Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Hadamczik se po dvou letech vrací k hokejové reprezentaci

Praha - K hokejové reprezentaci se po dvou letech vrátí Alois Hadamczik. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje rozhodl, že sedmapadesátiletý kouč nahradí Vladimíra Růžičku, který po květnovém mistrovství světa v Německu ve funkci skončí. "Debata nebyla bouřlivá. Mluvili jsme o tom od olympiády, od konce února a celou dobu sbírali názory. Na základě doporučení a dalších názorů jsem z původního širšího okruhu kandidátů dnes navrhl Aloise Hadamczika," řekl prezident ČSLH Tomáš Král. Druhým kandidátem byl současný Růžičkův asistent Josef Jandač.

Hadamczik by měl podepsat dvouletou smlouvu s platností od 1. června a v průběhu dvou týdnů vytvořit realizační tým. Byl zvolen prakticky jednomyslně, pouze jeden z členů nakonec nekompletního výkonného výboru se zdržel hlasování. Chyběl Jaroslav Vlasák, který skončil v extraligovém Brně, a jeho členství coby zástupce Asociace profesionálních klubů proto k dnešnímu dni skončilo. 

Staronový trenér národního týmu nemusel předkládat žádnou koncepci, jak si práci u reprezentace představuje. Jen o ní mluvil se svazovými zástupci. Důvodů, proč se hlasovalo jen o jeho jménu, bylo podle Krále několik.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Aloisem Hadamczikem

Nový kouč se pojede podívat na reprezentační tým na nadcházející mistrovství světa. "Samozřejmě to budu sledovat. Budu sledovat nové hráče, které trenéři zabudovali do týmu," nastínil Hadamczik.

Tomáš Král, prezident ČSLH:

"Bylo to jméno, které vyplynulo z nepřeberné řady jednání a doporučení. Ze všech vyšel on. Z důvodů zkušeností, historie, působení u národního týmu. Byl to většinový názor."

Hadamczik vedl národní tým tři sezony. V roce 2006 jej dovedl na olympijských hrách v Turíně ke třetímu místu a na následujícím mistrovství světa v Rize ke stříbru. Na dalších světových šampionátech v letech 2007 a 2008 Česko pod jeho vedením vypadlo vždy ve čtvrtfinále.

Dosavadní trenér Vítkovic, finalisty letošní extraligové sezony, bude mít šanci díky návratu k národnímu týmu vylepšit si negativní zápasovou bilanci. Reprezentaci totiž vedl v 88 utkáních, z nichž 38 bylo vítězných a ve 47 duelech utrpěl český celek porážku. Tři utkání skončila nerozhodně. Hadamczik trénoval i juniorskou reprezentaci, kterou v roce 2005 dovedl k bronzu na světovém šampionátu hráčů do dvaceti let.

Zástupci svazu rozhodli také o tom, že reprezentaci do dvaceti let povede Miroslav Přerost společně s někdejším obráncem Detroitu Jiřím Fischerem.

Alois Hadamczik

Datum a místo narození: 20. června 1952

Hráčská kariéra: Opava, Nový Jičín, Kopřivnice, Havířov

Trenérská kariéra: Třinec (1984-90), Soudhofen/Něm. (1990-91), Füssen/Něm. (1991-92), Olomouc+Füssen (1992-93), Vítkovice (1993-95), Třinec (1995-99), Vítkovice (2000-01), Sparta Praha (2002-04), ČR "20" (2003-05), ČR "A" tým (2005-08), Vítkovice (2008-10), ČR "A" tým (od 2010) 

Největší úspěchy: MS 2006 (Riga) - stříbro; OH 2006 (Turín) - bronz (vše s ČR); MSJ 2005 (Grand Forks) - bronz (s ČR "20"); 4x stříbro v extralize (3x s Vítkovicemi a jednou s Třincem); 2x bronz v extralize (se Spartou); postup do extraligy (s Třincem)

Alois Hadamczik
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články