Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Hokejový svět je po smrti Vašíčka, Marka a Rachůnka v šoku

Praha – Hokejový svět se jen těžko vzpamatovává ze smutné zprávy. Při letecké havárii v Rusku zahynuli tři čeští hokejisté – Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek. Zemřeli při nehodě letadla, kterým cestoval celý hokejový tým Lokomotiv Jaroslavl. Havárii nepřežil nikdo kromě jednoho člověka. Přečtěte si reakce na tuto smutnou událost.

Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek
zdroj: ČTK autor: ČT24

Památku Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka si při zahájení sezony připomene veřejnost na všech extraligových stadionech a v dalších hokejových soutěžích v České republice.

Ve čtvrtek od 15 hodin by se na Staroměstském náměstí měla uskutečnit pietní akce připomínající památku trojice českých reprezentantů. "Přijďte uctít památku zesnulých hokejistů a zapálit svíčku či položit věnce na Staroměstském náměstí v Praze – na místě, kde jsme slavili výhru na MS 2010," vyzvali fanoušky organizátoři akce.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejový svět je v šoku

Hokejový trenér Vladimír Vůjtek: "Potkalo mě to na cestě a od té doby jedu sotva poloviční rychlostí. Je to hrozné. Měl jsem tam spoustu blízkých známých, stýkali jsme se s rodinami… A ty kluky jsem ještě před půl rokem trénoval."

Hokejový trenér Alois Hadamczik: "Nemám slov, protože na to se nedá nic říct. Honza Marek se mnou mluvil před 14 dny a říkal mi, že se mu narodilo dítě. Že tam nechce být a že půjde domů, že půjde do Sparty, co na to říkám. Já mu říkám: 'Honzo, už jsi dlouho venku. To záleží jenom na tobě, jak se rozhodneš.' No a nakonec tam kluk zůstal."

Generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban: "Mám problémy vůbec mluvit."

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král: "Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček se významnou měrou podíleli na největších úspěších našeho hokeje v posledních letech, především na zisku zlatých medailí ze světových šampionátů 2005 a 2010. Byli to nejen vynikající hokejisté, ale i výborní kamarádi a lidé. Takové si je budeme pamatovat."

Trenér Vladimír Růžička: "Je to hrozná tragédie. Český hokej přišel o velké hokejisty. Budu na ně pořád vzpomínat. Zažili jsme spolu úspěchy i neúspěchy." 

Bývalý hokejista Jiří Šlégr: "Pro mě osobně jde o obrovskou ránu, z které jsem stále v šoku, jak Jan Marek, tak Karel Rachůnek i Josef Vašíček byli moji kamarádi. Dnešní den je černým dnem českého hokeje a českého sportu vůbec, naše země přišla o tři skvělé sportovce a především pak tři skvělé lidi. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám a příbuzným, s kterými v této těžké chvíli plně soucítím."

Hokejista Martin Havlát: "Nic jsem tu dlouho nezveřejnil, ale dnes chci promluvit. Posílám své kondolence a soustrast všem rodinám hráčů a trenérů Jaroslavle a rodinám mých dobrých přátel Josefa Vašíčka, Jana Marka a Karla Rachůnka. Nikdy nebudete zapomenuti."

Šéfkomentátor redakce sportu Robert Záruba: "Všichni tři byli dost výrazní v posledních úspěších českého hokeje. Nejvíc je spojovala taková nenáročnost, skromnost, schopnost přijmout prakticky cokoliv uvnitř mužstva. Nebyli to prostě primadony, ale byli to hrozně fajn kluci." 

Tým Carolina Hurricanes: "Josef byl šest let klíčovou součástí Hurricanes a pomohl nám dosáhnout některých z našich největších úspěchů. Byl navíc skvělým týmovým hráčem na ledě i mimo něj. Získal si respekt jako člověk i jako hráč."

Předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel: "Je to nejčernější den v historii našeho sportu… Je to strašná tragédie pro světové hokejové společenství také proto, že se dotýká tolika národů… Naše myšlenky a modlitby jsou u rodin a přátel obětí."

Český hokejista Robert Reichel: "Těžko se mi hledají slova, je to tragédie pro celý světový hokej." Zdroj: TA3

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak: "Uděláme všechno pro to, abychom zajistili, že hokej v Jaroslavli nezemře a bude dál žít pro lidi, kteří byli v letadle." Zdroj: www.sport.sk

Legenda (česko)-slovenského hokeje Jozef Golonka: " Pro mne je to smutné tím víc, že tam byli tři čeští hokejisté a hlavně Paľo Demitra, který patřil k našim oporám na poslední olympiádě ve Vancouveru. Demitra patřil vůbec k nejlepším hokejistům na světě… Je to obrovská ztráta, hlavně proto, že hlavou mužstva není nejlepší střelec, ale ten, kdo mužstvo dokáže stmelit a je respektovaným hráčem. A právě takový Paľo Demitra byl." Zdroj: www.denniksport.sk 

Český prezident Václav Klaus: "Jsem hluboce otřesen dnešní tragickou zprávou o letecké katastrofě v Jaroslavli, při níž zemřely desítky hokejistů z celého světa a mezi nimi tři čeští reprezentanti. Jako hlava státu cítím obrovskou ztrátu a vyjadřuji tímto upřímnou soustrast jejich rodinám i pozůstalým." 

Český premiér Petr Nečas: "Je to obrovská tragédie, která zasáhla celý sportovní svět. Česko přišlo o tři skvělé hokejisty, o muže, kteří skvěle reprezentovali svou vlast a právem jsme na ně byli všichni pyšní."

Je nám líto, video expirovalo.
Hyde park
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články