Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Jak se vyrábí televizní přenos? Podívejte se na zázemí ČT na mistrovství světa

Srdce hokejového šampionátu bije v halách v Praze a Ostravě, kde k rozhodujícím duelům brzy nastoupí reprezentanti elitních šestnácti zemí. Většina fanoušků však mistrovství prožije prostřednictvím televizní obrazovky. Nervové centrum přímých přenosů, které přináší hokej do obývacích pokojů milionů diváků, byste však marně hledali v sídle České televize na Kavčích horách.

Před pražskou O2 arenou vítají fanoušky desítky plakátů a široké prostranství před vchodem brzy zaplní tisíce diváků. Z jedné strany k hale přiléhá rozměrná fanzóna, z druhé je k ní přilepené nákupní centrum. Tak trochu mimo pozornost kolemjdoucích zůstává stanoviště televizních společností. Za tmavým plotem neškolené oko uvidí jen několik stavebních buněk a pár kamionů, ve skutečnosti se ale ve stínu O2 areny krčí - zjednodušeně řečeno - celá malá televize.

"Veškeré zázemí nutné pro odvysílání náročného programu je vytvořeno tady v místech okolo haly, kde máme stejný komfort, jako kdybychom seděli na Kavčích horách. Díky moderním technologiím a optickým propojením se všechny počítače a telefony tváří, jako bychom neopustili sídlo České televize," vypráví vedoucí produkce Jaromír Bauer.

Samotné přenosy z jednotlivých utkání zajišťuje společnost Infront. Česká televize vyrábí veškerý doprovodný program, který divák na obrazovkách vidí. Tedy přestávkový, předzápasový a pozápasový program a také pravidelný pořad Hokejové poledne, to vše přímo v pražské a ostravské hale, respektive v jejich sousedství.

Unikátní propojení a jedna režie

Česká televize pravidelně provází hokejovými šampionáty ze studia umístěného přímo v hale u ledové plochy. Tentokrát však díky tomu, že se mistrovství odehrává v Česku, bude mít ČT sport připravena studia v obou arénách, v nichž se šampionát koná. Na každém ze stadionů je mimo to v pohotovosti několik kamer pro rozhovory s hráči a další kamery jsou k dispozici i na komentátorském stanovišti a v tréninkových halách.

"Navíc máme jednu extra kameru na platformě pro hlavní kameru. Můžeme pak mapovat i událost, která se v mezinárodním signálu společnosti Infront neobjevila. Můžeme se například věnovat české střídačce nebo nějakému konkrétnímu hráči a doplnit tak mezinárodní signál," dodává režisér přenosů Jan Celner.

Unikátní je však především propojení přenosových vozů mezi Prahou a Ostravou. Díky spojení optickými kabely může u O2 areny parkovat přenosový vůz, který slouží jako jediná centrální režie, jež odbavuje dění nejen v Praze, ale i v Ostravě. "Všechno, co se teď v této republice týká hokeje, se sbíhá v tomto autě," ukazuje Celner směrem k přenosovému vozu, v němž bude následující tři týdny trávit valnou většinu svého času.  

"Díky tomu, že máme jen jednu režii, mohu mít absolutní přehled a mohu dávat pokyny z jednoho místa. Nemělo by tak docházet k chybám pramenícím z komunikačního šumu a podobně," dodává Celner. Díky rychlému propojení by navíc obraz a zvuk neměli mít takřka žádné zpoždění a v jednom okamžiku tak může do vysílání proudit živě signál ze všech kamer v Praze a Ostravě.

"Praha může provádět živou konferenci s Ostravou ze studia, komentátorské pozice či z flash zóny nebo tréninkové haly. To znamená, že v jednom okamžiku může mít divák k dispozici živě šest až osm míst najednou s nejčerstvějšími informacemi, co se kde v které aréně odehrává," popisuje vedoucí produkce Bauer.

Studia z pera architekta Holoty

Poprvé v historii bude mít česká televize studia na obou stadionech, které hostí mistrovství světa, a studia by to měla být vskutku reprezentativní. "Návrh je z pera architekta Jaroslava Holoty. Studio by mělo korespondovat s celkovou vizuální prezentací ČT sport. Máme v plánu toto studio používat i do budoucna při dalších velkých akcích, které Česká televize ze sportovního prostředí přenáší, to znamená třeba Velkou pardubickou a podobně," říká Bauer.

Podmínky v elegantním pražském studiu jsou však značně stísněné. Televiznímu diváku zůstává skryto, že se ve skutečnosti veškeré vybavení včetně tří kamer a kameramanů musí vtěsnat na striktně ohraničený prostor 4 x 4 metry, který byl České televizi určen pořadateli. Na stejně velký plácek musí vměstnat svá studia i zbylé televize, které se 02 areně usídlily. 

Nové studio však nebude jediná změna, která na diváky čeká. Těšit se mohou na vylepšenou elektronickou tužku a novinku zavádí i společnost Infront, která vyrábí přenosy ze zápasů.

"Poprvé je v O2 areně hlavní kamera s jednou detailovou kamerou ve VIP prostorech, což je řekněme o tři až čtyři metry výš, než jak se normálně hokej v O2 areně snímá. Je to kvůli tomu, aby fandící diváci nekazili hlavní záběr změtí mávajících rukou a vlajek a aby tak nezakrývali hru na ledě. Myslím, že to bude přínos pro hokejového fanouška, že bude vidět led tak, jak má být vidět," dodává Celner.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články