Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Finty kouče Tortorelly. Dovede americký kouč své krajany k triumfu?

Američané, tedy ti, kteří selhávají v rozhodujících momentech - i tak se často smýšlí o hokejových výběrech Spojených států. Na Světovém poháru ovšem tým tentokrát disponuje jak hvězdami - což neplatí např. na mistrovstvích světa, tak schopným a úspěšným trenérem. John Tortorella dovedl kdysi ke Stanley Cupu umolousané outsidery Tampu Bay, vychoval elegantního ofenzivního kata Vincenta Lecavaliera a nyní doufá, že v Torontu dovede své krajany k velkému úspěchu.

John Tortorella
zdroj: USA TODAY Sports autor: Greg Bartram

Pamatujete? Na posledním Světovém poháru v roce 2004 se katem českých šancí stal kanadský útočník Vincent Lecavalier. Ten v klubovém hokeji reprezentoval barvy Tampy Bay, která v sezoně 2003/2004 vyhrála Stanley Cup, na čemž se její v té době někdejší, ale nakonec i nadcházející kapitán výrazným způsobem podílel. Podstatné ale bylo i to, kdo z Lecavaliera - jedničky draftu z roku 1998 a velké naděje kanadského hokeje - udělal skutečnou star.

Program týmu USA:

17. 9., 21:30 Výběr Evropy – USA (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

21. 9., 02:00 Kanada – USA (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

23. 9., 02:00 Česko – USA (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

Byl jím tehdejší trenér floridského klubu John Tortorella, který z dříve eratického útočníka, jenž se čím dál víc hrbil pod vahou kapitánského céčka, udělal skutečně platného vůdce a útočníka, který sbíral spousty bodů. Právě Tortorella - na rozdíl od svého někdejšího svěřence, který v červnu letošního roku ukončil svou dlouhou kariéru - je na letošním Světovém poháru u kormidla tentokrát americké reprezentace. Pokud to nyní bude ona, kdo ukončí šance českých hráčů, bude na tom mít znovu velký podíl i tento osmapadesátiletý kouč původem z Bostonu.

Američan Patrick Kane (vlevo) a Leo Komarov z Finska
zdroj: ČTK/AP/ autor: Petr David Josek

Koho vlastně má Tortorella na turnaji k dispozici? Začněme u brankářů, kde se v přípravném utkání proti Kanadě objevil skutečně vážný kandidát na pozici jedničky - Jonathan Quick, jinak gólman LA Kings, vychytal až na jedinou všechny střely protihráčů a udržel akcie USA vysoko, neboť tým nakonec vyhrál 4:2. Quick působil sebejistě a více než solidně. Tortorella soudě dle jeho výkonu má o jednu vrásku na čele méně - tady by neměla Spojené státy tlačit pata.

Američané budou spoléhat na agresivní hru a časté napadání - kde třeba nemají tolik talentu jako například jejich kanadští soupeři, budou to chtít vyvážit kurážnou hrou. I v tomto případě se ovšem dá citovat jejich přípravné utkání s Javorovými listy. Američané se až nebezpečně příliš často nechali vylučovat, a pokud budou soupeři k tomuto jejich nešvaru pozorní, mohou ho využít.

Jinak se ale jejich soupiska čte jako jakési "kdo je kdo v zámořském hokeji". Ryan Kesler, Patrick Kane, Max Pacioretty nebo ostatně kapitán Joe Pavelski, to jsou známá útočná jména, navíc ani defenziva s Jackem Johnsonem nebo Ryanem Suterem také nepůsobí nijak oddychově. 

Jména Američané mají na své straně, nyní je ale zřejmě brzy soudit - neboť přípravných duelů nebylo tolik a skutečné kvality se ukáží až ve skupině, jak na tom tým bude co se týče kolektivní hry a koheze. Papírově ale působí Spojené státy jako kandidáti na postup alespoň do semifinále - a pak už se, zvlášť na turnaji, který se pořádá poprvé po dvanácti letech, může stát cokoliv.

Nominace USA na Světový pohár:

brankáři: Ben Bishop (Tampa Bay), Jonathan Quick (Los Angeles), Cory Schneider (New Jersey)

obránci: Dustin Byfuglien (Winnipeg), John Carlson, Matt Niskanen (oba Washington), Ryan McDonagh (NY Rangers), Ryan Suter (Minnesota), Jack Johnson (Columbus), Erik Johnson (Colorado)

útočníci: Justin Abdelkader (Detroit), Patrick Kane (Chicago), Ryan Kesler (Anaheim), T.J. Oshie (Washington), Max Pacioretty (Montreal), Zach Parise (Minnesota), Joe Pavelski (San Jose), Derek Stepan (NY Rangers), Blake Wheeler (Winnipeg), Brandon Dubinsky (Columbus), James van Riemsdyk (Toronto), David Backes (St. Louis), Kyle Palmieri (New Jersey)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články