Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Lev Praha vyhrál první soutěžní zápas v historii, porazil Rigu 2:1

Praha - Hokejisté Lva Praha se radují z vítězné premiéry v kontinentální lize. V pražské Tipsport Areně porazili Dinamo Riga 2:1. Lev přitom po první třetině prohrával, pak ale Bartečko a Surový dokázali zvrátit vývoj zápasu ve prospěch nového hokejového klubu. Ten přitom měl obavy o naplnění Tipsport Areny. Vedení Lva dopředu avizovalo, že by bylo spokojeno i se zápasem před poloprázdnou halou. Nakonec na duel proti Dinamu Riga, které nemá v kádru žádné věhlasné hvězdy, zavítalo 6 358 příznivců, tedy zhruba polovina kapacity holešovické haly.

Zápas Lev - Riga
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Pořadatelé se snaží nalákat fanoušky na nový klub, který bude mít velkou konkurenci v zavedených extraligových týmech Sparty i Slavie. A tak pro premiéru připravili úvodní show, následovalo bubenické představení a tým na led uvedl nový maskot Lva. Na plochu přišel i komentátor ČT Robert Záruba, aby řekl několik slov o novém týmu v legendární hale.

"Tahle hala byla před 40 lety svědkem prvního zápasu s profesionály z NHL, tady tým Československa slavil tituly mistrů světa. Teď stojíme na začátku další nové éry. Bude to dlouhá cesta, ale doufejme, že i HC Lev se stane legendou," pronesl Záruba.

Začalo se v komorní atmosféře a při skandování početné skupiny příznivců Dinama, ale brzy se ozval i domácí hlouček s pokřikem "pražský Lev". Ten přitom v první třetině neměl mnoho důvodů k radosti. V 17. minutě se z vedení radovalo Dinamo, když Indrašisův pokus dorazil za bývalého sparťanského gólmana Pöpperleho Karsums a tým z Rigy vedl 1:0. V závěru úvodního dějství byl ještě blízko vyrovnání kapitán Novotný, jeho pokus však zastavila branková konstrukce.

V úvodu zápasu se podle hráčů projevila nervozita i to, že se nově poskládaný tým sehrává. "Začalo něco nového a v první třetině to bylo trošku znát. Byla tam nervozita, ale bojovali jsme a zaslouženě jsme vyhráli. Tohle vítězství by nám mohlo pomoct," řekl brankář Tomáš Pöpperle, který pokryl 18 pokusů soupeře a v první třetině chytil i trestné střílení.

Bývalý sparťan se sice po přestupu přestěhoval do jiné soutěže, ale působí ve stejné hale. Na rozdíl od Sparty si ale Lev musí teprve získat fanouškovskou základnu. "Atmosféra byla dobrá, jsme za to moc rádi a doufáme, že se ti lidi budou vracet, protože v téhle hale hrát bez lidí je těžké," doplnil Pöpperle.

Ve 37. minutě se již fanoušci Lva mohli radovat z prvního soutěžního gólu. Klepiš nahodil puk na lotyšskou branku, ten se odrazil k Bartečkovi, který z mezikruží vyrovnal. Předtím ještě stačila zvednout diváky ze sedaček potyčka před brankou Lva, v níž figurovali hlavně kanadský bek Lva Oystrick a na druhé straně Skvorcovs.

Vítězného gólu se pak diváci dočkali v 51. minutě. Pražský klub v závěrečné třetině přidal na aktivitě, Novotný ještě svou šanci po Christensenově přihrávce nevyužil, když jeho únik pokryl Jučers. Vzápětí se však už prosadil z levé strany Surový a podařenou střelou otočil výsledek.

Již v sobotu se tak ukáže, kolik z fanoušků úspěšná premiéra naláká na další duel se Spartakem Moskva.

Zdroj
ČTK, deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články