Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jágr může získat jedenáctou Zlatou hokejku, favoritem je ale Eliáš

Karlovy Vary - Útočník Jaromír Jágr aspiruje na zisk jedenácté Zlaté hokejky pro nejlepšího českého hokejistu uplynulé sezony. Favoritem 44. ročníku tradiční ankety, jejíž vyhlášení se uskuteční v sobotu večer v karlovarském Grandhotelu Pupp, však není obhájce loňského prvenství, ale Patrik Eliáš z New Jersey.

Čtyřicetiletý Jágr se po třech letech vrátil do NHL a v dresu Philadelphie se v ní rozhodně neztratil. Naopak přesvědčil o tom, že může být i ve svém věku pro tým v mnoha ohledech velkým přínosem.

Přestože nebyl zdravotně zcela v pořádku, připsal si v 73 zápasech základní části 54 bodů za 19 branek a 35 asistencí. V 11 vystoupeních v play-off pak přidal osm bodů za gól a sedm nahrávek. I proto opět nechybí v první desítce a může pomýšlet na další triumf v anketě, které historicky kraluje s deseti prvenstvími. Druhý nejúspěšnější Dominik Hašek se radoval "jen" pětkrát.

Nominace nejlepší desítky hokejistů 44. ročníku Zlaté hokejky (podle abecedy):

Roman Červenka (Avangard Omsk/KHL), Patrik Eliáš (New Jersey Devils/NHL), Martin Erat (Nashville Predators/NHL), Jaromír Jágr (Philadelphia Flyers/KHL), Milan Michálek (Ottawa Senators/NHL), Petr Nedvěd (Bílí Tygři Liberec), Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL), Radim Vrbata (Phoenix Coyotes/NHL).

O něco větší naděje jsou však přisuzovány Eliášovi. Dlouholetá opora New Jersey nejenže opanovala první část ankety a na Jágra měla k dobru 61 bodů, ale navíc po velmi povedené sezoně dokráčela s Devils až do finále Stanley Cupu. Ve druhém kole play-off vyřadil Eliášův tým právě Jágrovu Philadelphii.

Vše ale zůstává otevřené i pro dalších osm hokejistů, kteří se na základě hlasování trenérů, odborníků a novinářů do elitní desítky dostali. I s ohledem na změnu pravidel, k níž pořadatelé ankety přistoupili. Vůbec poprvé došlo na tři kola hlasování. Ke dvěma kolům po skončení základní části extraligy a po mistrovství světa bylo přidáno ještě třetí, aby bylo možné zohlednit výkony hráčů v závěru NHL.

Eliáš po finálovém utkání
zdroj: Getty Images autor: Bruce Bennett

A právě do třetího kola šla desítka, jež vykrystalizovala z hlasování po úvodních dvou kolech, s nulovým kontem. Ztráta 61 bodů tak Jágra nijak neznevýhodnila, ovšem závěr sezony vyznívá v porovnání s ním výrazně lépe pro Eliáše.

Mezi nominovanými hokejisty je osmička hráčů z NHL, po jediném zástupci mají extraliga (Petr Nedvěd) a Kontinentální liga (Roman Červenka). Slavnostního vyhlášení se má zúčastnit osm hráčů z elitní desítky. Eliáš s Martinem Eratem se omluvili z rodinných a pracovních důvodů, oba na galavečeru zastoupí rodiče.

Slavnostní večer začne ve 21 hodin, přímým přenosem ho odvysílá ČT1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články