosty Blaťák 0+1), Vladivostok - Barys Astana 1:3, Novokuzněck - Chanty-Mansijsk 2:1, Novosibirsk - Jekatěrinburg 3:4 po sam. nájezdech, Kazaň - Spartak Moskva 2:0, Nižnij Novgorod - Dinamo Minsk 3:0, Viťaz Podolsk - Záhřeb 1:0, Dynamo Moskva - Doněck 1:2 (za hosty Kašpar 1+0), Slovan Bratislava - CSKA Moskva 2:3 (za domácí Mojžíš 0+1).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články