Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Gólman Will pustil jen jedinou střelu a říká: Byla radost koukat, jak kluci hráli

Nosí reprezentaci štěstí. Už v osmém z deseti utkání, která za prestižní výběr odehrál, pomohl národnímu týmu ke čtvrté výhře za sebou. Brankář Roman Will z ruského Čeljabinsku přispěl jednadvaceti úspěšnými zákroky k vítěznému vstupu do Českých hokejových her v pražské O2 areně proti Finsku 2:1. A přeje si, aby tak úspěšně pokračoval i na vrcholu sezony.

Roman Will zasahuje v zápase s Finskem
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Práce tam tolik nebylo, protože kluci hráli výborný zápas. Hráli opravdu zodpovědně a drželi systém. Alespoň z mého pohledu to tak vypadalo. Byla radost se na ně dívat, jak krásně hrajou přede mnou. Na druhou stranu pro gólmana je to hrozně náročné, když není v permanenci a tempu," řekl Will v on-line rozhovoru s novináři po utkání.

"Vždycky tam občas vyplaval nějaký puk. To bylo jediné, kdy jsem si na něj sáhnul. Ale snažil jsem se myslet pozitivně, potvrdilo se to a dotáhli jsme to do vítězného konce," pochvaloval si osmadvacetiletý gólman, který měl ale postupem času více práce. "Stupňovalo se to, už ve druhé třetině tam něco bylo. Ale tu první střelu jsem chytil a dorážku, když se to tam někde mlelo, tak jim kluci nadzvedli hokejky a dali do to rohu. Hrozně mi to dneska ulehčili."

Ve finální přípravě na světový šampionát stihl už výhry ve Vídni nad Rakouskem (5:0), v Norimberku nad Německem (5:4) a v O2 areně nad Slovenskem (2:0). Teď český tým prověřili obhájci titulu z MS v roce 2019.

"Beru to jako další výhru se skvělým soupeřem. I Slováci byli velmi nepříjemní a byl to výborný tým. Jsem rád, že sbíráme výhry a věřím, že nám to vydrží co nejdéle a poslední zápas této sezony v Lotyšsku bude úspěšný a budeme se po něm radovat. To je jediné, co si přeju. Samozřejmě si moc vážím i dnešní výhry," uvedl Will.

Vylepšil si úspěšnou bilanci v reprezentaci, v jejímž brankovišti zatím musel strávit jen dvě prohry. "Někdy se gólman cítí výborně a prohraje. Někdy se cítí špatně, nejde mu to a vyhraje zápas. Ta gólmanská pozice je strašně specifická. Vždycky si vážím toho, když najdu cestu, jak vyhrát," prohlásil Will, který má na kontě i jeden zápas v NHL za Colorado.

"Dneska jsme ji opět našli, já ji taky našel. I když tam toho na mě moc nešlo, tak jsem klukům pomohl. Byla tam výborná komunikace, rozehrávka mezi mnou a beky a všechno fungovalo. To jsou samozřejmě velmi pozitivní body pro nás směrem k mistrovství světa," uvedl Will.

Ve čtvrtek proti Švédsku se postaví do branky Šimon Hrubec a Will si jen přeje, aby se týmu dařilo, ať bude chytat on, opora Omsku či Petr Kváča z Liberce. "Věřím, že zítra vyhrajme opět a Šimon bude mít výborný zápas a budeme takto pokračovat, ať chytá kdokoliv. Chci jen, abychom vyhráli co nejvíc zápasů do konce sezony a byli jsme co nejúspěšnější. To je moje jediné přání a udělám pro to maximum," řekl Will.

Byl rád, že se do O2 areny mohlo vydat aspoň tisíc diváků a podpořit hokejisty. "Je to samozřejmě příjemný. Věřím, že si to lidi maximálně užili a bylo konečně nějaké pozitivum, že se mohli podívat na hokej do krásné arény. Věřím, že se všechno už bude jen zlepšovat a budeme vídat víc a víc fanoušků," prohlásil Will.

"Když jsem se podíval do hlediště, tak musím pochválit všechny, jak byli ukáznění s rozestupy, všichni měli respirátory. Takhle by to mělo vypadat a jsme strašně pyšní, že to tak bylo," dodal k cestě k dalšímu možnému rozvolňování protikoronavirových opatření.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články