Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Jílek: Česko má vyvážený tým, i v obraně bylo z čeho vybírat

Paříž – Na mistrovství světa vyrazil podle mnohých odborníků nejlepší český tým za posledních několik let. Kvality aktuálního výběru trenéra Josefa Jandače oceňuje i hokejový komentátor ČT sport Tomáš Jílek. Upozorňuje ale zároveň, že základní skupina s oběma finalisty loňského mistrovství světa Finskem a Kanadou je velmi těžká a ambice českého týmu prověří už úvodní zápasy. Podívejte se na záznam Facebook Live s Tomášem Jílkem.

Tomáš Jílek
zdroj: ČT autor: Jan Langer

Trenéři podle Jílka přivezli do Francie opravdu silný a vyvážený tým. "První tři formace vypadají hodně zajímavě, je to pěkný mix hráčů z Evropy, NHL i extraligy. Velmi dobře se jeví i obrana, kde je poměrně velká konkurence a ještě na turnaji v Českých Budějovicích bojovalo o nominaci třináct beků," chválí Jílek.

V českém týmu bude sledovat zejména extraligové hráče, kteří dostanou možnost ukázat svoje kvality i na vrcholné akci. "Pro hráče, kteří se už stali hvězdami v extralize, je to možnost posunout se v kariéře někam dál. Jsem zvědavý, jak si povedou hráči, kteří se budou chtít v příští sezoně prosadit do NHL. Pro ně je i tenhle turnaj šance, jak se ukázat a říct si o co nejlepší podmínky v zámoří," míní Jílek.

Realizační tým sleduje ještě situaci okolo možného startu Davida Krejčího. Podle Jílka je ale šance na přílet útočníka Bostonu jen teoretická. "David by byl samozřejmě obrovská posila, navíc po jistou dobu nastupoval v jedné formaci s Davidem Pastrňákem. Určitě by ještě zvýšil konkurenci, byť na pozici centra je ten tým už teď dost silný. Ale je to s velkými otazníky, pokud hráč nedohraje kvůli zranění ani sérii play-off, tak se nestává často, že by ho klub uvolnil," připouští Jílek.

V konečné nominaci se hodně diskutovalo o upřednostnění znojemského Libora Šuláka před zkušeným Jakubem Kindlem z Floridy. "Nemůžu říct, že je pro mě tak velkým překvapením, že nejede hráč z NHL a místo něj je na šampionátu obránce z EBEL. Ukazuje se, že už dávno neplatí, že hráč z NHL má nominaci naprosto jistou. Navíc Kindl neměl stálé místo v obraně Floridy a vlastně byl pořád na hraně prvního týmu a farmy," vysvětluje Jílek.

Český tým by měl o vítězství ve skupině podle předpokladů bojovat zejména s oběma finalisty posledního mistrovství světa. "Kanada bude asi opět největší favorit. Má tu kostru týmu z předchozích dvou turnajů s hráči jako Matt Duchene a Ryan O'Reilly nebo někdejší jedničku draftu MacKinnona," vyjmenovává Jílek.

Podceňovat podle něj rozhodně nejde ani loni stříbrné Suomi. "Finové znovu disponují ideální kombinací zkušeností Filppuly, Pyöräläho či Kukkonena a mladíků ze zlaté dvacítky - Puljujärviho či Aha. Znovu tedy mají vyvážený tým, ačkoliv tu nemají své nejproduktivnější hráče z NHL Mikaela Granlunda, Barkova nebo Mika Koivua," říká Jílek.

S velkými otazníky zamířil na šampionát oslabený slovenský výběr, který se musí obejít kompletně bez hráčů NHL a většinu v něm tvoří hráči z české nejvyšší soutěže. "Slováci jsou zajímaví tím, že mají víc hráčů z naší extraligy než Česko. Pokud si jejich klíčoví hráči, jako třeba brankář Chomutova Ján Laco, udrží formu, tak by ale neměli mít problémy se záchranou," uzavírá Jílek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články