Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hokejová reprezentace startuje sezonu. Se Salákem v brance

Praha - Hokejová reprezentace dnes odstartuje novou sezonu. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika se v Liberci utkají se Švédskem v duelu, který bude součástí seriálu Euro Hockey Tour (EHT). V brance nastoupí Alexandr Salák, který chytá právě ve Švédsku a patří mezi nejlepší gólmany Elitserien. Utkání sledujte živě od 17:30 na programu ČT sport a našem webu, komentují Robert Záruba a Josef Zajíc.

Alexander Salák
zdroj: AP

"Rozhodli jsme se mu dát šanci vzhledem k jeho výkonnosti i tomu, že zná soupeře," uvedl Hadamczik po dnešním tréninku. V dalších duelech by poté měl dostat přednost zkušenější Ondřej Pavelec, jeden ze šestice hráčů, kteří reprezentují díky výluce NHL. "Věříme, že NHL začne a pak už tady Pavelec nebude. Saša Salák může dva zápasy chytat zase na dalším turnaji," vysvětlil kouč národního týmu. Čeští a švédští hokejisté se utkali naposledy na letošním mistrovství světa a Hadamczikův výběr ve čtvrtfinále vyhrál díky gólu Milana Michálka 29 sekund před konce 4:3.

Dlouhodobě se ale reprezentaci pod vedením současného kouče proti Švédsku nedaří, na velkém turnaji to byla jeho první výhra. I v EHT mají mnohem lepší bilanci Seveřané. "Bude to hodně náročný zápas. Švédové jsou aktivní, chodí do rychlých protiútoků, jsou důrazní. My musíme podat maximální výkon a musíme hrát velmi dobře z obrany," uvedl Hadamczik, který na dnešním tréninku postrádal klíčového obránce Marka Židlického.

"Potřeboval si zařídit osobní věci, už v neděli mi o tom říkal," řekl Hadamczik. Český tým bude ve středu spoléhat zejména na elitní "kladenskou" formaci, ve které Tomáše Plekance a Jiřího Tlustého doplní Petr Nedvěd. Čtyřicetiletý liberecký útočník tak nastoupí na místě Jaromíra Jágra, bude si však muset zvykat na nový post. Místo v centru bude hrát na pravém křídle.

"Jágr je jen jeden. Petr Nedvěd je ale hráč, který umí dát gól. Navíc jsou oba leváci a na Kladně hrají přesilovku v podobném složení. Věřím, že to bude fungovat, oba jsou zkušení," uvedl Hadamczik, který počítá s tím, že v dalších zápasech bude Nedvěd hrát na centru.

Předpokládaná sestava ČR:

Salák - Židlický, Šmíd, F. Novák, Čáslava, Kindl, Nakládal, J. Krejčík, Galvas - P. Nedvěd, Plekanec, Tlustý - Petružálek, Koukal, Vondrka - Irgl, Novotný, Hubáček - Hertl, Jan Kovář, J. Svoboda - Pech.

Plekanec by totiž měl nastoupit jen v Liberci. I Švédové budou v Tipsport areně spoléhat na posily z NHL. Kouč Pär Marts má k dispozici čtveřici Victor Hedman, Patrik Hörnqvist, Mikael Backlund a Gabriel Landeskog, kteří při výluce kanadsko-americké soutěže rovněž momentálně působí v Evropě. Po středečním zápase se hokejisté přesunou do Turku. Na severu Evropy se národní tým v pátek utká s domácím Finskem a v sobotu s Ruskem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články