Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Hokejisty čeká první test před MS, proti Lotyšsku je vede Lener

Jindřichův Hradec – Play-off hokejové extraligy je sice pořád v plném proudu, pomalu se tvořící kádr české reprezentace ale už čeká první zkouška před květnovým mistrovstvím světa ve Stockholmu. Dnes a zítra se Češi výjimečně vedení Slavomírem Lenerem střetnou v Jindřichově Hradci s Lotyšskem. Před úvodním duelem uctí hokejisté památku tragicky zesnulého Jana Marka. Při ceremoniálu bude stadion v jeho rodišti přejmenován na Zimní stadion Jana Marka. 

Hokejisté Lotyšska v utkání s ČR
zdroj: ISIFA

Na střídačku národního týmu se postaví generální manažer Slavomír Lener, který naposledy trénoval českou reprezentaci v květnu 2004 na mistrovství světa v Praze. Hlavní trenér Alois Hadamczik je totiž na inspekční cestě v zámoří a asistenta Josefa Palečka trápí poraněný kyčelní kloub.

"Nebude to pro mě nic nového. Zase tak dlouho nejsem z koučování mimo," řekl Lener, který nastoupil na pozici šéftrenéra Českého svazu ledního hokeje v dubnu 2010. "Chci pokračovat v systému, který trenéři Hadamczik s Palečkem v národním týmu aplikovali už dva roky, nic na tom neměnit a dovést zápasy do vítězného konce," uvedl Lener.

Do branky se ve středu postaví Jakub Kovář, o nasazení brankářů pro čtvrteční duel se rozhodne až po utkání, a gólman Pavel Francouz z Litvínova si tak musí na premiéru v národním týmu počkat.

Brankáři pro MS?

V přípravě proti Lotyšsku:

Jakub Kovář

Pavel Francouz

Další možní favoriti:

Alexander Salák

Ondřej Pavelec

Michal Neuvirth

Na debut se naopak mohou těšit beci Karel Kubát z Litvínova, Tomáš Voráček s útočníky Vladimírem Svačinou z Vítkovic a Jiřím Sekáčem ze Lva Praha. Mimo sestavu zůstanou další vítkovický forvard Ondřej Roman, který se dočká prvního startu ve čtvrtek, a také zkušený zadák Petr Čáslava z Čerepovce. Toho prý nepotřebují stavitelé národního týmu v zápasech testovat.

S Lotyšskem se Češi dosud utkali jedenáctkrát, z toho desetkrát vyhráli a jednou remizovali. Loni v Euro Hockey Challenge zvítězili v Rize 4:3 po samostatných nájezdech a 3:1. Na šampionátu ve Stockholmu pak vyhráli také 3:1. "Mají stejného trenéra a podobné mužstvo, jejich herní styl se moc nezmění. Jsou silní v přesilových hrách, mají hodně šikovné hráče, kteří umí tvořit a zakončit. Hrát pět proti pěti bude klíčem k úspěchu," řekl Lener.

Slavomír Lener
zdroj: ISIFA/LN

Hokejisté se potřebují po konci klubové sezony hlavně dostat do herního rytmu. "Jak my, tak oni jsme dlouho nehráli. Je těžké něco očekávat. Bude nás ale hnát plný zimák a byla by ostuda, kdybychom zápasy nezvládli," řekl útočník Jiří Novotný, jehož čeká v rodném městě jubilejní 100. zápas v národním týmu. "Jde o to se po dlouhé době zase dostat do zápasového rytmu, budeme se starat spíš sami o sebe," uvedl gólman Jakub Kovář, jeden z osmi hráčů současného kádru, kteří proti Lotyšsku loni ve Stockholmu hráli.

Pravděpodobná sestava ČR: Jakub Kovář - Krejčík, Nakládal, Mojžíš, Kolář II, Trončinský, Kutlák, T. Voráček, Kubát - Irgl, Novotný, Svačina - Gulaš, Koukal, I. Rachůnek - Tenkrát, Pech, Kašpar - T. Rachůnek, Vrána, Sekáč. 

Před samotným zápasem přijde na řadu přejmenování stadionu, projekce videospotu věnovaného Janu Markovi a odhalení jeho pamětní desky. "Znal jsem Honzu velmi dobře a měl jsem tu čest ho trénovat. Byl to kluk, který všechno dělal poctivě a všechno si bral hodně k srdci. Se vším si dělal starosti právě proto, aby výkon jeho i mužstva byl perfektní," prohlásil Lener. "Je správné, že si na něj znovu vzpomeneme. Jsem rád, že u toho bude vyprodaný stadion. Honza si to zaslouží," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Brankáři ve hře o hokejové MS
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články