Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hokejisty čekal přesun do hlavního města

Bern - Čeští hokejisté se dnes přesunuli z Klotenu do Bernu a odstartovali přípravu na závěrečnou část mistrovství světa. Svěřence trenéra Vladimíra Růžičky čeká ve čtvrtek večer Švédsko v klíčovém zápase turnaje, který rozhodne o tom, zda pro tým šampionát skončí úspěšně, nebo neúspěšně. Před rozhodujícím utkáním prožívá národní tým netradiční třídenní přestávku.

Podle útočníka Tomáše Plekance to však před čtvrtečním soubojem se Švédskem nebude problém, spíše naopak. "Je to jedině dobře, protože jsme hráli čtyři zápasy v pěti dnech a to je slušná dávka. Tři dny pauzy nám jen prospějí," řekl Plekanec v rozhovoru novinářům po prvním tréninku v Bernu. Jeho význam byl jediný. "Hlavně jsme se chtěli vypotit. Trochu jsme natrénovali přesilovky, oslabení a ve středu budeme pokračovat," uvedl útočník Montrealu.

Hráči se seznamovali s novým prostředím

Hokejisté se spíše než myšlenkám na důležitý duel věnovali poznáváním nového prostředí v bernské PostFinance Areně. Oproti hale v Klotenu dostali k dispozici prostornější kabinu, ale vzhledem k výsledkům v osmifinálové části vzdálenější od ledové plochy. Cesta jim tak vždy bude trvat asi jeden a půl minuty.

"Nevím, jak to budeme dělat. Než někdo dojde do kabiny, tak se bude muset obrátit a zase se vrátit zpátky. Je to daleko únavnější než dvacet minut na ledě," prohlásil s trochou nadsázky Jágr.

"Není to ideální, ale v pohodě se s tím vyrovnáme. Klidně to tady tři zápasy odchodím," pousmál se útočník Petr Čajánek. Podobně na tom byli hokejisté například na mistrovství v roce 2005 ve Vídni, kde nakonec získali zlaté medaile. "Dálka je to slušná. Hodil by se nám vozíček, který mají na letišti na převážení věcí," zasmál se Plekanec. Za velký problém to ale nepovažoval. "Je to jedno, jsme tady kvůli hokeji, tohle půjde stranou. Nic jiného než hokej neřešíme," dodal.

Stejně jako většina týmů má i české mužstvo kabiny umístěné v prostorách civilní obrany, v bunkru. Po cestě tak musí projít například třemi pancéřovými dveřmi. Kabiny mají společné sprchy a toalety s prostorami pro tým Běloruska. "To ale nebude problém. Stejně se v hale moc nepotkáme," poukázal útočník Tomáš Plekanec na skutečnost, že jejich sousedé hrají své čtvrtfinále již ve středu.

Michal Barinka se již se šampionátem rozloučil

Mužstvo se do Bernu přesunulo autobusem, ve kterém již chyběl zraněný obránce Michal Barinka, jenž dnes ráno odletěl do Prahy. Zbývajících 24 hráčů trénovalo odpoledne na ledě. Bez problémů se s mužstvem připravovali i brankář Martin Prusek a útočník Jan Marek, kteří měli v minulých dnech menší zdravotní problémy.

Při přetlaku útočníků se mimo čtyři hlavní formace připravovali Zbyněk Irgl, Rostislav Olesz a Roman Červenka. Třetí útok tvořili Josef Vašíček, Jan Marek a Tomáš Rolinek a čtvrtý Aleš Kotalík, Jaroslav Hlinka a Jakub Klepiš.

Hokejista Jaromír Jágr na tréninku na MS ve Švýcarsku
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články